Blogosz

MESE NINCS.

Magyar átok = átokmagyar

2008. június 02. 23:26 - BlogoszEditor

Ez is megvolt. Helyhatósági választás, premierekkel.

Ilyen újdonság volt ugye, hogy most voksolhatott először az 1989 után születettek generációja. Meg ilyen volt az is, hogy most először mérhette össze erejét (vagy legalábbis támogatottságát) két romániai magyar politikai erő. Meg az is újdonság, hogy például Váradon először nyert valaki első fordulóban polgármesteri mandátumot. Vagy az, hogy megyei tanácsok elnökeit most először választhattuk közvetlenül.

100_2261201.jpg Na nem, cicám: elég a dörgölőzésből, mert allergiás vagyok.
[Az előző választásokkor fotóztam egy szavazókörzetben: ekkor voltam
utoljára (haszon)állati szerepkörben voksolni.]

Az is újdonság volt, hogy betelt a személyim hátoldala, így már nem volt hova ragasztani a voksolást igazoló lehúzóst. Nem beszélve arról a premierről, hogy másom is betelt.

Majdnem húsz év kellett ahhoz, hogy végre legyőzzem magamat és a szavazófülkében ne gondoljam meg magam, végül kegyelemkenyeret dobva a támogatásomra ácsingózó nemzettársaimnak.
De ok, itt vagyunk, kész: mostantól hivatalosan sem elegendő számomra az, ha a voksomra pályázó fő érve csak annyi, hogy egyszerűen magyar nemzetiségű.
(Mert más igazi, becsületes, komoly érv nem nagyon van ugye - a többi maszlagot már régóta nem veszem be. De azért ezt sosem mutattam meg végül a voksaimmal.)
Ám ami sok, az sok.

Nem vagyok rá büszke, hogy ide jutottunk (bár akár az is lehetnék, hiszen egyféle zsarolásból törtem ki). Sőt, inkább szomorkás ez egy kicsit. De mindenek felett: tény.
Köszönet érte azoknak, akik majdnem húsz év alatt folyamatosan instant, újrahasznosítható lojális szavazóbázisnak vettek, de a voksolások után sosem voltak lojálisak, még kevésbé hasznosíthatóak.
Mert bár csúnyán hangzik, de igaz: a gyakorlati politika a hasznonelvűségről szól. S e haszonelvűség lehet közösségi is. De ha csak egyik irányba hat ez, akkor összességében semmi haszna.

Négyévenként elhatároztam, hogy elég. Aztán a szavazófülkében mégis mindig erkölcsinek tűnő csatákat vívtam magammal. Miközben ők a moralitástól biztonságos távolban fekvő területeken lazulva várták, hogy hány mandátumhoz juttatják őket az olyanok, mint én. Vagyis a magyarok. Végtére is szövegelhet bárki bármit, mert amíg magyar van, addig szavazó is van, tökmindegy, mit tettünk vagy mulasztottunk az elmúlt négy, nyolc,...,tizenkilenc év során. Ugye?
És tényleg: a végére valahogy mindig "igen" lett a válasz. Eddig.
Nekem speciel az 1989-től mostanig tartó idő kellett ahhoz, hogy végre ne csak logikusan gondolkodjak, de úgy is cselekedjek.

Mert méghogy versenyhelyzet, méghogy alternatíva...
Ki kivel versenyzett itt, például Váradon - hogy ne menjünk messzebbre? Hiszen magyar vonatkozásban ugye újdonság az is, hogy a jól ismert ravaszkodókkal szemben indult néhány levitézlett opportunista, pár no name, valamint egy kevés széparcú kezdő. És velük együtt égett le az a pár tiszta, egyenes ember, aki azt hitte, tényleg lehet alternatívát nyújtani úgy, hogy szedett-vedett, hiteltelen társasággal futnak neki a sorait régóta és módszeresen rendezett huncutoknak.
Na nem, köszi: egyik oldal se etessen lejárt szavatosságú műkajákkal.

Mondom újaknak és régieknek egyaránt: a népszámláláskor, meg a nemzetközi cserkésztáborban kell azt villogtatni, hogy magyar vagy, nem a kampányban.
Inkább győzz meg. Lehetőleg tettekkel. Ne a DNS-ed és az édesanyád legyen a fő érved.

Ha másra szavazok, akkor elvisz a a kukásember, árulóként megköveznek, elveszünk egy szálig, veszélybe sodorjuk magunkat és az eredményeket?
Miket? Épp ez a lényeg: ne zsarolj, még finoman sem - eredményeket mutass.
Bár lehet, hogy már nem látnám meg könnyen, mert állandóan ki akarod szúrni a szemem valamivel.

(Az őszi választásokkor azért még körülnézek majd újra, hátha látok végre valami érdemlegeset. De ha nem, NEM.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr482637814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása