Blogosz

MESE NINCS.

Ugyanaz, csak egészen más

2008. november 06. 00:37 - BlogoszEditor

- Bocs, vigyáznál a csomagomra egy kicsit?
- Ki, én?
- Igen, te. Én már unok itt ücsörögni, járnék egyet, addig szemmel tarthatnád...
- Hát, oké...
- De ha zavar, megkérek valaki mást.
- Nem, dehogy. Csak furcsa. Én még ilyen kérést nem hallottam soha fehér embertől.
- Mi ebben a furcsa?
- Tudod, engem, feketét még senki nem kért ilyesmire.
- Nehezen hiszem.
- Pedig így van. Már az is furcsa, hogy szóbaállsz velem. Ráadásul még a csomagodat is rám mered bízni.
- Hát rád.
- Erről beszélek: jó ember lehetsz te, igazán jó, Isten látja. Engem ugyanis még sosem kért meg fehér ember ilyesmire, pedig közöttük élek. Ritka az a fehér, aki így viszonyul a feketékhez.
- Nem rossz, kösz, de azért szerintem túlzol.
- Nincs ebben semmi túlzás. Utálnak bennünket és félnek tőlünk. A rasszizmus az úr mindenütt.
- Szerintem ma már csak azoknál a fehéreknél, akik belül éjfeketék. Na, majd jövök, kösz.

Köztem és egy szekrény méretű, (mint később kiderült) Londonban élő kenyai fekete között zajlott le ez a röpke beszélgetés, a ferihegyi reptéren ücsörögve, amikor egyszer épp Amerikába tartottam.

Arról jutott most eszembe ez a szimptomatikusnak is mondható kis purpárlé, hogy megint előjöttek a blődségek. Ezúttal annak nyomán, hogy egy kenyai apától származó színesbőrűt választottak meg az USA elnökévé.

ilyenek.jpg

ddd_original1.jpg
The show must go on

Nézzük is meg a legtrendibb zöldségeket ezzel a fordulattal kapcsolatban, s a legnagyobb tévedések hátterét.

Valóban történelem az, ami ezekben a napokban a szemünk előtt játszódik le. Majdnem 150 éve annak, hogy eltörölték a rabszolgaságot az USA-ban, valamint 45 éve annak, hogy Martin Luther King, Jr. tudatta: van egy (pár) álma.
Most pedig - az USA történetében először - egy színesbőrű, azaz Obama lett az Államok vezetője. Azé a szuperhatalomé, ahol a rasszizmus és a szegregáció még mindig be-beköszön, bár erőteljesen visszaszorult az utóbbi évtizedekben.

Mindez tehát történelem, élőben.
Mégis nagyot tévednek azok, akik - óriási túlzásba esve - azon jubilálnak, hogy a sokáig elnyomott és megalázott feketék most végül átvették a hatalmat.
Ez egyszerűen nem így van.

Obama ugyanis nem fekete.
Hanem fekete apa és fehér anya gyermeke. És ez óriási különbség. Mind mentalitás, mind kultúrkör, mind támogatói háttér, mind determináció vonatkozásában.
Így aztán nem az van, hogy a feketék átvették a csúcsvezetést, hanem az, hogy ők is bekerültek oda. Ugyanannak az Obamának a révén, akire a végre helyzetbe került feketéken kívül sok fehér is voksolt.
Kábé 63 millió szavazatot összesített az új elnök. S igenis mérföldkő, hogy színesbőrűként elnökké lett, ám ez nem az a hardcore váltás, mintha teljes mértékben afroamerikai háttérrel rendelkező jelölt indult volna a választáson. Egyrészt akkor valószínűleg nem is győzött volna az illető, másrészt már tartanának a fehérek zavargásai (amik így sincsenek kizárva, de Obama kettős identitása miatt mindeképp indokolatlanok - meg amúgyis azok, főleg az olvasztótégelyként és liberális demokráciaként számon tartott Államokban.)

Szóval nem az afro-amerikaiak választottak maguknak és maguk közül elnököt. Hanem az ő jogos törekvéseik is hangsúlyosan megjelenülnek a mostani választottban.

(Ma már olyan érdekes jóslatokat is hallottam, hogy kábé 40 év múlva várható a nagy áttörés, amikoris bekövetkezik az, aminek a fent vázolt tévedést vallók már most örülnek. Azaz akkorra lehet "igazán" fekete elnöke az Államoknak, merthogy akkorra többségbe kerül az afro-amerikai lakosság.
Ezt egyébként a mostani demográfiai arányok alapján alig hinném, de mindegy.)

A másik nagy tévedés az, hogy mostantól minden más lesz.
Hallani, hogy a háborús önnfenntartásra törekvő, autarchikus jegyeket hordozó republikánus vezetés leváltásával, a demokrata fordulattal most hatalmas változások lesznek, akkorák, hogy a világ csak ámul majd ezeken. Nem lesz ilyen.
Lehet ugyanis, hogy Obama némileg tapasztalatlan külpolitikai téren, de láthatóan nem hülye. És nem egy szervókormányos limuzint vezet egyedül, hanem egy mammuthatalmat, igazi gépezetnek beillő adminisztrációval a háttérben.
Így pedig a radikális változtatások nagyon lassúak. Ráadásul nem is mindenhol kellenek.

Úgyhogy az USA nemcsak kapitalista és liberális marad, hanem imperialista is. Csak épp óvatosabb lesz.
Belátható időn belül nem fogja abbahagyni a megkezdett háborúit (mert nem is tudná ilyen gyorsan), de a már megszerzett pozícióit sem adja fel. És ja, a zsidó lobbi sem megy szabadságra - mert nyilván sokaknak ez is piszkálja most a csőrét.

Azok is tévednek, akik szerint már megindult és most fel fog gyorsulni az USA, mint világhatalom széthullása.
Amiben változás várható, az ugyanis mind abba az irányba mutat, hogy az Államok új vezetése visszavesz a sebességből, amellyel a vesztébe rohant épp ez az impérium. Ugyanis nyilvánvaló, hogy egyetlen szuperhatalom sem tudja a végtelenségig fenntartani önmagát, sőt, van az erőpolitikának és az expanziónak egy olyan pontja, amely után a struktúra elkezd repedezni és szétesik.

Épp ez az, amit lassítani fog az Obama-adminisztráció. Kevesebb agresszió, óvatosabb terjeszkedés (netán a terjeszkedés befagyasztása) jön most el, valamint befelé fordulóbb, a hazai gondokra inkább összpontosító magatartás.
És ezzel sikerülhet jó messzire kitolni az USA, mint nagyhatalom visszaszorulását. Ami egyébként nyilvánvalóan és törvényszerűen mindenképp eljön egyszer - de így jóval később, mint amúgy történt volna.
S így - főleg ha a mostani után egy újabb mandátumot is kapnak majd a demokraták esetleg - az USA nem bebukni fog. Hanem a leáldozóban lévő egypólusú világhatalom letéteményeséből megmarad olyan nagyhatalomnak, amely az egyik pólus lesz a többi között.

Egy biztos: az USA a jövőben is a saját érdekeit részesíti előnyben. Nyilván.
Csak épp az érdekek képviseletének, érvényre juttatásának módja, eszközei időnként változnak. Ezúttal épp finomodni fopgnak. Együtt módosulnak a konjunktúrával.

Ami pedig minket illet, ránk igazi hatással nem lesz az amerikai választás. Sokan félreértették (vagy nem is értették) Băsescu államfő ezzel kapcsolatos nyilatkozatát, amelyben kijelentette: Romániának mindegy, ki nyeri az amerikai voksolást. Pedig igaza van.
Románia ugyanis - a térség számos más államához hasonlóan - csak periférikus szövetséges. Az USA fő érdekei nem módosulnak régiónkban, így a velünk kapcsolatos viszonyrendszere sem változik alapvetően. Egy dolog változhat csupán: a szoftosabb washingtoni vezetésnek már kevésbé lesz stratégiailag fontos a térségünk.

És még valami. Szinte vallás már gyűlölni az Egyesült Államokat.
Ha fehér és keresztény a vezetése, akkor azért, mert hódít, háborúzik, felügyel, beavatkozik, miegymás.
Ha meg színesbőrű és nem vallásos, akkor azért, mert a mocskos nigger mit képzel már mégis...

Bizony mondom néktek, hagyjátok ezt a baromságot.
Ne legyetek kárörvendők, ne huhogjatok, ne dörzsöljétek a tenyereteket, ne mind ünnepeljetek, ha megbotlani, féltérdre hullani látjátok Amerikát időnként. Két ilyen válság között meg ne szurkoljatok újabb ilyen krízisekért.
Mert - akár tetszik, akár nem - az USA nem a szomszéd kecskéje. Az USA jelenleg maga a kecske számunkra is.

Szép dolog a szuverenitás és az önazonosság meg miegymás védelme, a globalizáció, devalválódás, meg más izék ellenében. Csakhogy semmi nem így működik. Ezek csak szavak. A valóság sokkal összetettebb. Mert a valóság már csak ilyen.
Még mindig sokkal közelebb állunk hagyományok, kultúrkör, mentalitás és számos más vonatkozás tekintetében is a nyakunkon ülő USA-hoz, mint például az arabokhoz és a kínaiakhoz. Akik már bejelentkeztek a helyére, ha leszállna rólunk.

Ráadásul annyira trendi Amerikaellenesnek lenni, ugye. Márpedig egy igazi szittya, és/vagy egy igazi európai nem követ hülye divatokat. Mert az olyan amerikai.
Na azért!

Úgyhogy a világ nem fehér és nem fekete.
Ahogy Obama sem.

Most pedig nézzünk egy kis rongyrázást. (Jogos, ismerjük el.) di_original1.jpg

dh_original.jpg

dc_original.jpg

82vb.jpg

mob.jpg

obika.jpg

53l.jpg

df_original.jpg

És hogy az aggódók arca is felderüljön kicsit, itt az ellentábor pólóművészetének pár mesterműve is: obam.jpg

hmhm.jpg

apollot-sh.jpg

hg.jpg

no.jpg

obama-t.jpg

obama_terrorist.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1002637834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása