Blogosz

MESE NINCS.

Az első fecskék

2009. december 16. 19:55 - BlogoszEditor

Fogalmunk sem volt arról, hogy mi történik. És még kevésbé arról, hogy pár nappal később mennyi miden fog még történni, s mekkora újdonságok jönnek.
Ma december 16. van. Az éppen húsz évvel ezelőtti december 16-án a diktatúrában ültünk nyakig, ugyanúgy, mint azelőtt mindig, és csak vártunk, reméltünk valamit. Az 1989. év eme napja semmiben nem volt más számunkra, mint az azt megelőző sok-sok nap, hónap, vagy év.

Pedig akkor már - éppen ezekben az órákban - javában tartottak a diktatúra elleni harcok Temesváron. A forradalom első teljes napja volt ez ott. És mi itt, valamint Románia számos más szegletében egy nyikkanást sem hallottunk erről. Az ország nagyrésze nem is tudott róla...
Persze nem is tudhatott, hiszen a diktatúra egyik lényege éppen a cenzúra, a hírzárlat, a sötétség, az elszigeteltség volt.

fecsmad.jpg Ők adták le a drótot

Sőt, külföldre is csak egy nappal később érkeztek meg az első hírek. És ami onnan visszajött az éteren át, abból tudhattuk meg mi is, hogy talán új fejezet kezdődik az életünkben.
1989. december 16-a szombatra esett. A forradalom kitöréséről és a vérontásról viszont csak vasárnap este kaphattuk az első híreket. És akkortól kezdve megkövülten vártuk a továbbiakat.

Meg is kerestem őket, ezeket az első fecskéket most. Visszanéztem, melyek voltak a legelső híradások arról amiről addig csak terveket szövögettünk, remélve, hogy még a mi életünkben bekövetkezik - akkor is, ha a mi életünk akkor még csak az első tízesen volt valamivel túl.

Ne felejtsük el: itt, a Partiumban lényegében a budapesti rádióból és tévéből értesültünk arról, mi folyik már egy napja Romániában. Igen, ott volt a Szabad Európa is, de aznap valahogy nem hallgattuk.
Tehát sok tíz- de inkább százezer ember számára azok voltak a rádöbbenés pillanatai, amikor 17-én este meghallottuk az MTV híradójában, hogy mi történik. És ezek a híradók akkoriban lényegében egyetlen nagyobb hírforrásból nyerték ezeket az információikat: a Magyar Távirati Irodától, azaz ugyanonnan, ahol most én megkerestem ezeket az első híreket.

Azt gondolom, torkoszorító: amit alább közzéteszek, azok voltak a legelső nyersanyagok, amelyek alapján a magyar tévék és rádiók bemondták, hogy forradalom van Temesváron. Épp ezeknek a korabeli híreknek a szerkesztett változatait hallottunk tehát azon a húsz évvel ezelőtti vasárnap estén a híradóban. S ezek alapján döbbenhettünk rá, hogy itt a változás.

Magyarország akkor még egyetlen hírügynöksége aznap több hírt is közölt az adott órákban még homályos temesvári eseményekről. Az alábbi volt az első négy híradás róla - s ezek is csak majdnem egy nappal az utcai harcok kitörése után, ráadásul bizonytalan forrásokból kerültek ki a sötét, elszigetelt, csontig ellenőrzött Romániából.
Külön felkavaró az is, ahogyan a második anyag címe még mindig a tanácstalanságot tükrözi. Nem is beszélve a szövegek ma is átmozgató erejéről. Itt vanak tehát ezek. Kordokumentumok.

Emlékezzünk. (És talán próbáljanak meg azok is, akik ma már csak tőkésezni és fanyalogni tudnak.) Szinte minden, ami ma van, akkor és ott kezdődött, ahonnan ezek a hírek jöttek, épp húsz évvel ezelőtt. (Hogy aztán mi lett, az egy másik téma, nem erről van itt most szó.)
Jusson eszünkbe. Adózzunk legalább egy pár másodpercig. S lehetőleg minél hosszabb ideig ne is felejtsünk. Nemhogy nem szégyen az, hanem egyenesen szükséges. Amíg még van kinek. Azóta úgyis felnőttek már olyan generációk, amelyek ha akarnak sem tudnának erre emlékezni.
Szóval ismétlem: e m l é k e z z ü n k .

***

Temesvári tüntetés
1989.12.17. 20:48 Bonn/Temesvár, 1989. december 17., vasárnap (DPA) - Temesváron szombaton több ezer tüntető megakadályozta Tőkés László református lelkész kilakoltatását. A Die Welt bonni napilap értesülését, amely a hétfői számban jelenik meg, a DPA hírügynökség vasárnap este ismertette. A lap beszámolója szerint a tüntetők szavalókórusokban követelték a rendőrök távozását és énekelték: "románok, keljetek fel, ébredjetek". Az egyenruhás biztonsági erők ekkor eltávoztak és civilruhások váltották fel őket. A Die Welt értesülése szerint a vasárnapba nyúló éjszakáig 300-700 tüntető alkotott élőláncot a templom körül, köztük románok, illetve más felekezetek tagjai. Szemtanúk beszámolói szerint összesen mintegy ötezren vettek részt a megmozdulásban. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Mi történhetett Temesvárott? 1989.12.17. 21:11 1989. december 17., vasárnap - A személygépkocsival Romániába útnak indulók 80-90 százalékát vasárnap visszairányították a román határőrök, mondván: a mai napon nem kívánatosak az országban. A hosszú kamionsorok várakozása már-már megszokott jelenség, ebből érdemi következtetéseket nem lehet levonni, bár ezúttal gyakorlatilag szünetelt a teherforgalom. A vonaton utazók közül pedig ezen a napon senkit nem küldtek vissza az eddigi értesülések szerint - mondta vasárnap este Fodor Mihály alezredes, a BM Határőrség Országos Parancsnokságának központi ügyeletvezetője. Beszámolt arról is, hogy a visszaérkező utasok közül többen elmondták: Temesvárott különböző megmozdulások voltak tapasztalhatók. Ennél többet biztonsággal hitelesen nem tudtak mondani. A határhelyzetről adott kép mindenekelőtt az orosházi körzetre érvényes. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Temesvári tüntetés - vasárnap hajnal
1989.12.17. 21:28 1989. december 17., vasárnap (MTI) - Temesváron vasárnap hajnalban összecsapásokra került sor a rendőrség és a Tőkés László kilakoltatása ellen tiltakozó tömeg között. Mint Jurányi Anna, az MTV szegedi tudósítója az MTI kérdésére elmondta, egy Temesváron járt magyar szemtanú arról számolt be, hogy elszabadult a pokol és a magyar nemzetiségű lelkésznek menedéket adó templom körüli élőlánc tüntető tömeggé változott, amikor hajnali két órakor a rendőrök ismét megkísérelték kilakoltatni Tőkés Lászlót. A tömeg szabadságot követelt, és azt kiáltozta "le Ceausescuval". Az utcákon futótűzként terjedt el a megmozdulás híre - közölte a szemtanú. A tiltakozó tömeg a pártház felé indult és autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be. Ceausescu-könyveket és -fényképeket égettek el. A műanyag védőpajzsokkal felszerelt rendőrök gumibotokkal hajnali négy órára szétverték a megmozdulást. A Temesvárról érkezett szemtanú, aki letartóztatásokról is hallott, elmondta még, hogy vasárnap délelőtt is kisebb tiltakozó csoportok jelentek meg Temesvár utcáin.
(Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Szemtanúk a temesvári eseményekről 1989.12.17. 22:56
1989. december 17., vasárnap - Csongrád megyében a nagylaki magyar-román határátkelőnél, ahol az utóbbi hetekben is gyakorlatilag zavartalanul lehetett ki- és beutazni, vasárnap szinte megbénult a teherforgalom: este már 51 kamion vesztegelt a határ magyar oldalán. Az MTI munkatársa a határőrség orosházi kerületi parancsnokságának ügyeletesétől megtudta, hogy vasárnap nulla órától este fél 10-ig 64 kiutazni szándékozót utasítottak vissza a román határőrök. Az első erőteljesebb visszaküldési hullám hajnali 5-6 óra között kezdődött. Az átlépni szándékozók zöme magyar utas volt, de akadtak közöttük más állampolgárságúak is. A visszaküldést a román határőrség nem indokolta. Egy, délután fél 5-kor magyar földre lépő utas arról számolt be, hogy Temesváron zavargások történtek. Hasonló hírrel érkezett egy csehszlovák állampolgár is. Elmondta: hazánk felé utaztában Temesváron tankolt. A városban harckocsikat, eltorlaszolt utcákat látott és lövöldözést hallott. Egy másik, NSZK hontalan útlevéllel rendelkező, valószínűleg román állampolgárságú utas szerint az események már szombaton megkezdődtek. Mint a lökösházi határőröknek elmondta, már szombaton este 10 óra körül mintegy ötezer ember tüntetett Temesvár főutcáján. A rendőrség vízágyúkat vetett be ellenük. Az Orosházáról kapott tájékoztatás szerint a késő esti órákban már nem érkeztek utasok Romániából. Feltételezik, hogy Temesvár környékét lezárták. A gyulai határátkelőnél viszonylag kiegyensúlyozott volt a forgalom, de ott is vissza kellett fordulnia 24 személynek.
(Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr392637958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása