Blogosz

MESE NINCS.

A Birodalom visszavág?!

2008. június 06. 00:04 - BlogoszEditor

Olyan groteszk, szánalmas módon még soha nem állt fel (bukott ki) senki a polgármesteri székből Nagyváradon, mint bizonyos Groza Mihai.
Azt a dolgos öklét a polgárok felé rázva somfordált el. Legalább ezegyszer százszázalékosan biztosan tudhatjuk, hogy aki ezúttal ment a voksolás nyomán, annak tényleg semmi keresnivalója nem volt ott, ahol eddig ücsörgött.

mihai_groza_primar_oradea_765_20080229140941_5781.jpg Ki ő? Volt polgármester vagy leendő aknamunkás?

Mert ugye az nemcsak megesik, hogy valaki veszít a választáson, hanem ez kifejezetten az egyik sajátossága a voksolásoknak. Nem nagy szégyen, része a játéknak.
De lám, mi az utolsó pár szava polgármesterként a nevezett illetőnek, hogyan lép le egy szebb korokat látott város méltatlan vezetője?
Azt nyilatkozza (többször is elolvastam, nem hittem a szememnek): "A további fejlesztésekhez szükség lenne kormánypénzekre is, de úgy hiszem, hogy ezekből kevésbé fog városunk részesedni. Az egyetlen lehetőségnek az Európai Uniós forrásokat tartom, de ezek nem jönnek egyik napról a másikra. Tehát nagyon nehéz lesz. Váradiként azt kívánom, hogy továbbra is egy civilizált európai település legyen Nagyvárad, mivel ezekben az elvekben és értékekben bízom, de nem hinném, hogy ősztől sok mindenre számíthatnánk a kormánytól. Az idő majd igazolja ezt. Természetesen ezt ne vegyék fenyegetésként, de ebben már van tapasztalatunk, ugyanis a váradiak mindig is fordítva szavaztak."

Ó, nem, Groza úr, dehogyis vesszük fenyegetésnek.
Gyalázatos szemtelenkedésnek vesszük.
Azon polgárok ellen való fordulásnak, akiknek a kegyeit kereste eddig. Akiket olyan kampányszlogenekkel próbált becsapni, hogy ő "egy emberséges ember", akiktől azt remlélte, hogy majd besegítik a második fordulóba és ott mindenféle további trükkök segítségével esetleg kiforoghatja magának a bársonyszéket újra.
Hát nem jött be. Akkor most majd megmutatja nekünk? Hm?
Vagy - egy másik szogenjét idézve - akkor már nem "hisz a tettekben", ha nem a kedvére teszünk?

Sőt, mintha egy olyanra is emlékeznék, hogy az egyik ellenjelölt jelmondatát lekoppintva heteking hangoztatta: tiszteli a Váradiakat. Na mi az ábra ezzel is akkor? Végülis csak azt a mintegy húsz százalékot, aki rá szavazott?

És hogy "fordítva szavaztunk" volna? Mégis mihez képest? Az ő és a barátai vágyálmaihoz és terveihez képest? Netán a politikai szűklátókörűséghez, a behódoláshoz, a félelemből leadott voksokhoz képest?
Ha meg az az elképzelése, hogy a polgármestereknek mindig olyan politikai színezetűeknek kell lenniük, mint a kormányzatnak, akkor minek önkormányzati választásokat tartani? Nem lenne egyszerűbb csak törvényhozásiakat szervezni, a polgármestereket meg majd kinevezné a kormány?
Jó nagy badarság, persze. De van, aki ezt szeretné. Igazából minden politikus és minden párt ezt szeretné - amikor éppen kormányon van.

Amúgy fontolgatja vajon az ex, hogy elköltözik innen - ha már ennyire rázza az öklét? Illene, de persze nem kötelező.
Vagy marad, de őt már nem fogja érinteni, ha a saját pártja elkezdi szorongatni a saját városa nyakát Bukarestből? Ez őt már nem zavarja, köszöni, jól van, a jövője biztosított, a város meg amúgy mostmár le van ejtve, ugye? Vagy tévednék?

Az impertinencia annál is nagyobb, hogy nemcsak faragatlan dolog, hanem teljesen okafogyott volt már ilyeneket vágni a lakosság fejéhez.
Az ugyanis nem újkeletű és nem is ritka dolog, hogy az önkormányzati voksolásokon a pártok azzal (is) zsarolják a választókat, hogy ha nem segítik az önkormányzatba az ő embereiket, kormányra viszont felkerülnek, akkor levágják a támogatásokat, hagyják romlani az adott települést, végső soron belefullasztják a saját "ellenzéki szemetükbe" a voksolókat.
Csakhogy az ilyen aljasságokat legalább kampányidőszakban szokás hangoztatni.
Groza úr viszont a voksolás után tombolta ki magát. Azaz amikor tétje igazán nem volt már a hisztinek - legfeljebb annyi, hogy ezzel is egy kicsit jobban megismertük ezt az urat.

Aki egyébként soha nem vezette megválasztottként Nagyváradot. Csak kiválasztottként. Amikor a gyámja EP-képviselő lett, suskusok és egyezkedések után őt tették a helyébe. Ideiglenesen.
Ideiglenes is maradt - mint most kiderült: szerencsére.
És immár látható, hogy akármi is lesz az új polgármesterrel, akár tiszta marad, akár befonja majd az az érdekcsoport-háló, amelytől tartunk, egy biztos: a mostaninak nagyon mennie kellett.

De hagyjuk is a nevezett siralmas hattyúdalának logikai és erkölcsi bukfenceit. Nézzük inkább, mit üzen a jövőre nézve.
Nos, mivel történetesen a PD-L polgármesterjelöltjeként szerepelt le, azt kódolta be a szörnyű szövegébe, hogy ha ők majd újra kormányra kerülnek (a sok ügyeskedésük és könyöklésük oda vezetett, hogy most épp ellenzékben vannak), akkor mi majd megnézhetjük magunkat.
Nos egyszerű a dolog, köszi a búcsútippet: csak arra kell odafigyelnünk - ha eddig nem sejtettük volna -, hogy az őszi voksoláson nehogy kormányra segítsük őket.

Nem hiszem, hogy ezek után ez a váradiakon múlik majd.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr962637816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HIHI 2008.06.06. 13:40:21

Veszíteni is tudni kell, bármennyire is fájdalmas. Úgylátszik Groza nem tanult meg veszíteni, de ezzel nincs egyedül. Lám, mégis csak érdemes elmenni szavazni!
süti beállítások módosítása