Blogosz

MESE NINCS.

Szociomazo

2009. október 08. 22:18 - BlogoszEditor

Büntetést szeretnék kapni. Polgárként, a városom öntudatos és jóakaratú lakosaként jogom van hozzá. Azt akarom, hogy a rendőrség, a közösségi rendőrség, vagy a csendőrség sürgősen szankcionáljon.
Ne csak a szájuk járjon.

szemetes.jpg

Hiszen úgymond kampány indult úgyis a város tisztántartásáért. Kiplakátolták jónéhány helyre a cuccot, amely arra figyelmeztet, hogy 500 lej büntetést kaphat az, aki szemetel Nagyváradon.
És kap? Dehogy. Hetek óta kint vannak a figyemeztetések, de senki nem kapott még nemhogy 50 lej, de 5 bani büntetést sem.

A hirdetési hadjárat az elnökválasztási kampány hivatalos kezdetéig, azaz október 21-ig tart Váradon. Azért éppen addig, mert a korteshadjáratig az önkormányzat ingyen használhatja a hirdetőfelületeket - ám a kampány kezdetekor már kemény pénz lesz az elnökjelöltek reklámjaiban, úgyhogy akkor az ő hazugságaik veszik majd át a normális viselkedésre szólító hirdetmények helyét. Ám állítólag a hirdetésekkel állnak csak le 21-én, magával az éberséggel nem. Csakhogy ez mese.

A mostani, redneck szemetelés és barbár kutyaszaratás elleni minihadjárat - amelynek hivatalos anyagaival illusztrálom ezt a postot - kellemes a szemnek, hátbaveregeti a polgári öntudatomat, mégis lelombozó. Ugyanis teljesen hatástalan. És még más is van a háttérben.

kutya.jpg

Szóval örömmel látja az ember: a város vezetése mindenfelé arra figyelmezteti az embereket, hogy úgy viselkedjenek, mintha nem laknának túl messze a bekötőúttól, s nem lennének tanyasi barmok, amelyeket vásárra tereltek össze a megyeszékhelyre. Sőt, arról is tájékoztatják őket, hogy aki továbbra is mocskol, az kemény büntetést kockáztat.
És innnentől viccbe megy át sajnos az egész. Hiszen kockáztat az ördögöt.

Nem hiszek az ilyen jellegű kampányok sikerében. Nekem is tetszenek, de attól tartok, az összes ilyen teljesen hatástalan, s kidobott pénz.
Apropó pénz: az egész úgymond tájékoztató kampány 12.000 euróba került. Ami ilyen szinten nem is sok. De amely összeget - a polgármester-ellenes helyi sajtó szerint - preferenciálisan terítettek. A szóróanyagokat és a plakátokat ugyanis a polgármestert már a választási hadjáratában is támogató váradi Ideart céggel gyártatták le - amely vállalkozás más önkormányzati projektekből is csippenthetett már le pénzeket előzőleg.

Randa dolog, vagy sem, a dolog esszenciáját vizsgálva ez nem kell, hogy érdekeljen bennünket. Hiszen akár a havereket hízlalja Bolojan, akár aljas rágalom az egész, mi ugyanúgy nem szemetelünk. Ugye?!
Ám a dolog máshol bicsaklik ki igazán: ott, hogy hiába hirdetik a szankciót, azt senki sem alkalmazza. A polgármesteri hivatal illetékesei is elismerték, hogy egyetlenegy büntetést sem szabtak ki még sem a rendőrök, sem a közösségi rendőrök, sem a csendőrök. Így tehát egy vicc az egész.
S közben aki a városban jár, naponta láthatja, amint Laza Liviu egyszerűen eldobja a csikket az utcán, sőt, megfontolt és vagány mozdulattal meg is pördíti, ad neki egy svungot, mert az olyan cool. Stílusosan és örömmel szemetel.
És Paraszt Panni is minden nap odakint kódorog: tömi az arcát az utcán, s a csomagolóanyagokat természetes mozdulattal löki oda, ahova éri. Hiszen ő is pógár, s ugyi mán csak joga van aztat csinálni, amit akar, ne bassza má meg a radai rosseb, hogy még ebbe is bele akarjon szólni neki valaki.
És ott van Köcsög Karesz is, aki a kutyájával piszkoltat össze bármilyen zöldövezetet, amit ér, legyen az park, vagy játszótér. Elvégre az állatok jogai ugye... Hogy oda menjenek és ürítsenek, ahova akarnak, ő meg nem szedi tán fel, amikor így is olyan nehéz vagány arcnak látszani, nemhogy kutyaszarral a kézben.
Meg itt bóklászik Szennyes Sebi, aki kis patkányként órákig képes magokat rágcsálni, s vagy legott széthajigálja a héját - há mi a gyíkom van, há úgyis lebomlik az -, vagy például a markába gyűjti ügyesen és felelősen a buszon, s amikor a jármű kinyitja az ajtót, akkor kiszórja az egészet - hiszen a közszálltási járművek tisztán tartására ügyel, az utcán meg úgyis ki utazik, há senki, nem?
Úgyhogy bőven lenne kitől begyűjteni a büntetéseket. Ha valaki helyben fizetne, akkor csak az 500 lej felét kellene virítania - de Carmen Cherteş polgármesteri szóvivő szerint még erre sem volt példa.

Sőt, további gond, hogy az egésznek a kitalálói még velünk nyomztatnák le a nyomottakat. S még ezt is értelmetlenül.
Hiszen egy telefonszámot bocsátottak a lakosság rendelkezésére, ahol bejelenthetők azok, akiket szemetelésen érünk a városban, vagy akár azon, hogy a kocsijukból dobnak ki bármit az utcára.
Túl azon, hogy ennek csekkolása és büntetése a már említett hatóságok kötelessége (lenne), még a lakossági bejelentőket is szinte fölöslegesen dolgoztatják. Ugyanis Bolojan azt mondta: ha a bejelentők például az adott autó rendszámt is közlik, akkor ők majd megkeresik a jármű tulajdonosát. Levében, amelyben csak figyelmeztetik. Büntetni csak akkor fognak (tudnak), ha a szemfüles polgár még vitán felül bizonyító értékű fotót is küld a tettről a telefonhívás után.
Na szuper: fotózgassunk, telózzunk, mailezzünk, fogalmazzunk beadványokat és egyáltalán, mi figyeljünk. Ahelyett, hogy az amúgyis felhabosított struktúrájú és úgymont pogárbaráttá tett rendőrség és csendőrség büntetné le a tíz körmüket a szennyforrásoknak.

chpis.jpg

Csak összehasonlításképp: az akciót kiötlő önkormányzat annyira nincs benne a saját projektjében, hogy még a kampány anyagait sem képes továbbítani, nemhogy rendet tartatni. Ugyanis megkerestem őket mailben, s nem bejelentéssel, hanem csak annyit kértem, küldenék el a reklámanyagaikat, hogy felrakhassam őket a blogomra. Nekik is jó végülis. A blogoszféra amúgyis rámozdult erre az egész ügyre.
De semmi. Végül más úton gyűjtöttem be az itt láthatókat.

Pedig rám is figyelhetnének - ahogy másra sem figyelnek. Potenciális célpont vagyok ugyanis. Pontosabban voltam.
Igaz ugyan, hogy a környezettudatosságot minimális neveltetési, magatartási kérdésnek tartom, az is tény, hogy a hulladékot a városban és a természetben is addig hurcolom, amíg kukát találok. Egy csikkel is addig vándorlok, amíg rendesen megszabadulhatok tőle. A leégett porszívót is épp tegnap vittem el a szeméttelepre (mivel az eletromos hulladékot gyűjtő konténerek a városban ugye csak ritkán vannak nyitva), s még nekem kellett győzködnöm őket, hogy hagyhassam már ott, mert nem akarom csak úgy eldobni valahol a környéken, ahogy annyian szeretik. A pillepalackokat és üdítősdobozokat és összenyomom, úgy dobom el. És minden más ilyesmi.
De egy macerám nekem is volt. Bevallom, én is szennyeztem. Úgyis sokan hajlamosak arra, hogy úgy gondolják, ez a hadjárat nem nekik szól, mert ők aztán teljesen öko-biók. Hülyeség. Hárítás.

hamutarto.jpg

Ugyanis én speciel ha nagyon ritkán rágyújtok a kocsiban, az ott születő csikket az úton való hasítás közben kidobom az ablakon. Mert nem akarom, hogy ott büdösödjön az autóban. Épp mostanság döntöttem úgy, hogy ezzel is felhagyok, s immár teljes mértékben környezetbaráttá válok ezáltal.
Amúgyis leszoktattam magam róla, de az utolsó löket mi volt ehhez? Épp ez a kampány. A legeslegutolsó csikket tegnap dobtam ki a kocsiból. De nem miattuk, hanem - képmutatóan, nyálasan hangzik ugyan, de igaz - magam, meg a környezetem miatt.
Viszont kérem, büntessenek már meg! Mert ez így nem mehet tovább. Ha lesz olyan kedves valaki, és felhív az illetékes szervek részéről (mert a bejelentésekhez szükséges, majd közreadantó telefonszámot még most sem találom sehol), megadom a rendszámot is, meg minden szükséges adatot. Ha kell, le is fotózom magam a kocsival. És adom a zsét is.

Szívesen leszek én az első. Ha már nem lehetek a sokadik megbüntetett, mert nem végzik a munkájukat.
De aztán olvasni akarom a közleményeiket, sőt, látni az adatsoraikat arról, hogy ki mindenkit szankcionáltak még. Mert nevetséges az az érvelés, amit az önkormányzat egyik illetékese adott a sajtónak, nevezetesen, hogy "eddig még senkit nem értek tetten". Hogy mi?

stop.jpg

Hát én magam is állandóan tetten érem még - a polgármesterék által állandóan istenített és a sajtóban fizetett, önreklámozó mellékletet nyomató - RER Ecologic köztisztasági vállalatot, meg a Környezetvédelmi Rendőrséget is. Azon, hogy köpnek a bejelntésekre, folyamodványokra, nem dolgoznak rendesen, s még a takarítógépeik is a kötelező legfeljebb 7 kilométer/órás sebesség helyett úgy húznak el éjjelente, hogy felkavarják a port, s pá. Nem beszélve arról, hogy ugye magamat is tetten értem, meg minden nap sokan másokat is.

Ide nekem IS a szankciót! Tanítsanak már meg kesztyűbe dudálni! Ne csak legyinteni.
Épp azért, mert az én Váradom is. De még mennyire. Vagy talán csak az enyém?

romanul.jpg

*

Update

Közben utánaérdeklődtem: a 0800 800 518-at hívhatja ingyenesen az, aki a rendőrök, a közösségi rendőrök, vagy a csendőrök helyett akar dolgozni a város tisztaságáért, bejelentve a szemetelőket.

De ez is nagyon vagány. Tökéletesen illik magához a felemás kampányhoz. A vonal másik végén ugyanis fogalmuk sem volt, arról, hogy mi ez az egész.
Mint kiderült, én vagyok a legelső telefonáló. Ilyen minőségemben nekem kellett elmagyaráznom a közösségi rendőrség váradi székhelyén kicsengő telefonba, hogy miért tárcsáztam ezt a számot, miféle akció ez, miért hozatta létre a számot az önkormányzat, s mit kellene nekik, rendőröknek most tenniük.

Nagyon kedvesen végighallgatott a hölgy. Aztán annyit tett, hogy megköszönte, s felírta a nevemet.
Ú, de kemény! Most megkaptam. Hiszen én akartam. Példát statuáltam a rendőrök számára, s megmutattam a szemetelőknek is, mi minden történhet velük.

Ha pedig még ez sem visszatartó erejű, akkor már csak az a drákói következő lépés marad, hogy a hatóságok figyelmeztetik az elkövetőt.
Ó, irgalom atyja, ne hagyj el!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr42637930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Havasi Gyopár 2009.10.14. 11:55:57

Há igen, nem potyára nevezgetjük ezt az országot Abszurdisztánnak! Naná, hogy nem telefonált még senki be erre az ingyenes számra! Kinek van kedve, ideje, stb. utcajárás közben arra figyelni, h ki mit dob szét, meg hogy elkérje az illető személyazonosságiját :)? Tiszta idiotizmus! Mint ahogy az is, h a telefonvégi alak azt se tudja, miért is van ő ott! Mutatja, milyen nagyszerű az együttműködés a különböző szervek között! Jeleztétek-e ti, újságírók ennek a "rendelkezésnek" a hatástalanságát, röhejességét, eredménytelenségét ( épp pont úgy, ahogy fentebb ecseteled), stb. a kedves döntéshozók felé? És mi volt a válasz? Vagy az már úgyis lényegtelen, mert nem a helyzet javítása a cél? Tényleg, marhára kiábrándító!

Blogosz 2009.10.14. 15:38:40

Igen, jeleztük. A válasz az volt, hogy igen, bocs, de az első szakaszban még csak figyelmeztetnek. Ami érthető is, végülis mindenhol, minden új szankcióval kapcsolatban ez szokott lenni a bevezető fázis, az első szakasz. Csak attól tartok, hogy a második el fog maradni. Üdv, Örs
süti beállítások módosítása