Blogosz

MESE NINCS.

Afrikai lettem

2009. szeptember 28. 11:23 - BlogoszEditor

Megint meg akarja kurtítani az egyik párt a saját potenciális szavazótáborát. Egyesek földterületére építene önkényesen, majd határozati úton kisajátítattná az adott részt - s végül még azzal kampányolna, hogy milyen jót tett a közösségért. És annál dühítőbb ez, minél inkább a mi kegyeinket keresi, úgymond a mi kutyánk kölyke az, aki meg akar rövidíteni.

Arról van szó, hogy a környékünkön lévő Real 2 bevásárólközpont a megnyitása óta igazából csak közúton, autóval közelíthető meg. Bicikliút, járda nincs, ami oda vezetne.
Azonban most elkezdtek járdát építeni. Mégpedig a püspöki lakosok telkeire. Azokból a területekből egyszerűen és törvénytelenül és unzsenír elvéve egy jó részt. Ugyanis a Real mellett egy közbirtokossági tulajdonban lévő terület húzódik, amelyet az itteni lakosok jó része közösen birtokol.

img_4338.JPG Útépítés a mások területére - pár perccel ezelőtt voltam ott,
akkor épp így dolgoztak a közbirtokossági részen

Fel is tűnt a lakosoknak, nekünk, összesen 108 érintettnek, hogy valaki egyszerűen építeni kezdett a földjükre-földünkre. Járdát az üzletközpont irányába. Vajon ki az, aki ennyire nem ismeri az előírásokat, vagy ha igen, akkor ennyire köp rájuk? A nyúl hamar kiugrott a bokorból.

Az egyik RMDSZ-es városi tanácsos (aki történetesen Püspökiben épített magának házat és ideköltözött) ugyanis nagyon irritált lett, amikor megtudta, hogy a földtulajdonosok sérelmezik a tulajdonuk megcsonkítását. Úgy reagált, hogy azt mondja: „az RMDSZ városi tanácsi frakciójának terveit húzzák kereszül ezzel”. Aha. Érthető: ezek szerint az RMDSZ városi tanácsi frakciójának tervei mások magántulajdonára is vonatkoznak, mások földjein akarnak jótéteményt véghezvinni. Ha komolyan vesszük az illető reakcióját (és ugye nem lenne fair feltételezni, hogy emberünk nem komoly), akkor az jön le a szavaiból, hogy a szervezet rá akar mászni az egyébként történetesen magyar földtulajonosok telkére, hogy ott járdát építtessen, aztán meg azzal jöjjön, hogy milyen zsír dolgot tett a közöségért.
Ja. Ennél már csak az lenne jobb, ha esetleg a kertünk közepébe is építenének mondjuk egy konferenciaközpontot, szigorúan a magyarság érdekében, netán elvennék az udvart, és népünnepélyekre használnák. A szomszéd házából is le lehetne válaszani egy részt, mondjuk kampányrendezvényekre. Meg az összes többi polgártól is le kellene csippenteni valamit, akinek tulajdonrésze van a közbirtokosságban.

Sőt, a szóban forgó illető még azt is megpendítette, hogy ha ez nem tetszik, akkor majd "jól kiíratja az újságba, hogy a püspökiek nem akarnak gyalogutat a Realhoz".
Hát ez az! Igen, épp ez a lényeg. Valóban az van, hogy a megcsonkított telkeket birtokló püspökiek nem akarnak gyalogutat a Realhoz - ha az az ő tulajdonukon vezet át, és még csak meg sem kérdezte őket senki. Furcsa ez? Szerintem az a furcsa, ha ez furcsa. De legalább sikerült a lényeget megérteniük a kezdeményezőknek is. Csak épp nem érdekli őket.

img_4335.JPG

Ugyancsak ennek a körnek volt már itt egy másik fura húzása is. Egyik napról a másikra megjelentek ugyanis olyan helységnévtáblák itt a településünkön, a főutak mellett, amelyeken az állt: Biharüspöki. A helyzet azonban az, hogy az ilyen tábla teljesen illegális. Püspöki ugyanis nem különálló település, hanem több mint ötven éve Nagyvárad egyik lakónegyede. Tehát nem kell külön tábla neki. Sőt, nem is lehet csak így leválasztatni.
Gyanítom, hogy valamiféle telekpanamák álltak a háttérben: azért akarták különálló településként feltüntetni ezt a részt, mert valami módon ez pénzt hozott volna.
Végül a közútfelügyelettől a rendőrségen át a megyeszékhely polgármesteréig mindenkit meg kellett keresnem ahhoz, hogy a táblák eltűnjenek, az ügy pedig befejeződjön.

És most itt van tehát ez az ügy. Aminek a fejleménye, hogy a tulajdonosok perre készülnek. Továbbá meghallgatást kértek Bolojan polgármestertől is, de végül csak az egyik alpolgármesterhez, Carphoz mehetnek, mert állítólag csak ő foglalkozik ilyen témákkal. Nocsak. Milyen érdekes, hogy a birtokháborítók nemrégiben épp Carpot vitték ki a helyszínre, hogy megmutassák neki, hova építenek utat, s meggyőzzék az ügyről, megpuhítsák...
Van aki már azt emlegeti, hogy további itteni teleksuszták is készülődnek, s a váradi polgármestert is megkínálták az érdekeltek egy püspöki földterülettel arra az esetre, ha szemet húny az egész fölött... Jaj, hogy terjednek ezek a csúnya, hazug pletykák. Hiszen csakis pletykák lehetnek, ugye, polgármester úr?

És hogy ki az értelmi szerző? Nos, fennebb már céloztam rá, de végül az önkormányzat befektetési osztályának egyik vezetője volt az, aki el is ismerte, kis is mondta, hogy ki áll a háttérben. Ugyanis amikor hozzá is elmentek a panaszosok, azt válaszolta: "beszéljék meg az ügyet Pásztor Sándor városi tanácsossal".
Aha. Ő tehát ennek a telekügyletnek a kitalálója és az egész birtokháborításnak a promoválója. Ez aztán az érdekvédelem! Meg úgy egyáltalán: mióta foglalkozik egy politikai szervezet olyasmivel, hogy gyalogutat építtessen egy bevásárlóközponthoz? És miért? Kinek a biznisze ez vajon megint? Lehet már sejteni...

pasztorsandor.jpg Pásztor Sándor "önkormányzati" "képviselő"

És mivel emberünk az RMDSZ-t is saját kézzel rángatta bele az egészbe, még durvább az egész. Mert ugye mit csinál megint ez az érdekképviselet? Elvesz a választóktól, azoktól, akiket úgymond képvisel(ettel etet) – s aztán még azzal jön, hogy adott nekik.

Olyan ez, mint amikor első osztályban – és most figyelj, Góz Öcsi, ha még vagy valahol, mert vallomás jön évtizedek távlatából – elcsórtam az egyik srác bélyegét az albumából, aztán amikor elmesélte, hogy hiányzik neki, másnap felajánlottam: tudok szerezni egy másikat, ha nekem adja az egyik soriját, amire rég fáj a fogam. És örömmel belement. Tehát gyakorlatilag az övéből vettem el, de neki az jöhetett le, hogy még én adok neki.
Csakhogy az ilyesmit egyesek kinövik. Határozottan úgy érzem, velem is ez történt. Néhányan azonban fejlesztik, tökéletesítik, sőt, már maguk is szent elhivatottságnak veszik egy idő után: egész életüket alapozzák az átverésre, komoly gépezetet működtetnek, amely segíti őket ebben politikailag, gazdaságilag, jogilag.
Már a mások tulajdonának a megcsonkításáig is elmennek, ha a saját érdekeikről van szó.
Ráadásul a megyeszékhely befektetési osztályának felelőse még azt is jelezte a mai napon: az építés nem fog leállni, s ha mások telkére építenek, legfeljebb hoznak majd egy határozatot, amivel utólag kisajátítják az adott területet.

Az elsőbb ki is mentem a helyszínre és látom, igaza van a pasinak. Valóban nem álltak le, jelen pillanatban is dolgoznak a mások földjén, kikanyarítva abból egy jó darabot. Az összes közbirtokossági tulajdonos nevében köszönet ezért az RMDSZ-frakciónak. Igazán érdemes volt őket bejuttatni a városi tanácsba. Most látszik igazán közelről, mennyire és hogyan képviselik az érdekeinket.

img_4339.JPG

Ez egészen elképesztően cinikus. Vagyis bocs, érthetőbben és nyíltabban mondom: inkább pofátlan és hazug. És ami a lényeg az az, hogy így működik az egész: a politika, a választókhoz való igazi viszonyulás, az érdekképviselet, a porhintés.
Ez az eset is tökéletesen leképezi magát a nagy egészet.
Az egész nagy kamut, és az ennél is nagyobb személyes és csoportérdekeket, amelyek működtetik ezt a pártot is, akárcsak a többit.

De vannak akik kilógnak a sorból. És ezek általában nem mások, mint maguk az adott nemzeti közösség tagjai, a választók. Legalábbis egy részük. Akik akkor is kiköpik a maszlagot, ha a nemzettársuk nyomkodná le a torkukon.

Nemrégiben hallottam egy sztorit, amely a mesélő szerint valós.
Egy horvát család örökbe fogadott egy fekete kisgyereket. Az Afrikából elszármazott baba fejlődött szépen, és horvát lett az otthona, az állampolgársága, a nemzettudata, a nyelv, amit beszélt, a közösség, ahova tartozik, azaz minden. És így nőtt fel. Politikai pályára lépett később, mégpedig a horvátokat képviseli, az ő érdekükben jár el. S egy kisebbségi ügyekről szóló konferencián ezzel érvelt egy vitában valakinek az éjfekete bőrű szónok, mindenki elképedésére: „mi horvátok mások vagyunk.”

Hát ime, hogy lehet egyszerre beletartozni egy nemzeti közösségbe, de nem szürkülni, nem prostituálódni bele.
Én vagyok az a fekete - ha a fentebb tárgyalt „érdekképviselőink” jelentik a fehéret.
És nem vagyok egyedül. Egyre több a romániai magyar brotha és sista.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr182637922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása