Blogosz

MESE NINCS.

Műveleti terület

2008. szeptember 15. 01:19 - BlogoszEditor

Ma megint jó műsor lesz a tévében. Országos premier.
Nemcsak olyan tekintetben, hogy Budapesten az Országgyűlés a saját feloszlatásáról szavazhat esetleg (az indítvány megvan, meglátjuk, hogy voksolásra is sor kerül-e ma), hanem abban a tekintetben is, hogy egy olyan párt kezdeményezte a feloszlatást, amelyik nem is akar oszlatni.
Szóval tényleg csak műsor az egész.
Lássuk!

Az oszlatásban nagyon otthon van az utóbbi években Magyarország. A politikai harc része a dolog. Eddig többször is az utcán gyakorolták ezt a fajta hadviselést a pártok, most pedig a parlamentben fognak oszlatósdizni.
Mert ugye a Magyar Demokrata Fórum (MDF) azt indítványozta hivatalosan, hogy a parlament oszlassa fel önmagát. Sőt, aztán már azt is igényelte, hogy sürgősségi eljárással tárgyaljon és szavazzon a plénum erről az indítványról.
Na ezt a voksolást szeretné ma megejteni az MDF.
Vagyis igazából az MSZP szeretné - és ennek nevében már Gyurcsány Ferenc is igényelte ugyanezt azóta.

Ügyes: itt most egy újabb zseniális húzásról van szó valójában.
Nevezetesen arról, hogy a jó ideje az MSZP holdudvarában matató MDF most lényegében bizalmi szavazás lehetőségét kínálta fel ezzel az indítványával Gyurcsánynak. Ugyanakkor időlegesen megint kifogták a szelet a megveszekedetten és eszközökben nem válogatva hatalomra törő Fidesz vitorlájából.
Elmondom, miért van ez így.

puff.jpg Igazi oszlatók

davidferenc.jpg Ál-oszlató

Induljunk ki abból, hogy ha a parlament feloszlatná önmagát, akkor megnyílna az út afelé, hogy az államfő előrehozott választásokat írjon ki. És tegyük még hozzá, hogy a felmérések szerint egy ilyen választáson az MDF és az SZDSZ is kihullna a parlamentből, az MSZP pedig ellenzékbe kényszerülne a gólemmé nőtt Fidesszel szemben.
Szóval ez utóbbin kívül senkinek nem érdeke az előrehozott - azaz nem érdeke a parlament szélnek eresztése sem.

Ehhez képest pont a lehetséges következmények egyik potenciális vesztese, az MDF kérte, hogy oszlassanak.
Nos, a helyzet az, hogy nem véletlenül.
Amióta ugyanis az MDF Dávid Ibolya ellenőrzése alatt áll, azóta ez a kis párt az MSZP egyik tagozata és politikai eszköze csupán. Megmutatkozott ez a legutóbbi választások előtt, közben és után is több konkrét esetben (aki emlékszik rá, jó, aki nem, az most bajban van, mert nincs idő itt mindenre kitérni).
Ez az MDF cseles kis dolog lett: a jobboldalhoz szól, a Fideszből kiábrándult, de mégis a hasonló eszmékre harapó választókat szipkázza el. És szállítja tálcán az MSZP-nek. Ugyanis az MDF jobboldalra kommunikál, onnan él, de balra cselekszik, Gyurcsányék érdekeit szolgálja.

És itt értünk vissza a mostani ügyhöz. Ugyanis épp megy a harc az MSZP és az SZDSZ között, a tét a kormányzat túlélése vagy bukása. Ekkor jön az MDF, amely meglebegteti, hogy oszlassák fel a parlamentet. Persze - az erőviszonyokat ismerve - nem fogják.
Viszont ezzel az eltűnés szélén botorkáló MDF újabb szimpatizánsokat szerez a jobboldalról, az elégedetlenek táborából. Merthogy "ő megpróbálta"...
S közben valójában felkínálja az esélyt Gyurcsányéknak, hogy a szocialisták győztesen jöjjenek ki a parlamenti szavazásból, amit majd úgy magyarázhatnak el, hogy "az Országgyűlés nem oszlatta fel önmagát, azaz bizalmat szavazott a jelenlegi hatalomnak".
Nagyon hardcore!

S hogy mivel lehet mindezt alátámasztani? Nézzük meg ezt is.

Egy: az egész előrehozott választás ügyet a Fidesz szorgalmazza állandóan, a tőle megszokott módon mániákusan. Ugyancsak a Fidesz volt az, amelyik ennek kieszközlése végett először felvetette, hogy esetleg meg kellene próbálni feloszlatni az Országgyűlést, hogy ennek nyomán az államfő kiírhassa az új voksolást.
Csakhogy a Fidesz ezt végül nem lépte meg. Mert mérlegelt és rájött, hogy az ellenzéki oldal nem tudna egy ilyen parlamentoszlatást keresztülvinni.
Pár nap múlva viszont jött az MDF, lecsapott az ötletre, sőt, gyakorlatba is ültette, szaporán be is nyújtotta a vonatkozó indítványt...
Hm...

Kettő: nem elég, hogy a látszólag most saját parlamenti jelenlétével játszó MDF benyújtotta az oszlatási indítványt, hanem pár órával (és néhány háttéregyeztetéssel) később még hozzáfűzte, hogy most már egyenesen sürgősségi eljárással szeretné szavazásra vinni az ügyet.
Na. Hát mi ez a sietség? Már miért lenne ez éppen ilyen sürgős? Semmi, de semmi nem indokolja ezt.
Viszont nem lehet nem látni, hogy épp ezekben a napokban tárgyal saját személyes és kormányzata túléléséről is Gyurcsány az SZDSZ-szel. Sőt, épp ezen a héten lesz az a második tárgyalási forduló, ahol már konkrétan arról is tárgyalni fognak, hogy az SZDSZ támogatja-e tovább a szocialistákat, vagy inkább hagyja bukni az egészet. Egy ilyen egyezkedés nagyon kemény üzletelések, zsarolások láncolata. Nagyon jól jön tehát Gyurcsánynak, ha épp egy ilyen nehéz helyzetben nyer meg egy parlamenti szavazást (jó, hogy nem kifejezetten róla szól a voksolás, de kvázi mégis), s kap úgymond újabb támogatási dózist. Ennek birtokában hátrébb parancsolhatja az SZDSZ agarait is a tárgyalásaikon és saját pozíciója is megerősödik saját pártján belül.
Na ez itt a sürgős. S ezért kéri az MDF, hogy az oszlatást (de lényegében a Gyurcsánnyal kapcsolatos bizalmi szavazást) sürgősen bonyolítsa le a T. Ház. Lehetőleg még ma.
Hmm...

Három: ha már az MDF "elszipkázta" a Fidesz ötletét az oszlatásról, s benyújtotta a T. Háznak javaslat formájában, akkor legalább most miért nem állt rögvest a kezdeményezés mellé az előrehozott választásokat alig váró Fidesz is? Hm?
Merthogy az van, hogy azóta is csak fanyalognak Orbánék, sőt, azt tudatták, hogy ők még a szavazás előtti pillanatokig mérlegelni fogják, mit tegyenek.
Hát ez is mutatja, hogy ez az úgymond oszlatási javaslat, amit az MDF benyújtott távolról sem arról szól, ami benne áll, tehát nem az, amit a Fidesz szeretne. Hanem épp az ellenkezője: esély Gyurcsány újabb győzelmére egy epizód erejéig.
Hmmm...

Hát, ez van.
S hogy ez csúnya dolog? Hát na. Erre csak egy közhellyel tudok válaszolni: ilyen a politika. Valóban ilyen.

De vannak olyanok, akik az efféle összefüggések feltárásakor állandóan húzzák a szájukat, hogy "ahh, ez csak összesküvéselmélet".
Az ő kedvükért tehát vizsgáljuk meg a dolog másik oldalát is és keressünk ott is érveket, gondoljuk végig ezt is logikusan.
Feltételezzük tehát, hogy az MDF nem az MSZP (és személyesen Gyurcsány Ferenc) érdekében kezdeményezte ez az oszlatási dologot, és abból semmi nem igaz, amit eddig levezettem.

Ok. Akkor - ezt az oldalt vizsgálva - most ott tartunk, hogy adott egy párt, az MDF, amelyik minden valószínűség szerint kiesne a parlamentből, ha feloszlana a parlament és előrehozott választások lennének. És ez a párt egyszerűen kezdeményezi az előrehozott választásokhoz vezető parlamentoszlatást.
Hmmm...

Nos, kész, már látom is a "zsákutca" táblát. Mert ezen az úton idáig jutottunk.
Hiszen ha ez a szcenárió lenne a valós, akkor tovább nem gondolható a dolog, ugyanis itt megáll az ész.

Úgyhogy a parlament nem fogja feloszlatni önmagát.
Mi meg oszolhatunk nyugodtan. Ez csak egy műveleti terület. Nincs itt semmi látnivaló.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr912637824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vazek 2008.09.15. 16:01:02

Kristálytisztán látod a kérdést, aki mást állít, a legjobb esetben téved, más estben készakarva kormoz. Az átlagszavazópolgár pedig csak űl a képernyő előtt és tátja száját, mint Rozi a moziban.
süti beállítások módosítása