Blogosz

MESE NINCS.

Kevesebb romániait!

2009. szeptember 24. 23:30 - BlogoszEditor

Volt nekem is olyan nőm, mint Traian Băsescu.
Tudtam, hogy rossz, hogy szabadulni kellene tőle, de mindig - mire elhatároztam, hogy lapátra teszem - jött valami olyasmivel, ami igazán tetszett. Sőt, ha nem figyeltem eléggé oda, az a tévképzetem támadhatott, hogy bár önmagában véve nem jó, mégis jobb a többinél.

Ilyen ez a mi államfőnk is (leszámítva, hogy nem vált ki bennem olyan ellenálhatatlan vágyat, hogy cirógassam, beletúrjak dús hajába és és megcsókoljam). Mindig előáll valami nehezen elvethetővel. Persze azért, hogy neki jó legyen. És közben az ember úgy érezhesse, hogy önmagának is jó, ha nem rúgja ki.

Mert ugye mi a legutóbbi mézesmadzag? Épp pár órával ezelőtt jelentette be Băsescu, hogy megkérdezi a népet, akarjuk-e a parlament összezsugorítását, vagyis azt, hogy ezentúl jelentősen kevesebb képviselő és szenátor legyen.
Érdekes módon épp november 22-ére időzítené a népszavazást erről, tehát ugyanarra a napra, amikor államfőválasztás is lesz, amin az ő sorsa is eldől. Csodás, nem? Szerintem valóban az: zseniális - és biztos vagyok benne, hogy sokan be is kajálják.

Tehát két voksolás (egy választás és egy referendum) lenne egy napon. Az egyik magáról az államfőről szólna, a másik meg arról az ügyről, amit az egyik jelölt (a most is hivatalban lévő elnök) felvetett. Azaz a két dolog összekapcsolódna a voksolók többségének tudatában. November 22-ig Băsescu nemcsak maga mellett kampányolhatna, hanem a referendum kapcsán is korteskedhetne, vagyis dupla önreklámot csapna. Aminek az lenne az üzenete: "ha azt akarod, hogy kisebb parlament legyen, ne feledd Băsescut".

Na igen: még a támaválasztása is ügyes megint. Emlékezzünk: egyszer már javasolt hasonlóképpen nehezen elutasítható népszavazást, s akkor is egy választással összekapcsolva, arra ráerősítendő. Az a referendum az úgynevezett egynéni választókörzetes rendszer bevezetéséről, vagyis a választási rendszer megreformálásáról szólt, s ha a jó emlékszem, a 2007-es EP-választásokkal volt egyidőben.
Az ilyen ravasz kettős kampányolást még megmagyarázni is könnyű: a két voksolás egyazon napon való tartása jelentősen olcsóbb, tehát praktikus, tehát spórol vele az ország, tehát hazafias tett, tehát király arc vagyok, tehát szavazz rám.

Most megint hasonló van tehát: az elnök, aki ismét elnök akar lenni, az elnökválasztás napján egy olyan népszavazást is tartatna, amelyik épp az általa felhozott és mindenképpen, evidens módon népszerű javaslatról szól.
Hiszen ki ne akarná, hogy kisebb parlament legyen a jövőben? Băsescu felvetése az, hogy a jelenlegi kétkamarás rendszer (Szenátus és Képviselőház) helyett pusztán egykamarás legyen a parlament ezután (mint mondjuk az Országgyűlés Pesten, de még sok más országban is van hasonló). Lényegében a kérdés: akarja Ön, hogy egy csomó here parazita mocsadék helyét megszüntessük a parlamentben? A válasz nyilván: jeeee!

Úgyhogy ezzel az egyébként jó kis témával lehet kampányolni, fel-alá masírozni a választás előtt, hogy "Íme, nép, én vagyok az, aki majd kirúg jópár ingyenélőt, ha támogatjátok a felvetésemet. Pszt, figyu: az ÉN felvetésemet. Ez az ÉN ötletem. Úgyhogy egyúttal szavazhatnátok RÁM az elnökválasztáson, az úgyis ugyanazon a napon lesz, nem nagy ügy, csak egy kis plusz pecsételés".

Az meg már egészen mellékes, hogy utána a referendum úgysem hoz eredményt. Az le van ejtve. Hiszen erre úgyis az elnökválasztás után kell majd figyelni, s valami süket magyarázatot találni.
Ugyanis az ilyen népszavazásokon a jogosultaknak kábé 25 százaléka szokott megjelenni - pedig az érvényességhez 50 százalék plusz egy voksoló kellene. (Emiatt arra is jó az államfőjelöltnek a választás napjára időzített népszavazás, hogy még több szavazóját vonzza az urnákhoz.) Továbbá: ha ad absurdum érvényes és sikeres is lenne a népszavazás, akkor is a parlamentnek magának kellene eldöntenie végül, hogy csökkenti-e a saját létszámát. Az meg ugye nem túl valószínű, hogy ezek saját maguk ellen szavaznának puszán erkölcsi, elvi megfontolásokból, meg azért, mert ez amúgy jó az országnak. Ilyesmikkel ők nem foglalkoznak. Ráadásul az egykamarás parlament bevezetése egyszerű törvénnyel nem is lehetséges, hanem ehhez az Alkotmányt kellene módosítani, ami külön nagyon húzós lenne.

De az igazi nagy dobás az, ahogyan Băsescu felvezeti és megokolja az amúgy eleve hamvába holt, bár jó támáról szóló népszavazást. Azt mondja ugyanis: ha csökkentenénk a honatyák számát, csökkenne a korrupció is.
Wáháháh! Ugyanmár!
A korrupció akkor csökkenne, ha a parlamentből kiszorulókat mondjuk agyon is lőnék. A kilentúrájukkal együtt. És akkor is csak rendkívül kis mértékben szorulna vissza.

Mert mégis mit képzelünk, mit fognak tenni azok, akik nem jutnak hozzá az esetleg csökkentett számú parlamenti helyek valamelyikéhez? Elgondolkodnak és megjavulnak? Kolostorba vonulnak? Netán elmennek dolgozni? Vagy közhasznú munkát vállalva kompenzálják az eddigi semmittevésüket? Visszaadják a lopott vagyonokat? Szegény édesanyjuk hantja mellett ríva találnak rá újfent az igaz útra? Szívük hangja és az Úr szava vezérli majdan őket a megváltás ösvényén?
Ugyan! Egyszerűen más szinteken fogják ugyanazt folytatni, amit eddig. Mégpedig együttműködve azokkal, akik a kisebb parlamentbe bejutottak.

Hiszen nézzünk már körül: mindannyian ismerünk bűnöző honatyákat. És most nézzünk körül szűkebb kitekintésben is: hány meg hány olyan bűnöző van, aki úgymond politikus, érdekvédő, közösségünk képviselője, s közben nincs a parlamentben, hanem városi vagy megyei szinten húzogatja a szálakat, s parancsol sokszor még a honatyáinak is? Sok.
Azaz a korrupció minen szinten jelen van, sőt, többnyire helyi szinten erősebb, és innen küldi a bábjait a parlamentbe.
Következésképpen a honatyák számának csökkentése nem csökkentené a korrupciót. Csak átrendeződnének csöppet az érdekcsoportok és szervezett bűnözői bandák, igazodva az új jogszabályokhoz. Ez pedig hamarabb lezajlana, mint mondjuk a referendumon leadott szavazatok összeszámlálása.

Úgyhogy valóban nem rossz a parlament zsugorítása, hiszen sosem árt, ha néhány piócával kevesebbet hagyunk szívni magunkból. Kellene ez az intézkedés, bár nehézkes a keresztülvitele.
Gyakorlatibb szempontból is vizsgálhatjuk a kérdést: a jelenlegi kétkamarás rendszer semmire sem jó. Semmi pozitívuma nincs, ellenben lassítja a törvényhozás amúgyis eléggé szánalmas munkáját. Hol a Szenátus, hol a Képviselőház a döntő ház egy-egy törvénytervezet ügyében, hol innen oda, hol onnan ide küldözgetik a jogszabály-tervezeteket. Hol itt fektetik el őket, hol ott. Ez a kétkamarás rendszer gyakorlati leképeződése Romániában, és semmi több.

A korrupció visszaszorítására viszont távolról sem lenne elégséges egy ilyen amúgyis távoli és esetleges intézkedés. Ahhoz, hogy ez a jelenség visszaszoruljon - s egyébként is, számos más tekintetben is javuljanak valamelyest az ország dolgai -, nemcsak a honatyák számát kellene csökkenteni. Hanem Románia szabadon mászkáló lakosainak számát. Radikálisan.
Ehhez népszavazás sem kell, hiszen van is rá törvény. Nem is egy. Úgy hívják, Büntető Törvénykönyv. Csak nem alkalmazzák.

Szóval jártam én már olyan csajjal, mint Băsescu. Úgyhogy tudom: aki csak akkor lenne hajlandó megjavulni, ha vele maradok, az sosem fog megjavulni. Ilyenformán fölösleges is húzni a románcot. Nem kell többé, hiszen már pusztán azért csimpaszkodik a nyakamba, hogy aztán a nyakamba ülhessen, majd a nyakamon maradjon és a fejemre nőjön. Megint, akárcsak az elmúlt években.
Nincs több hazug bújás, Traian! Köztünk mindennek vége, bár ügyes volt az utolsó próbálkozásod!

Azt hiszem, a honatyákéval és a szabadlábon lévő polgárokéval párhuzamosan csökkenteni kellene az egy főre eső államfő számát is.
Mert túl sok ő már nekünk. Nem beszélve a legtöbb elődjéről. Meg arról a Geoanáról, aki állítólag a legesélyesebb "alternatíva" lenne most Băsescura. Brr!
Csökkenteni kellene ezt az országot úgy, ahogy van.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr82637921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bela · http://semmi 2009.09.25. 10:18:31

Igazad van! Foldrajzilag is!
süti beállítások módosítása