Blogosz

MESE NINCS.

Jelek

2010. február 05. 18:11 - BlogoszEditor

“A pénteki kormányülésen Emil Boc miniszterelnök aláírta Sarkady Zsolt Csaba kinevezését Bihar megye alprefektusi tisztségébe” – így szól a mai keltezésű rövid hír. Nem kell megdöbbenni, hiszen már régóta tudni lehetett, hogy ez lesz.
Eme nagyszerű fejlemény mai hivatalos bejelentésével együtt aztán nyilvánosságra hozták az illető önéletrajzát is. Így szokták hasonló kinevezések alkalmával.

És bár egyet-mást – sőt, sok-sok mást is – tudunk már a nevezettről, azért elolvastam én is, mit ír magáról.

Távol álljon tőlem, hogy helyesírás-náciként végezzem ki a szöveget, vagy ortográfia-kommandósként irtsam a benne megtalálható egyébként számtalan hibát. Sőt, az ilyesmit hagyni kell: legjobb, ha az ember úgy ír, ahogy él. Vagy ilyesmi. Ízi.
Ezért most meg sem említem – még zárójelben felsorolva sem – a kisebb gondokat (egyszerű melléütések a szövegben, kisbetűk és nagybetűk következetlen és hibás használata kettőspontok és gondolatjelek után, ékezetek hibás használata, egyszerű főnevek tulajdonnévvé való önkényes átminősítése, a keltezés magyar írásmódi szabályainak meghá áthágása stb.).

De az már mégiscsak sokkal csúnyább ezeknél – sőt, szerintem jelképértékű –, hogy egy olyan szervezet tisztségviselője, amelyik állandóan a magyarság képviseletéről handabandázik, egyszerűen a román nyelvet jelöli meg első nyelvként az önéletrajzában.
Az anyanyelve egyből csak a második, a saját maga által felállított rangsor szerint is… Hát, ahogy akarja. Ráadásul nem is a román, hanem a magyar nyelven írt életrajzában hozza ki elsőnek a románt.
Hm… nem hallom tisztán, de vagy már megint zokog, vagy újfent röhög most egy sarokba menekülve az a teljesen és örökre elvont fogalom, hogy “magyar érdekképviselet”.
Pedig még hivatalban sincs a mi jó magyar alprefektusunk. De már az önéletrajzában jelzi, hogy mi a pálya.

Nemkülönben nagy égés az, hogy Bihar megyét románul nevezi meg, Bihor megyének írja.
Hahó: a magyar megnevezések tiltása 1989-ig tartott csak! Olyan szörnyűség, hogy "Bihor megye", vagy épp "Braşov megye", netán "Miercurea-Ciuc municípium" a kommunista diktatúra legsötétebb utolsó éveiben volt utoljára. Ja, vagy sok vonatkozásban még most sem múlt el? Ez biztos.
Szalonta pedig legalább egy alprefektus számára lehetne rendesen és hivatalosan Nagyszalonta. Különben ő is csak alprefi – hivatalosan is.

Olyan ez, mint amikor – pár évvel ezelőtt – bizonyos Tokay György nevű pártkáder (és egykori kisebbségi ügyeket felügyelő tárca nélküli miniszter) egyenesen az általa beszélt idegennyelvhez írta be a magyart...
Ez igen, ügyesen felügyelte az önazonosság megtartását. Meg is maradt. Hiszen páldául ő is az maradt, ami volt, meg az egész is, úgy, ahogy van.

Vagy az is milyen, hogy emberünk nagy igyekezetében ötödiknek egy holt nyelvet is bepasszintott, hadd fénnyezze a saját arcát. És bár elismeri, hogy latinul végülis alig tud (majdnem a legalacsonyabb osztályzatot adta önmagának erre), azért mégis odakeni a lista végére.
Nem nagyon hinném, hogy a politikai karrier során és a közigazgatásban, meg a haláli nagy érdekvédelmi munka során szükség van a latinra, vagy akár releváns lenne ennek ismerete. Vagy épp az lenne a lényeg, hogy holt nyelv? Muhahahaa és sátáni kacaj? Igen?

Arról nem is beszélve, hogy szerintem manapság már eléggé nevetséges egyenesen kompetenciának feltüntetni azt, ha valaki felhasználói alapszinten tudja kezelni a számítógépet, továbbá van jogsija. De ha nincs igazam, s netán ma már ez is kompetenciának minősül, akkor még nagyobb a gond…

Hát ezek vannak.
Végülis persze, nem nagy dolog az egész, hiszen csak egy önéletrajzról van szó, üsse kő, nem baj. Magának az illetőnek a mandátuma – már megint, egy újabb hivatalban – amúgyis még csak most kezdődik.
Ez valóban lehet, hogy nagyobb bajnak ígérkezik.

És még ez sem a legnagyobb baj. Ugyanis ha jobban körülnézünk, s áttekintjük, a többi szóba jöhető közül kik lennének még rosszabbak, vagy jobbak, rájövünk, hogy lényegében teljesen mindegy.

cv1laap.jpg

cv2lap.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr722637977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása