Blogosz

MESE NINCS.

Magyar személyi ingyen. (De minek?)

2016. március 19. 08:05 - BlogoszEditor

Könnyen, gyorsan, ingyen megkapható és egyelőre fölöslegesen is. Immár magyarországi személyazonosító igazolványt is igényelhet az, aki magyar állampolgár, nem kell hozzá magyarországi lakcím sem. Mégpedig új típusú e-személyikről van szó. Az elsők között ki is kértem, tegnap pedig meg is kaptam, valahogy így néz ki:

20160318_163920.jpg

Ez év elejétől ugyanis Magyarországon elkezdték kibocsátani a biometrikus személyiket, és ez azoknak is jár, akik az elmúlt évek kiampányszerű honosítása révén lettek magyar állampolgárok. Igen, ezek az úgymond chipes személyik, amelyek elektronikusan is tartalmaznak adatokat rólunk.

Az igénylés nagyon egyszerű: átmegy az ember a legközelebbi magyarországi kormányablakhoz, pár papírrral, néhány percbe telik csak az ügyintézés (azt nem számítottam bele, hogy esetleg sor van, és néha van, főleg csütörtökön, amikor a legtovább magyarországi időszámítás szerint 18 óráig  vannak nyitva), és körülbelül nyolc nap múlva megint átmegy, átvenni.

A hozzánk, Nagyváradhoz legközelebb eső kormányablak például Biharkeresztesen van – és én például kerékpárral mentem, beadni is a cuccot, majd pár nap múlva átvenni is. Ajánlom is ezt, ott van a határon átvezető kerékpárút, egy kis kiruccanásnak sem rossz, motivációnak meg jelen esetben az, hogy az ember "fontos ügyeket megy intézni". Az egész körülbelül 36-40 kilométer oda-vissza, tehát két óra alatt lazán megjárható. Az eljárás során fog kelleni valamilyen személyi azonosító igazolvány (például útlevél, lehet romániai, vagy magyarországi is), emellett a magyar állampolgárság felvételekor megkapott honosítási okirat és a lakcímkártya. Sőt, én például nem is vittem a honosításit, csak a fénymásolatát – ne gyűrődjön ott nekem tekerés közben az eredeti –, azt is elfogadták. Indulás előtt érdemes neten megkeresni a kormányablak elérhetőségét, felhívni őket, időpontot egyeztetni. A többi tehát pár perc alatt megvan, a személyi pedig pár nap alatt – és lehet is menni érte.

Na de valójában mire jó ez? Röviden: jelenleg semmire. Kicsit bővebben is elmondom azért. Az kaphat magyar személyit, aki már állampolgár – de aki már állampolgár, annak eddig is járt útlevél is, és vélhetően ki is váltotta (igaz, az pénzbe kerül), főleg, ha nem csak olyan államokba akar utazni, ahova személyi is elegendő a határátlépéshez. Ha pedig csak olyan országba utazna, ahova személyi elég, hát arra a romániai igazolvány is jó. Ez, tehát az utazás lenne a legfőbb ok a magyar személyi kiváltására, de mint látjuk, csak ezért kivenni szinte fölösleges. Újdonság lesz még, hogy az új típusú igazolvány használható elektronikus aláírásra is. Már ha ilyen ügyeket intéz a nem az anyaországban élő magyar állampolgár – de többségük nem intéz, és a rendszer amúgyis még csak most indul be Magyarországon. Szóval ez is billeg. Fontosabb viszont az államnak ez az egész: ugyanis immár egyszerre gyűjthet adatokat határon onnani és túli magyar állampolgárokról. Többet is, mint eddig. A biometrikus személyihez ugyanis ujjlenyomatot is vesznek, a többi, szokványos adat és a fotó mellé. Jogosan is kérdezte valaki erről az egészről, hogy ha egyszer egyelőre semmire sem jó, viszont egy újabb, minden eddiginél alaposabb adatbázisba vétetem be magam vele, akkor egyáltalán minek kell ez nekem.

Igaz. Ám van még valami, még egy ok. Ami a magamfajtáknak nyomós. Egyrészt az a késztetés, hogy akkor legyen már teljes a vonatkozó gyűjtemény. Legyen ki az egész sori. Ilyen papír, olyan, meg most amolyan. De ennél jóval több még az, hogy igenis híve vagyok a minél erősebb kötelékeknek az anyaországgal. Jaja: jelképes érték, meg ilyesmi. Mert ezek valóban fontosak – csak igyekszem nem hangoztatni őket, mert ebben a korszakban jó alaposan visszaéltek már ezzel is, és eléggé meghurcolták és benyálazták. Persze az még mindig kérdés, bennem is, hogy az ilyesmi mennyire erős kötelék. De szerintem valamennyire az – főleg nekünk. Gondolom ugyanis, hogy azoknak érdekesebb ilyen alapon az egész, akik még akkoriban kezdtük, amikor a kommer elnyomás volt, és pont az ilyesmit elérhetetlennek gondoltuk. És persze a tiltás, a megvonás megszüli a maga vágyait. Úgyhogy én például ezért: nem mintha büszke lennék manapság arra, ami történik Magyarországon, amit művel vele ez a hatalom – dehát ezt a jelenlegi hatalom műveli, és nyilván nekem az anyaországom nem a Fidesz (eh), hanem Magyarország. Függetlenül attól, hogy az ujjlenyomat-vételnél a kért mutatóujj helyett szívesebben a középső ujjamat mutatnám a mostani adminisztrációnak.

Szóval igaz, hogy ez a személyi nem kell semmire, ami konkrét és hétköznapi, de azért amúgy meg kell, aztán oké, köszi, helló.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr708493004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása