Blogosz

MESE NINCS.

Trágya ingyen

2019. február 03. 15:02 - BlogoszEditor

Hónapra pontosan hetven éves a legtöbb: itt vannak reklámok és hirdetmények a Fáklya és az Új Élet című egykori, nagyváradi napilapokból. A legnagyobb részük az 1949 januári és februári kollekcióból való, de vannak köztük 1948-asok, illetve 1946-ból valók is.

Szóval gondoltam, folytatom ezt, valamint ezt. Mivel valamit keresve épp előszedtem a régi kollenkcióm egy részét, és lapozgattam. Persze a korabeli reklámok is olyanok, amilyenek: akkoriban kezdett berendezkedni a kommunista diktatúra, úgyhogy már erősen érezhető nemcsak az újságcikkek kilúgozottsága, hanem a reklámokon is az, hogy az egész ország, sőt a teljes régió hogyan szürkül el, gazdaságilag is, szellemileg is. Ám ez még a komcsi dúlás legeleje volt, tehát még érezhető a polgáribb stílus, életvitel a reklámok egy részén is. De már ott parasztkodik mellette az "új ember".

Jól elkülöníthető aztán tőlük a propagandareklám - ezeket inkább hirdetményeknek nevezném, bár azokat is reklámként tálalták. Aztán minden csak romlott: gondoltam, hogy összevetésképp bemutatok pár reklámot ugyanazon sajtótermékből akkorról is, amikor az itt még csak kezdődő diktatúra épp a végét járta, azaz 1989 végéről is. Ám akkorra sikerült annyira elpusztítani minden magánkezdeményezést, hogy az 1989-es lapokban már egyáltalán nincs is reklám. Bár összevetésre maga ez a tény is megteszi. (Aztán lesz még egy része, amelyben az akkori kisembert, a hétköznapokat nézzük meg, kifejezetten akkori apróhirdetésekre összpontosítva.)

De akkor  jöjjenek a zömükben épp e hónapban hetven éves reklámok, hirdetmények és hirdetések. (Telefonról nézve következnek is a képek, számítógépről megnyitva viszont itt van egy galéria, arra kell kattintani, aztán benne a jobb és bal oldali nyilakkal lehet lapozni. A reklámtól nem megijedni a galériában, utána jön még csak a java.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1414603000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lisbette 2019.02.03. 17:19:47

Érdekes, hogy a pomada Mirela reklámban külömböző jelenik meg és nem különböző. Ilyen reklámok után el tudom képzelni, hogy mindenki Imperiál paprikát vett, azt viszont már nehezebben, hogy tolongtak volna az emberek a Slova olvasótermébe, az összes Pártkiadványokat ingyen elolvasni. :)

Fredddy 2019.02.04. 22:32:24

Az Imperiál paprika gondolom, nem sokkal ezután az Angolpark sorsára jutott.
www.youtube.com/watch?v=zrUSNIsvGNQ
süti beállítások módosítása