Blogosz

MESE NINCS.

Etetés

2008. június 22. 12:09 - BlogoszEditor

Mi is több zsurnalisztikai butaságot elkövettünk már az utóbbi évtizedek során - hatalmas poénok és óriási felháborodások születtek ebből.
Úgyhogy nem vagyunk szüzek, sajna. Ilyenformán nem is az a szándékom a következőkben, hogy ma született bárányként nyilvánosan rácsodálkozzam mások botorságára.

Ám amit az egyik romániai magyar hetilapban találtam a minap az annyira édes, annyira kedves kis baromság, annyira szellemes szubsztrátumú szarvashiba, hogy napok óta nevetek rajta, ha eszembe jut.
Nicsak:
copy-of-100_8754.jpg

Lejött?
Ha nem (vagy ha a kép túl elmosódott), elmondom: burgenlandi ifjúsági találkozót harangoz be a közlemény. Szinte látom, ahogy a szerkesztőségben elhangzik: "te, ide kellene valami illusztráció", majd egy perc múlva jön a válasz "oké, megoldottam, rendben".

Annyira rendben, hogy frenetikus poént sikerült összehozni. Az illető ugyanis hamar lelopott egy képet a netről. Csakhogy asszociációs és helyesírási - és vélhetően gyomortelítettségi - zavar miatt nem azt ütötte be a keresőbe, hogy "BurgeNald", hanem azt, hogy "BurgeRland".
Így sikerült egy amerikai gyorsétkezdével illusztrálni az Ausztriában tartandó magyar köldöknézést.

Az már csak hab a tortán (pikáns szósz a csízburgeren), hogy a szövegben is megmutatkozik a szerkesztő éhsége. A közlemény elejéhez ugyanis vélhetően nem nyúlt, mert ott még Burgenland áll. A végén azonban már arról értesülünk, hogy a rendezvény egy része a Pinkafi Állami Kollégiumban lesz, amely... na hol van? Burgerlandben.
Jaj! (Vagyis nyami!)

És innentől örülhetnek majd igazán azok a fiatalok, akik részt vehetnek ezen a nagyszerű programon. Hiszen nem elég, hogy a burgerek territóriumán konferenciázhatnak majd, hanem a közlemény végén még azt is beharangozzák, hogy "a résztvevők megtekintik Bécs nevezetességeit, illetve ellátogatnak néhány burgerlandi magyar településre is".

Ez az! Valahol éreztem is, hogy olyan mesebeli tájon, mint ez a Burgerland, szintén léteznie kell magyar kisebbségnek. Mindenütt ott vagyunk, véreim!
Olyan csodás lehet ez a tündéri ország: fagyihegyek szegélyezik a kólafolyókat, a burgererdők pedig számolatlanul emelkednek ki a sültkrumpli-alföldekből. Télen milkshake borítja a tájat, nyáron a szóda-vízesések és a narancslé-tavak jelentik a látványosságot. Ünnepekkor Happy Meal és All You Can Eat akciókon gyülekeznek a boldog, kerek, széles mosolyú (termék)családok.
És itt, ezen a gasztromantikus területen éli szerény, szorgos életét pár takaros kis településén a helyi magyar közösség is.
A terülj, terülj, asztalkám már a múlté: Burgerland világában ilyesminek nincs hely, műanyag asztal és drive-thru van helyette. A mindent járó malmocskát sem használják már - a franchise rendszerhez alkalmazkodó beszállítókkal oldják meg a nyersanyag-kérdést. Még a boszi is elköltözött a mézeskalács házikójából a cheesecake-kéróba. Pihenőnapjuk már nem a vasárnap, hanem a sundae (karamell toppinggal).
És mégis: ezen a páratlan tájon boldog a magyar. Sőt, úgy tudom, az elszakított területek közül ott a legboldogabb.

Mert igen: történeti-történelmi szempontból is közelíthetünk e fantáziavilágoz. Hiszen olyan fantasztikus tartomány, mint ez a Burgerlandként emlegetett terület nem is tartozhatott máshová, csakis Magyarországhoz.
Biztosan ez volt a nagy hungaro-gourmand birodalom éléskamrája. Ezek a szemetek meg ezt is elcsatolták. Azóta bús gyomorkorgás hallatszik Budapest felől, miközben állítólag egyre kövérebbek az osztrákok...

De mesebeli kalandozásunk után térjünk vissza kifejezetten az újságcikkhez és illusztrációjához. Az is kiolvasható ebből, hogy a burgenlandi ifjúsági találkozó szervezői nem kirekesztőek. A Tudomány és kultúra az Osztrák-Magyar Monarchiában címmel nyári egyetemet szervezők ugyanis egyáltalán nem kizárólag burgerekkel etetik majd a fiatal magyar résztvevőket.
Ez az üzenet szintén a képbe van kódolva. Sasszemmel ugyanis kiolvasható belőle (a kép hátterében, alul) az a megnyugtató információ, hogy a következők is elérhetőek: tacos, pastrami, chicken, shrimp. Azaz szó sincs arról, hogy csak az amerikai konyhát népszerűsítenék majd ezen a jeles rendezvényen: lesz mexikói és zsidó is.

Ha lúd, legyen kövér alapon rendesen körbejártam a témát. Ilyen bóklászásom során tehát utánajártam annak is, ki lesz a beszállító. Nos, mint kiderült, a képen látható gyorsétterem California államban van, Anaheimben, a Harbor sétányon.
Megtaláltam az eredeti képet is, így néz ki:
otherlands_burger.jpg

A legfrissebb infók azonban aggasztóak: nyomozásom szerint a Burgerlandet működtető cég momentán csődhelyzetben van, így nem tudom, hogy gondolják az ausztriai konferencia szervezői, hogy megkapják majd onnan a hambicsekeket...
Na nem baj, legfeljebb beugrunk majd valamelyik közelebb eső mekibe, kéefszíbe, vendizbe, vagy börgerkingbe.

Én is csomagolom már a fogkefét, szeretnék részt venni ezen.
Mint a szövegből kiderül, a jelentkezéshez egy rövid tanulmányt kérnek a rendezvénysorozat szervezői. "A tanulmány témaköre: szülőföldem híres személyisége, aki az Osztrák-Magyar Monarchiában élt és alkotott".
Már dolgozom is a pályaművemen: Rigó Jancsiról írok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr762637817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása