Blogosz

MESE NINCS.

Mindegy

2011. január 11. 19:48 - BlogoszEditor

Végül azzal győztem meg magamat is, hogy már megint valami konteó az egész, ezért eleve nem érdemes vele foglalkozni. Pedig addig nagyon arra hajlottam, hogy Románia schengeni csatlakozását valójában nem a hivatkozott nemzetbiztonsági okok miatt akarja kitolni Franciaország és Németország - hanem nagyonis gazdasági csoportérdekek, befektetői konfliktusok miatt maradhatunk ki a bővítésből.
Most meg - mire beláttam volna, hogy ez utóbbi tévedés lenne - ismét olyan hírek jönnek, amelyek ezt erősítik.

Na ebben ismerje ki magát akkor valaki.

Minden esetre nézzük a fincsi kis tényeket.
Az EU két említett vezető hatalma már hetekkel ezelőtt közölte, hogy nem támogatja Románia és Bulgária belépését a schengeni övezetbe. (Sőt, az újabb hírek szerint erről az álláspontról már hónapokkal előbb, a sajtóhírek megjelenése előtt tudtak a román hivatalosságok is.) Március 31-én kellene Schengenbe betennünk a lábunkat. Ám mivel a bővítésről csak konszenzusos döntés hozható a tagállamok között, a francia és a német vétó a csúszással egyenlő.

Román részről Leonard Orban jött először bevállalós nyilatkozattal: azt mondta, legyünk komolyak, s ismerjük el, hogy így már akár éveket is csúszhat a csatlakozás.

No, ez a kiindulópont.
Azóta néhány érdekesség még felbukkant. Kiderült, hogy Románia előzőleg francia és német nagybefektetőket zavart haza, akik autópálya-építésben, valamint a cernavodai atomerőmű új blokkjainak kivitelezésében lettek volna érdekeltek. Azaz óriási pénzekkel járó projektekben. Magam is kezdem azt hinni, hogy ez lehet a komolyabb oka a schengeni bővítés kapcsán azóta alakult Párizs-Berlin-tengely ellenszegülésének.

Hogy aztán mi okból pattintották le a befektetőket, az is fontos részletkérdés. Mert kezdetben azt hihetnénk, hogy az üzleti ajánlatuk nem volt megfelelő. Én viszont azt hiszem, hogy a csúszópénzről tett ajánlatuk nem volt megfelelő.
Hiszen itt semmi nem épül és nem is működik előzetes lefizetés, százalékos arányban megszabott sarcolás nélkül. Nemhogy országos projektek esetén, de például (sok-sok más példa mellett) még a Metrót sem hagyták megtelepülni Váradon, amíg nem tejelt az akkori városvezetésnek.
Így gyarapodik Románia: mindig csakis az országos és helyi képviselőinek a bankszámláival párhuzamosan.

Nos, a mostani ügyben is nagy az esélye annak, hogy ugyanez működött. És ha így van, akkor Franciaország meg Németország most vélhetően nyomást akar gyakorolni Romániára. Azért, hogy engedjék be a befektetőiket és/vagy azért, hogy legalább ne legyen a hatalmasnál is nagyobb a befizetendő csúszópénz. (És hogy akkor mi van Bulgária esetén? Mi lenne? Ismerjük ilyen szempontból Bulgáriát? Igen. Az is egyfajta Románia. Ahogy Románia Európa szégyene, úgy Bulgária Bulgária Romániája.)

Mindez a gyanú Schengen-ügyben nem csak bennem fogalmazódot meg. A sajtó is felvetette már, párizsi felelősöknek. Akik persze tagadják - akkor is tagadnák, ha igaz lenne, s ha igazuk lenne amúgy a felháborodásuk miatt.
A hivatalos álláspont szerint a franciák és a németek még mindig attól félnek, hogy az illegális bevándorlás nőne, illetőleg attól, hogy Románia és Bulgária nem uniós határai túl gyengén védettek. Meg, hogy korruptak vagyunk - satöbbi, satöbbi.

Beh, ugyanmár! Ettől félhettek, s féltek is már eleve az EU bővítésekor is - ennek dacára ezt a két államot felvették végül.
És nem is változott sok azóta sem. Tehát az állítólag most felerősödött félelmük teljesen ok nélkül való. Hiszen a beáramlás évek óta tart, a határokon sem sok változott, a korrupció ugyanúgy jó egészségnek örvend, az igazságszolgáltatás meg nem.

Berlin és Párizs azonban továbbra is ezt jelöli meg hivatalosan az ellenszegülés okaként. És végül majdnem én is meggyőztem magam, hogy igazuk van.
Csakhogy azóta furcsa kis változások is vannak.
Már nem feltétlenül az a retorika, hogy a csatlakozás halasztása évekre szól. Nyugatról olyat is hallani, hogy talán csak idén őszig. Az Unió soros elnökségét átvett Magyarország pedig ma azt üzente, hogy még tavasszal szeretné bent látni ezt a két államost is a schengeniben.

Nocsak, puhulnak tehát kicsit az álláspontok. S e tekintetben főleg a francia és a német enyhülés számít figyelemre méltónak.
Kérdés: ha most nem lenne jó a csatlakozás, mert bevándorlási és határőrízeti, miegymás gondok vannak, akkor mi változna pár hónap alatt? Szerintem ez is inkáb arra utal, hogy más van az ellenszegülés hátterében. Alkalmasint az, amit feljebb vázoltam.
Ehhez már az is jobban talál, hogy a két nagyhatalom kicsit morcoskodik, azaz nyomást gyakorol pár hónapig - s addig is lehet gondolkodni arról, hogy mi legyen a nagy befektetésekkel...

Hogy igazam lett-e, vagy tévedtem, az pár hónapon belül kiderül.
De ez cseppet sem változtat a témával kapcsolatos legalapvetőbb izsagságokon. Olyan igazságokon, amelyekről mégis kevés szó esik az üggyel kapcsolatos viták során.
Nevezetesen azon nem változtat semmit, hogy akár beengedik Romániát és Bulgáriát most a schengenibe, akár csak később, e kettő közül egyik sincs felkészülve erre. Semmilyen szempontból, nem csak a specifikusan vizsgált területeken.
Persze nekünk jó lenne, ha mihamarabb bekerülnénk, de akkor sem tagadhajtuk le: Romániának nemhogy a schengeni övezetben nincs keresnivalója, de eleve jogtalanul közel fekszik civilizált államokhoz. Geopolitikai mázli.
Most sincs keresnivalója a közelükben sem, s ősszel sem lesz. Meg még évtizedekig.

Persze alapvetően ez nem gond.
Hiszen az EU-ban sincs keresnivalónk.
Mégis benne vagyunk abban is.

***

Frissítés

Azóta van fejlemény, mégpedig ez itt.
Szóval a román külügyminiszter is úgy látja, nem feltétlenül lesz pár hétnél hosszabb a csatlakozásunk halasztása.
És lám, ennek kapcsán is életbe lép a fennebb vázolt forgatókönyv, valamint kivillannak a kulisszák mögül a fennebb tárgyalt háttérérdekek...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr522638182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása