Blogosz

MESE NINCS.

Neha olyan furcsak vagyunk…

2010. május 07. 11:34 - BlogoszEditor

Nemcsak mi nem ertjuk neha (egyre tobbszor) azokat, akik maguknak vindikaljak a politikai kepviseletunket, hanem a mi egyre furcsabb ugyeinket megutkozessel fogadjak kulfoldon is.

Az utcanevtablak elobb targyalt ugyeben peldaul nyilvan mashol is vannak gondok, nem kizarolag nalunk. Csakhogy mashol e gondot nem tetezik azzal, hogy maguk a kisebbsegek egyes vezetoi is akadalyozzak a rendezest. Van ra egy friss peldam is.
Jelenleg eppen Litvaniaban vagyok, egy nemzetkozi kisebbsegi konferencian (egyebkent nem talalok magyar betukeszletet az itteni gepeken, ezert irok most igy).
Nos, itt, Vilniusban az elobb kerult szoba, hogy a litvaniai lengyel kisebbseget is foglalkoztatja az utcanevtablak ugye. Viszont legalabb a sajat kozossegukon belul nincs kerekkotoje a jogervenyesitesi torekvesuknek - nem ugy, mint nalunk.

Litvaniaban a Legfelso Birosag mondta ki, hogy a kisebbsegek nyelven tilos feltuntetni az utcaneveket. Mint az egyik kisebbsegugyi kutatojuktol, Karina Zabielskatol, az EURAC szakertojetol megtudtam, a harc ennek ellenere folytatodik, megpedig a polgari engedetlenseg reven. A birosagi dontes ugyanis arra kotelezte az onkormanyzatokat, hogy szedessek le a ketnyelvu tablakat. Volt, ahol ennek eleget is tettek, volt, ahol nem. Ezzel parhuzamosan azonban a lengyel kisebbseg tagjai a sajat kezukbe vettek az ugyet: sokan maguk rendelnek ketnyelvu tablakat es sajat ingatlanaikra kihelyezik azokat. Emiatt a hatosagok rendszeresen buntetik az adott telepulesek onkormanyzatait. Az helyhatosagok fizetnek is, viszont a tablak maradnak, mivel maganteruleteknek minosulo helyeken vannak. Ilyen egyszeru.

Hasonlo a tema jelenleg nalunk is, ugye. Es tablakat is lehet rendelni, otthon is. Gyavabbak - es a jelenlegi politikai kurzus kovetoi - olyanokat igenyelhetnek, amelyek a roman elnevezesek forditasat tartalmazzak, batrabbak - vagy inkabb kovetkezetesebbek - pedig olyanokat, amelyeken a tortenelmi magyar utcanevek szerepelnek. Az atmeneti megoldas tehat az egyeni, kiskozossegi kezdemenyezes. Itt, Litvaniaban is, de otthon is.

Meglepodve fogadtak viszont a konferencian Vilniusban, amikor elmeseltem, hogy nalunk, Nagyvaradon a kisebbsegen belul meg az is tema, hogy tortenelmi utcaneveket tuntessunk-e fel, vagy holmi erdektelen tukorforditasokat. Itt (is) nyilvanvalonak tartjak, hogy a tortenelmi megnevezesekre van szukseg, hiszen enelkul az egesz nem er semmit. Ertetlenkedve fogadtak, hogy a nagyobbik romaniai magyar politikai ero nem is hajlando felvallalni a tortenelmi magyar megnevezesek feltunteteset, sot, politikai belharcok targyat kepezi a tema es politikai toket akar kovacsolni belole tobb szervezet is.

Renata Cytacka, Vilnius teruleti kormanyzatanak tagja meg hozza is tette: naluk nemcsak beszelnek e temarol, s foleg nem egymas otleteit lopkodjak el utcanev-ugyekben sem, hogy aztan vegul ne tortenjen semmi. Ok, azaz a litvaniai lengyelek politikusai egyenesen az elere allnak a mozgalomnak, ha a tobbsegi hatalom nem akarja engedelyezni a ketnyelvu tablakat. Vilniusban az ugyet felvallalo politikusok elol jarnak a demonstralasban:a sajat hazaikra ketnyelvu tablakat szereltetnek - megpedig ahol van ilyen, ott termeszetesen a tortenelmi megnevezest hasznaljak, nem suta es semmitmondo tukorforditasokat. Magat Renata Cytackat peldaul mar tobbszor megbirsagoltak emiatt. De ugy erzi, ennek dacara - sot, eppen ezert is - folytatnia kell, nem mellebeszelnie, hogy ez utobbival a lenyegrol elterelje a figyelmet es kenyelmes semmittevesben soporhessen be szavazatokat.

A litvaniai lengyelek napilapjanak, a Kurier Wilenskinek a vezeto munkatarsa, Rajmund Klonowski beszelgeteseink soran egyenesen azt fejtegette es uzente nekunk: nem erti, mi tortenik az anyaorszagukon kivul rekedt magyarokkal az utobbi evekben, de nem ismer rajuk. Szerinte ott a baj, hogy a romaniai magyar politikusaink "a szajukkal dolgoznak csak", s meg a hangjukat is csak a sajat valasztoik iranyaba hallatjak - viszont a hozzajuk erkezo valaszokat, az elvarasokat mar meg sem halljak, nem is reprezentaljak a torekveseket politikailag. Lathatatlanok, atlatszoak, behelyettesithetoek: sajat akaratukbol es sajat erdekeik miatt vallaljak, hogy csak statisztak legyenek a tobbseggel egyutt valo politizalasban.

Persze a vilagon minden nemzeti kisebbsegnek megvannak a sajatos gondjai, torekvesei, celjai is, amelyek nem mindig erthetoek masok szamara. Ez a mi utcanevtabla-ugyunk viszont peldaul nem ilyen. Az itteni vendeglatok es meghivottak is hamar megretettek, mirol van szo, mi tortenik peldaul Varadon - es altalaban a romaniai magyar politikaban - e teren is. Es csodalkoznak rajtunk...

Nekunk viszont nincs mit csodalkozunk ezen. Tenyleg egyre furcsabb, perverzebb az, ami otthon tortenik a "kisebbsegi erdekvedelem es kepviselet" teren, illetve annak neveben...

**

Later edit

Raadasul hallom, hogy idokozben megjobban elment az eszuk az otthoni politizalgatoknak. Az elobb kaptunk ugyanis hirt arrol, hogy az RMDSZ botranyba fullasztotta az EMNT es az EMI altal szervezett nagyvaradi forumot, amelyen az utcanevtablak ugye volt a tema. Hangosbeszelokkel, felrebeszelessel es kis kommandoval zavartak meg a rendezvenyt.
Persze maga a forum is arrol szolt, hogy a tema kapcsan magat fenyezze az EMNT es az EMI, mert amugy nevtabla-ugyben ok tenni semmit nem tudnak. Tehetne viszont az RMDSZ, amelyik ott van a donteshozatali tisztsegekben - s megsem hajlando az utcanev-ugyet sem rendezni. Ehelyett annyit tesz, hogy megzavarja masok rendezvenyeit.
Egeszen elkepeszto, hol tart a romaniai magyar politikum, s mennyire nem kepvisel mar senki senkit...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr662638043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy István · http://blog.erdely.ma/nagyvarjas/ 2010.05.08. 19:14:21

Ami engem illet nem szeretem ha egy magyar bloggazda ékezettelenül írja édes anyanyelvünk magánhangzóit. Szerintem ez emberi tartás kérdése. Az egyén viszonyulása magyarságához.

Orsi · http://egyvaradi.wordpress.com 2010.05.09. 13:46:34

Látom, hogy ön igencsak informált személy. Gratulálok a blogjához, olvasója leszek. De honnan ismerhetem, ujságíró netán?

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.05.09. 21:14:07

Kedves Orsi! Igen, az vagyok. Itt Blogosz a nevem (meg a blogom címe is), amúgy meg Szeghalmi Örs vagyok. És köszönöm kedves szavait, örömmel üdvözlöm az olvasók között.

Blogosz · http://blog.roon.ro 2010.05.09. 21:22:41

Kedves Nagy István! Ami meg engem illet, nem szeretem, ha valaki úgy ír megjegyzést, hogy el sem olvassa magát azt a bejegyzést, amihez meglátást fűz. Mindazonáltal szórakoztató is az ilyesmi... Az Ön által fájlalt aspektus kapcsán tehát - reményeim szerint némi gyógyírként - figyelmébe ajánlom a fenti bejegyzésem egyik mondatát: "Jelenleg eppen Litvaniaban vagyok, egy nemzetkozi kisebbsegi konferencian (egyebkent nem talalok magyar betukeszletet az itteni gepeken, ezert irok most igy)." Nos, ha Ön szerint "emberi tartás kérdése", meg "az egyén viszonyulása magyarságához" az, hogy Litvániában a gépeken nincs magyar betűkészlet, az igencsak érdekes, sajátos megközelítés, de felőlem legyen így. :) (Egyébként azóta már itthon vagyok, amint azt az ékezetes betűk használatából is leszűrheti - úgyhogy most újfent nagyon örülhet édes anyanyelvünk, kiegyenesedhet az emberi tartás, továbbá látványosan javulhat az egyén viszonyulása a magyarsághoz. ;) )
süti beállítások módosítása