Blogosz

MESE NINCS.

Morzsak es szilankok

2008. április 30. 23:51 - BlogoszEditor

Repulni fogok rovidesen, ugy erzem.
Az USA szegenyebb lesz majd velem es en vele. De mi azert gazdagodjunk. Ilyen megfontolasbol kozlom, hogy itt a konkludalas ideje. Lassuk tehat, melyek azok a tapasztalatok, illetoleg kovetkeztetesek, amelyeket itt szurtem le. S amelyek nyilvan alapveto fontossaguak, feltetlenul kozerdekuek, kozossegunk javat szolgaljak, nemzetunk fejlodeset segitik elo, valamint blabla-bla-blabla. Johet a szamvetes es az okito szozat, a jobbito szandeku tapasztalatmegosztas. Kulonfele morzsak, szilankok, foszlanyok formajaban.

*

A macskak itt sokkal nagyobbak mint Europaban.
A kutyak ugyanakkorak.
A sorok (ekezetekkel olvasando) kisebbek.

*

Az Ormenyorszagbol es egyes -sztan-ra vegzodo orszagokbol betelepultek szeretik a manelet. Maguktol toltik le, komoly gepkocsijaikban lazulva ezt bogetik, s idonkent azt ecsetelik, milyen csodalatos hangja van Adrian Minunenak es Florin Salamnak. Ellenvetesemre, hogy herelt gnomoknak szokott ilyen hangjuk lenni, tobb dalt is lejatszanak. A mikor kozlom, hogy radasul az utobbit eloado nonek is szornyu a hangja, tudatjak, hogy az ferfi. Megpedig Minune fia, s "Romania igazi zenei nagyhatalom, csak igy tovabb".
Hozzateszem: a sracok a nyilt utcan, lakasaik elott szivjak, valamint adjak-veszik a fuvet, de jozanul is azzal toltik meg a kornyeket, hogy "Ooooof inima meaa". A fonikus szennyezes nem ismer hatarokat.

*

Magyarorszagrol szinte mindenki hallott, Romaniarol szinte senki. Igy sok folosleges, idorablo magyarazkodast meg lehet sporolni, ha az ember magyarorszagi magyarnak mondja magat es kesz. (Bar hallottam olyan reakciot is, hogy "O, Magyarorszag, nagyszeru. Ahhoz kepest nem is vagy nagyon fekete".)

*

Romaniarol egyebkent osszesen egyszer hallottam itt emlitest. Van egy reklam, abban.
Parbeszed:
- Kepzeld, kiderult, hogy a fogorvosom Romaniaban vegezte a tanulmanyait.
- Hoool?
- Romaniaban.
- Jaj!
Narrator:
- On is kerulhet hasonloan kellemetlen helyzetbe, ha nem az altalunk ajanlott, garantaltan jo orvosokat keresi fel. Tanacsadasert hivja ezt a szamot ...

*

Ami a szallaslehetosegeket es a munkat illeti, ha milliomosnal laksz, joelore, ismetelten es tagoltan kozolni kell, hogy turistakent tervezed logatni nala. Ellenkezo esetben allandoan valami munkat fog ajanlgatni. Amiert radasul meg a hondurasi illegalisan itt tartozkodokat is jobban megfizetik.
Ha viszont kesobb szegenynek szamito kisvallalkozonal szallsz meg, be lehet vallalni egy kis tevekenyseget. Szamithatsz ra, hogy (otthoni mercevel merten) jol megfizet majd.
Ja, amugy turistavizummal munkat vallalni szigoruan tilos - de kifejezetten javallott.

*

Utazgatasok soran erdekes helyek is visszakoszonnek, amirol eddig azt hihettuk, csak kitalaltak, vagy el sem gondolkoztunk azon, hol lehetnek.
Peldaul Hollywoodban van a David Lynchtol ismert Mulholland Drive. Arrol a mernokrol neveztek el a kacskaringos utcat, aki Los Angeles vizhalozatat tervezte. Ugyancsak Lynch reven ismeros Twin Peaks, s ilyen hely San Franciscoban talalhato. Nyilvan egy hegy, ket csuccsal. A Dire Straits dalabol ismert Telegraph Road Los Angelesben van. Sheryl Crow elso slagereben, az All I Wanna Do-ban enekelte meg a Santa Monica sugarutat ("All I wanna do is have some fun / until the Sun comes up over Santa Monica boulevard"). Ez Hollywood egyik foutja. Az Eagles regi szama a Hotel California. Ez is itt van, nem messze: Beverly Hills legdragabb szallodaja, eredeti neven Beverly Hills Hotel, s itt szoktak peldaul afterpartykat tartani az Oscar-gala utan.

*

Most, az amerikai elnokvalasztas kozeledtevel sokakkal beszelgetve felmertem a szavazasi hajlandosagot is. A kovetkezo erdekes eredmenyre jutottam: a tobbseg szerint mindegy, ki nyer vegul, csak nem szabad megengedni, hogy egy haborus uszito legyen az elnok, mint McCain, vagy egy no, mint Clinton, vagy egy szinesboru, mint Obama.
Ja, hogy osszesen csak ennek a haromnak van komoly eselye, s kozuluk kerul majd ki az allamfo? Hat, akkor valahogy igy fest a helyzet a megkerdezettek szerint: McCain jo lenne, mert konzervativ es tapasztalt oreg roka. Ra kell szavazni. Viszont semmi eselye nincs Bush utan egy masik ilyennek, radasul a haboru a maniaja, s nehogymar allandoan egy kis Hitler vezesse ezt az orszagot, ezert megsem.
Clinton jo lenne, mert a ferje is volt mar elnok, megpedig jo elnok, a feleseg pedig turelmes es megerto embernek mutatkozott a botranyokkor. Ra kell szavazni. Viszont nem elegge vilagos, hogy mit akar tenni az orszagert, radasul nehogymar az egesz Clinton csalad sorra elnok legyen, ezert megsem.
Obama jo lenne, mert betelepulo volt, s tudja, milyen nehez feltorni, radasul talan az itteni betelepulok szamara is megkonnyitene ezt-azt. Ra kell szavazni. Viszont nehogymar egy fekete betelepulo mondja meg a tuttit, ezert megsem.
(Vilagos, nem?)
Minden esetre a kerdest sokan mar csak ugy teszik fel, hogy Obama vagy Clinton kapja-e majd a lehetoseget, hogy megverje McCaint a finaleban.

*

Ami az etikettet illeti, az is tobbretegu. A belvarosokban altalaban az "excuse me, sir" formulaval szol hozzad mindenki, a kulvarosokban "hey dude" dukal, a periferian pedig egy sima "yo"-val kezdik, ha akarnak valamit. Ime, hogy lesz az ember par merfoldet utazva urbol haver, majd feka testver...

*

(Majd meg irok ide ilyeneket, ha eszembe jutnak.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr832637808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfer · http://Dobbenetes! 2008.05.03. 08:32:11

Na latod, ez nem csak erdekes volt, mint a t0bbi,de tanulsagos is, es igen jo megfigyelokepessegre vall.
süti beállítások módosítása