Blogosz

MESE NINCS.

Néhány “mellékes” gondolat

2008. október 01. 00:57 - BlogoszEditor

Jó hír: hosszú évekig tartó huzavona után végül akkreditálták a Partiumi Keresztény Egyetemet!

Azaz végül megvan a nagyváradi székhelyű magyar felsőoktatási intézet román állami elismerése. (A parlamentben döntöttek ma erről. A vonatkozó törvénynek még a Hivatalos Közlönyben is meg kell jelennie ahhoz, hogy elérje a karmát - ez azonban vélhetően már csak formaság.)

Zsír - mondhatnánk, s kész.
Lényegében valóban az is, ám ez a siker ugyanakkor példája az önsorsrontásunknak is. Érdekes dolgokat láthat ugyanis az, aki a kulisszák mögé is vet egy pillantást. Vessünk.

A PKE akkreditációja már jóval hamarabb is meglehetett volna, ha az összes romániai magyar érdek következetesen csakis ebbe az irányba mutatott volna mindig. Nem így volt azonban.
A bukaresti Akkreditációs Tanács már 2004 júniusában állami szintű elimerésre méltónak értékelte a PKE-t. Azóta viszont a román gáncsoskodásokon kívül a magyar cselezgetések is hátráltatták a kedvező végkifejletet, azaz a parlamenti rábólitást az akkreditációra.
A "Tőkés-egyetemként" számontartott PKE elismertetésének sorsa nagyban függött attól is, hogy az RMDSZ és Tőkés mikor milyen meccseket játszott.

tokes1.jpg Partiumi keresztény egyetem-crop.jpg egyetem

Felmerül hát pár kérdés.
Vajon miért nem született meg ez a döntés hamarabb?
Tényleg minden követ megmozgatott-e az állandóan kormányon lévő és parlamenti képviseletettel bíró RMDSZ a rendezés érdekében, ahogy állította folyamatosan, vagy - mint azt többen a szemére vetették az elmúlt években - arra használta az egyetem ügyét is, hogy puhítgassa a saját ellenzékét, azaz Tőkéséket?
Van-e összefüggés a már lényegében zajló parlamenti választási kampány és az akkreditálás időzítése között?
Sürgősen valami kedvező fejlemény, konkrét eredmény kellett-e végre a sok szöveg mellé Markóéknak a korteshadjárathoz?

Továbbá: mennyire segítette a rendezést az, hogy az utóbbi időben Tőkés jobb arc lett az RMDSZ számára (hiszen egyezkedett Markóval, segített az MPP Szász-féle vonulatának kicsinálásában, kilátásba helyezte, hogy jövőre esetleg nem indul függetlenként az RMDSZ ellenében az EP-választáson, s még ki tudja mi mindenben egyeztek meg...)? Ez volt az ár?
Ezen túlmenően: mennyiben segítette a PKE akkreditációját az, hogy épp pár héttel ezelőtt került a Tőkésék által életre hívott egyetem élére új rektor, mégpedig olyan, akit egyes berkekben RMDSZ-közelinek mondanak? (Hozzáteszem: akár közeli, akár távoli, tény, hogy e rektor maga is hatékonyan lobbizott kart érintő akkred-ügyekben, amikor még nem is volt rektor.)

Nos, szerintem ezek a kérdések állító mondatokká formálva is megállják a helyüket.

Emlékezhetünk: a Markó-Tőkés-egyeztetéseken is téma volt nemrégiben a PKE akkreditációjának ügye, miközben az RMDSZ belátta, hogy Budapesten hatalomváltás érik, így jó lesz közelíteni az Orbán-Tőkés vonalhoz, utóbbiak pedig rájöttek, hogy az MPP-projekt nagyon bukdácsol, így javítaniuk kell az RMDSZ-hez fűződő viszonyukon.
Nos, ennek a folyománya lett, hogy az RMDSZ - engedményekért cserébe - ajándékot dobott a másik oldalnak. Olyat, amely neki magának is jól jön majd a kampányban, lehet nagy megvalósításként tálalni. Így lett meg a PKE akkreditálása.

Ezt hívják érdekek mentén való politizálásnak.
Nem kell ezen megbotránkozni. Az etnobiznisszé silányult érdekvédelem mindkét oldalon csakis így működhet és így működik már.
És ez kivételesen egy olyan fejlemény, amelyre valóban azt mondhatjuk: még jó, hogy legalább ennyire működik.

(Amúgy a fentieket támasztja alá az is, hogy már ma, a parlamenti jóváhagyás napján megkezdődött a rongyrázás. Markó első nyilatkozatában a saját sikerüknek mondta a kedvező döntést, Tőkés meg a sajátjuknak, jelezve, hogy szerinte Markóék nem mindig tettek meg mindent a gyors rendezésért.)

Tehát ez van: itt a jó hír, amelyből leszűrhető ugyanakkor az is, hogy többet és hamarabb lehetne elérni, ha legalább bizonyos kardinális ügyekben egy irányba mutatnának a romániai magyar képviselet akciói.
Ezt hangsúlyozzák már hosszú évek óta európai politikusok is, amikor jelzik: Európában, azaz ott náluk az egészből annyi látszik, hogy a romániai magyarság képviselete csoportérdekek követésébe és az oldalak közötti kiszorítósdiba meg mutyizásba fulladt, nincs egységes arculat, nincs egységes retorika, nincs egységes reprezentáció, nincs egységes célmegjelölés sem a román hatalom felé, sem az EU felé.

Tévedés ne essék: itt nem az itthon nyomatott hamis, pártos egységretorikáról - és az ezzel szemben szintén működő hamis válaszási szabadság-szólamokról - beszélek én sem itt és a jelenséget taglaló európai szakértők sem ott.
Ellenkezőleg: pártok fölötti, közösségi szintű, bizonyos alapvető ügyekben megnyilvánuló egységről. Vagyis annak hiányáról.
De mondjuk inkább konszenzusnak, úgy érthetőbb, hogy mi nincs.

A PKE-siker bonyolult egyezkedések eredménye, amelyeknek semmi közük a konszenzushoz.
Jelenleg Romániában csak úgy lehet magyar ügyekben előrehaladást elérni, ha az egyik magyar oldalból a másik kizsarol valamit - azért, hogy valami olyat lépjen cserébe, ami mellesleg a közösségnek is jó.
Az RMDSZ ezt parlamenti és kormányzati eszözeivel is műveli, mert neki ezek is vannak. De az MPP és a mögöttes csapat is ugyanebbe a haramiázásba kezdett már azokon a településeken, ahol tényezővé vált - csak ő még önkormányzati szinten játssza ezt, mivel más eszközei egyelőre nincsenek.

Szóval megvan az első olyan magyar nyelvű alapítványi magánegyetem Romániában, amely most már végleges engedéllyel bír. A másik hasonló felsőoktatási intézet, azaz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) hasonlóra vár még. Mindez szép.
Ami viszont kifejezetten ronda és perverz, az épp az, ahogyan ezt a sikert végül elérték a felek.
Ám feltétlenül igaz: itt és most az eredmény számít.

Ezzel együtt aki azt mondja, hogy a dolog háttere, előtörténete mellékes, az implicite azt is mondja: tökmindegy, hogy mikor érünk célt és miképpen.
Azaz mennyire élünk/élnek mindig, céltudatosan a lehetőségeinkkel és az eszözeinkkel, meg időnként mennyire élünk/élnek vissza velük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr992637827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2008.10.02. 15:09:24

Na, remek post, szépen rávilágít az összefüggésekre.
süti beállítások módosítása