Blogosz

MESE NINCS.

Verik magukat

2009. november 27. 17:47 - BlogoszEditor

A fizikai erőszak a téma, az eszköz már a jelenlegi elnökválasztási kampányban is. Nem idegen ez Romániától, hiszen volt ilyesmire sokkal húzósabb, sőt, tragikusabb példa is.

goldolkodik11.jpg

Voksolás előtt nagyon fontos alaposan megvizsgálni a jelölteket...

vo1.jpg

...majd elgondolkodni fölöttük

Iliescu például nyert már úgy választást, hogy jóelőre szétverette és megfélemlíttette az ellenzékét, a tiltakozó polgárok közül egyeseket megnyomoríttatva, másokat agyonveretve, az ellenzéki pártok székházait pedig feldúlatva a bányászaival.
Ehhez képest azért finomabban járnak el a mostani kitartottjai.

Előjött ugyanis a PSD-PNL szövetség egy olyan videóval, amelyen szerintük az látszik, hogy az egyik 2004-es kampányrendezvényén Băsescu odavág egy gyereknek. A cáfolók szerint ez megjátszott, utólag módosított felvétel. Vannak olyanok is, akik szerint a kis tag valóban kapott egy sallert, mivel ott szemtelenkedett a színpad előtt és azt mondogatta, hogy "Hai Iliescu!". A környékén állók azonban tagadják, hogy bármiféle ütésre sor került volna. A gyerek szülei viszont azt állítják, annak idején azt mesélte a kampányrendezvényről hazaérkező sarjuk, hogy tényleg meglegyintette Băsescu.
Tény, hogy a felvételen az állítólagos ütés után a gyerek hátralép egyet, s közben nevet. Hogy ártatlanul, mert hiszen nem történt semmi, vagy rosszcsont módjára, mert épp most kapott egyet a piszkálódása miatt, azt nem tudni. Sőt: azóta az is kiderült, hogy az akkori gyerek állítólag bizonyos Bogdan Marius Istrătoiu, s ma azt nyilatkozta, hogy nem igaz az egész "botrányból" egy szó sem, s azt kéri, hagyják abba az egész álügy boncolgatását.

Azt gondolom amúgy: a videót alaposabban megnézve teljesen világos, hogy digitálisan manipulált az eredeti felvétel, s a Băsescu ökle semmiképpen nem kerülhetett oda a valóságban, ahova végül montírozták. De ez a magánvéleményem.

Meg főleg tökmindegy. Úgysem fog soha kiderülni az igazság, ez a fázis azt már rég meghaladta. Valaki itt hazudik az érintettek közül is. S nyilván az az oldal, amelyiket a napokban megkeresett valamelyik államfőjelölt stábja, s egy picit segített neki visszaemlékezni, egy kis agyserkentőrevalót csúsztatva oda nekik. Az is lehet, hogy a politikai ellenfelek közül mindkettő felkereste már az akkori résztvevőket, s az akkor ott voltak közül most mindenki pénzért kamuzik. Mert hogy nem mond mindenki igazat, az ugye eviens.

Hm. Akárhogy is legyen, már megint nem a lényegről van szó. Mert ennek a kampányhúzásnak épp az a lényege, hogy ne a lényegről legyen szó.
A lényeg ugyanis itt nem az, hogy szemtelenkedett-e, s kapott-e egyet öt évvel ezelőtt a kis tag. Persze ez is fontos meg érdekes is azért, de a dolog központi eleme egészen más.

Maga az a fontos ebben, hogy Geoanáék ilyen kampányelemet sem átallottak bevetni. Sőt, ez az adujuk, a csodafegyverük, amit a második fordulóra tarogattak. Szánalmas.
A PSD és a most mögötte álló PNL-s és másfajta hírcsatorna-tulajdonosok pont a kampány döntő szakaszában, az utolsó száz méteren szedték elő (mások szerint egyenesen ők készítették el) ezt a kisvideót. Amely ráadásul egy 2004-es eseményről szól, tehát eddig minimum ücsörögtek rajta és tartogatták. Ahelyett, hogy a most megjátszott szent felháborodással előhozták volna az elmúlt évek valamelyikében - esetleg épp akkor amikor az állítólagos incidens megtörtént.

Itt tehát az a fontos, hogy Geoană stábja - amelyet egy olyan amerikai szakértő vezet, aki például Obamának is dolgozott - azt tartotta a legmegfelelőbb kampánymanővernek a nyomott Románia számára, hogy egy ilyen pitiánerséget dobjanak be.
Egyébként már terjdenek is a neten a válaszvideók.
Az egész, ellene indított lejárató kampánytól még persze Băsescu nem lesz jobb, méltóbb államfőjelölt. De Geoană még méltatlanabb igen. És a mögötte bábozó őskövület PSD-sek még könnyebben felismerhetőek szintén igen.

Nem vagyok benne biztos amúgy, hogy az egész célba talál. Az ilyen destruktív partizánakciók ugyanis nagyon polarizálni tudják a közvéleményt, két tábor alakul ki egyből. A "jaj a szemét Geoanáék, hogy manipulálnak", s a "jaj, a szemét Băsescu hogy üt" táborai.
És akár meglegyintette a gyereket Băsescu, akár nem, az tény, hogy ép ésszel nem lehet semmiképp arra jelöltre voksolni, amelyik ilyen kültelki hülyeségekkel akarja befolyásolni, a másik ellen hangolni a közvéleményt. Ez egy huszadrangú téma. Még akkor is, ha most ezzel próbálják tematizálni a korteshadjáratot és ködösíteni az agyakat.

Úgyhogy még az is megeshet, hogy - akár lenyomott egy atyait Băsescu, akár nem - a pofon végül Geoanáék vastag arcán csattan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr272637950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása