Blogosz

MESE NINCS.

Oltás

2010. március 27. 11:52 - BlogoszEditor

Lehet, hogy nincs is globális felmelegedés. Vagy ha van, akkor nem kizárt, hogy természetes folyamat és nem kellene buzerálni. De oké, az is lehet, hogy van, és fontos is matatni vele.
Ám akárhogy is van, az sosem árt, ha egy kicsit leoltjuk a villanyt. De nálunk még ez sem megy ám egyszerűen...

ki1.jpg

Mert megint itt a Föld Órája (Earth Hour). És ez a kezdeményezés is érvel azzal, hogy a globális felmelegedés ellen is tehetünk vele - vagyis inkább gesztust ellene. Akárhogy is van, a dolog lényege, hogy ma este 20.30 és 21.30 között a csatlakozók áramtalaníthatják az összes (vagy a legtöbb, mert oké, a hűtő és a nagyi lélegeztetőgépe maradhat) fogyasztót lakásukban, egy órán át spórolva az árammal, s kicsit hozzájárulva ezzel az erőművek által okozott szennyezés csökkentéséhez.

Arról már tavaly ilyenkor is megelékeztem: igen, lehet, hogy mindez túl kevés, vagy épp fölösleges, vagy ez is hasznot hajt valakinek, vagy ilyenek. De ezzel együtt mit fáj az nekünk, ha offolunk egy órára? Ez az oltás igazán nem fáj, s semmiféle negatív hatása nem lehet. Még a készülékek is hálásak lesznek, ha a szinte szüntelen készenléti módból egy időre teljesen kivesszük őket.

Románia persze idén sem csatlakozik rendesen a kezdeményezéshez. A magánszemélyek még inkább kaphatóak ilyesmire, főleg a fiatalabbak, ám intézményi szinten kevesen vállalták, hogy legalább a székhelyeik ki- vagy megvilágítását leoltják ma este fél kilenckor. Például Váradon csak a színház csatlakozott a dologhoz.

Pedig nagyon kényelmes dolog ám. Úgy lehetünk környezettudatos harcosai a természetanyával való harmóniának, úgy válhatunk zöldgerillákká, hippi-grínpíszes-mozgalmár-természetbarát-guru-hősökké,  hogy semmit sem kell tenni, csak pár kapcsolót megnyomni és pár csatlakozót kihúzni.

Ám az is olyan tipikus, hogy már megint Romániában van zavar. Ezúttal azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor kell lecsapni a cuccokat... Végignézegettem ugyanis az Earth Hour hivatalos honlapjait. Szinte minden államra lebontva van ilyen. És csak épp a romániai webhelyen van elszúrva, ráadásul épp az időpont. Fut ugyanis a visszaszámláló, amely millimásodpercre pontosan mutatja, mennyi idő van még az oltásig. A milliszekundumok villámgyorsan és precízen peregnek is - csak épp órára nem pontos az egész. Ugyanis egy órával előrébb van, mint kellene...!
S akik ezt követik, azok majd 60 perccel hamarabb sötétítenek el, mint más - s pont akkor kapcsolnak vissza, amikor a többiek ki. Pff...
(Update: még állatabb lett azóta a romániai Earth Hour visszaszámlálója. Amikor már csak 5 perc volt - az ő téves adatuk szerint legalábbis, mert valójában még 1 óra 5 perc volt hátra a kikapcsig -, akkor gyorsan rájöttek valamire, s átállították a számlálót. A beavatkozás után meg azt mutatta, hogy még 71 nap és 23 óra van hátra... S onnantól kezdte visszapergetni. Olyan gyönyörűen hazai ez. Mire rég lezajlik az akció, s mindenki más elfelejtette az egészet, Románia akkor csatlakozna majd. Még ennyiben, egy szimbolikus kis gesztusban sem tudunk összehangolódni a világgal. Most tehát épp így néz ki az itteni káundáun - persze totálisan elszállt adatokat mutat, immár nem előre tart, hanem több mint két hónappal le van maradva: roeh.jpg Elképzelem a napot, amikor mondjuk Románia embert akar juttatni a Holdra. Az asztronauta még javában pisil a bázison, amikor a visszaszámlálás már tart. Majd a szkafanderét rángatja fel nagy nyugodtan - miközben a rakétát épp kilövik. Mikor odaér az indítóálláshoz, sehol senki, csak valami unott őr közli vele, hogy má' elment. Úgyhogy lehet várni a buszt hazafelé. Ha nem késik... )

De mindegy. Aki akar, olt ma. Szerintem csak az nem, aki nem tud róla, vagy akinél már amúgyis sötét van...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr972638010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

befe 2010.03.27. 20:23:41

Mindenekelőtt: egyetértek abban, hogy túl sokat fogyasztunk, úgy általában, mindenből (energia, nyersanyagok, stb). De az ilyen gerillamódszerrel - ha elég nagy méretekben művelik az emberek - többet ártanak, mint használnak az energetikai ipar egyensúlyának. Tehát, az egyensúly érdekében, 25W-os lámpa le, 2000W-os bojler be. Ahh, a számítógép is megeszik vagy 200-at... Paraszt volnék? Lehet... De már régóta csak energiatakarékos izzót használok, a tv-t sem hagyom készenléti módban, ha elmegyek otthonról. És ha lehet, két keréken gurulok ide-oda a városban. Egyszóval: ennek az akciónak is két oldala van.

befe 2010.03.27. 22:01:07

Nah, egy óra eltolódással lekapcsoltam én is, amit lehetett. Hallgattam egy kis zenét... akkuról...
süti beállítások módosítása