Blogosz

MESE NINCS.

Magyar Sziget

2011. január 11. 22:30 - BlogoszEditor

Nyakon kellene már vágnom a prófétát. Mert megint ő szólt belőlem. S nem örülök neki.

Ugyanis egy helyütt a következőt találtam írni, még tavaly július 5-én a kultúra, a showbusiness és a politikum összefüggéseiről, valamint az európai hírű Sziget Fesztivál jövőjéről.
"Mindemellett a politikai háttér sem mellékes: a legnagyobb magyarországi szervezőiroda - amely Romániában is egyre komolyabb érdekekkel és rendezvényekkel bír - nem örülhet a hatalomváltásnak. Eddig ugyanis épp az ellekező oldal felé növesztett indákat. Amelyeket most a Fidesz le fog nyesni - vagy megpróbálja az egészet ellehetetleníteni, vagy pedig (mivel az előző nagyon nehéz lenne), fölözni akar majd a bevételekből. Úgyhogy nem kizárt, hogy idén lesznek utoljára olyan formátumú fesztek, amilyeneket megszerethetett ez a generáció. Legalábbis ami a legnagyobb ilyen happeningeket illeti. Fokozatosan megváltozik az egész. Lesz majd valamiféle új kaptafa helyettük, persze."

No, erre rímeltetve alább pedig idézek egy friss, mai, alig három órája érkezett MTI-hírt. (Kiemelések tőlem.)

"Sziget-fesztivál - A főváros területhasználati díjat kér

A főváros vezetése úgy döntött, a jövőben nem biztosítja ingyen a Sziget fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kér; a fesztivál szervezői viszont bíznak abban, hogy a főpolgármester korábbi ígérete ellenére nem akarja ellehetetleníteni a fesztivált. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kedden sajtótájékoztatón elmondta: a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le. Ezért a közterület-használatokra az a generális döntés, hogy az ebből származó díjakat a főváros be kívánja szedni - mondta György István.

Jelezte: nyilván lesznek olyan "megfelelő közérdeket szolgáló" rendezvények, ahol eltekintenek a közterület-használati díj beszedésétől. A Sziget Fesztivál esetében olyan döntés született, hogy a főváros nem kívánja ingyen biztosítani a területet. Megjegyezte: a közterület-használati díj mértékét - figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál - egyedileg fogják megállapítani. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke reagálásban azt közölte az MTI-vel: a Sziget fesztivál bízik abban, hogy a főpolgármester korábbi ígérete ellenére nem akarja ellehetetleníteni a fesztivált, az ország számára komoly gazdasági és turisztikai hasznot hozó multikulturális rendezvényt. (...) Vető Viktória megjegyezte: Tarlós István az önkormányzati választások előtti kampányban azt ígérte, a főváros a jövőben is támogatni fogja a Sziget-rendezvényt, és a fesztivál megkapja azt a támogatást, amelyet az utolsó egy-két évet leszámítva mindig megkapott. A 2008-as fesztivál megtartása előtt nem sokkal döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága, hogy a Sziget szervezői továbbra is három évre szóló ingyenes közterület-használati engedéllyel rendelkeznek, mivel a bizottság nem vonta vissza az ez ügyben májusban kiadott engedélyét.
Előzőleg Demszky Gábor az önkormányzati érdeksérelem miatt kezdeményezte, hogy a bizottság vonja vissza az ingyenes közterület-használatról szóló döntését. Indoka szerint az elmúlt években ugyanis a szervezők nyereségessé fejlesztették a rendezvényt, így nem
indokolt az ingyenesség fenntartása.

A Népszava online azt írta, a közterület-használati díj teljes összege a Sziget esetében mintegy 2,5 milliárd forintot jelentene. Ennek megfizetése azt jelentené, hogy a tavaly 2,65 milliárdos költségvetéssel dolgozó Sziget fesztivált 2011-ben nem tudnák megtartani."

No, eddig a meglehetősen durva szöveg.
Mint láthatjuk, megy is a zsarolás, ezerrel. Vagy fizetnek a hatalomnak, vagy akkora közterület-használati díjat rónak ki rájuk, mint az egész feszt költségvetése. Még egyszerűbben: vagy fizetnek, vagy lehúzhatják a rolót.
Még azt is jelezte a hatalom fennebb: igen, lesznek kivételezettek, akiknek nem kell virítaniuk - de azok nem ti vagytok, csókák!

És persze, azzal még egyet is lehet érteni, hogy egy nyereségessé vált, profitorientált rendezvény csengessen ki valamennyit, ha közterületet használ. Hiszen az egész végülis egy gigantikus vállalkozás.
Ám látható, hogy itt már eleve nem csupán ennyiről van szó. Itt egyből szinte büntetni akarnak, hatalmas összeggel, jó magasról indították a zsarolást. Mégpedig nemcsak azért, mert van kit zsarolni - hiszen Gerendaiék nem vékonypénzű kis csenevészek, vagy lelkesedésből fesztivált szervezők, ellenkezőleg: kőgazdag bizniszmenek. Hanem azért is, mert a rossz politikai oldalhoz álltak eddig közel. Ez is tény. És ez mindig több pénzbe kerül utólag, ugye.

Szóval megjött a hatalom hozzájuk is, s a markát tartja, a másik kezével meg csapára kész. A párt ökle és a párt marka. Lehet választani.
Igazi jó kis inzultusok, s leplezetlen vadulás. A "rohadt, liberálbolsi, mocskos fertő Sziget" így lesz (már ha lesz egyáltalán) tiszta Magyar Szigetté.

Ami szerintem biztos:
1. A 2,5 milliárd forint csak kiindulóösszeg, blöff - a végén jóval kevesebb fölözéssel is beéri majd a főváros.
2. Viszonylag hamar meg fognak egyezni. Ugyanis napokon belül munkához kell látni. Ilyenkor már mozgásba szokott lendülni a szervezői gépezet. Európa egyik legnagyobb fesztjét év elején már elkezdik összerakni, az első leszerződött fellépők nevei pedig már februárban nyilvánosságra szoktak kerülni.
3. Forrásaim szerint a Sziget esetleges elköltöztetése egyelőre csak a szervezők ellen-blöffje. Jelen pillanatban komolyan nem gondolkodnak ilyesmin. Csak a legvégső eset után eggyel vinnék el a mostani, bejáratott, tökéletes helyszínről egy új településre (netán egy másik országba) - amit a vendégek nagyrésze a feszt végéig, de talán a nyár végéig sem találna meg aztán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr62638183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása