Blogosz

MESE NINCS.

Nyomás

2008. november 17. 13:55 - BlogoszEditor

Olvasom, hogy – az e hó végi választások közeledtével – a romániai pártok egy része mind intenzívebben kampányol már interneten is.
Szerintem ez nincs így (vagy ha egy hangyányit mégis igen, akkor azzal az esettel állunk szemben, hogy a totális mozdulatlansághoz képest a kisujj megrándulása is gigászi aktivitásnak számít.)

fp1.jpg

No, de ha már a politika és az IT összefonódásánál tartunk, menjünk tovább.
Nézzük meg, hogy – az immár a virtuális térben való hangsúlyosabb megjelenésre törekvő – fő hazai pártok (alapvető vonásaikat ismerve) milyen hatást gyakorolhatnak számítógépünkre. Már ha ott is garázdálkodni engedjük őket.

PSD – A rendszer gyakori lefagyásáért felelős. Emellett kémprogramokat és vírusokat telepít, akadályozza a hardverek és a szoftverek működését, továbbá bárminemű upgrade tevékenységet. Semmilyen ismert módszerrel el nem távolítható, hálózatba kötve pedig egyenesen felmérhetetlen károkat képes okozni.

PNL – A jelenleg elérhető variánsok közül a leginkább ez az elitrendszerek tartozéka. Sőt, csak ilyen közegben fut jól. Komoly hátrányt jelent, hogy nagy a rendszerigénye és hatásait is főleg azok a felhasználók érzékelhetik, akik eleget képesek ráfordítani a működtetésére.

PD-L – A PSD kifejlesztőinek csoportjához kapcsolható, régente rendkívül népszerű, ma már lámerségnek számító tucattermék. Működése elvileg egyszerű, mégis átláthatatlan. Fő jellemzője, hogy folyamatosan alapértelmezettnek tünteti fel magát, blokkolni igyekszik minden más szoft futását.

PRM – Az úgynevezett Iliescu-hackercsoport egyik régi, önálló márkává vált fejlesztése. Minden rendszerrel inkompatibilis, ennek dacára számos esetben segédprogramként fut nagyobb szoftok mellett. Teljes adatvesztést okozhat, gépünket pedig ütvefúróvá, vagy húsklpofolóvá alakítja, majd átveszi az irányítást fölötte.

RMDSZ – Grafikája és kezelőfelülete felhasználóbarát jegyeket hordoz. Ugyanakkor számos alapvető – kezdeti, valamint időközben beépült – programozási hiba miatt trójaihoz hasonló módon működik: előbb telepítést kér, majd ennek megtörténte után ellenőrízhetetlenné válik. Mind több felhasználó jelzi, hogy megbízhatatlan, és egyes alapfunkcióinak az ellenkezőjét hajtja végre. A többihez teljesen hasonló módon négyévente körülbelül egy hónapig működik csak (látszólag) megfelelően.

MPP – Virtuális meghajtót hoz létre, amely a már létező meghajtók alternatívájaként jelenül meg. Nagyon jól mutat, ám teljességgel hasznavehetetlen. Kis helyet foglal, jelenléte ritkán észlelhető, időnkénti aktivitása látványos bár, de rendszerünkre nézve semleges.

panp1.jpg

doll2.jpg

kb1.jpg

Szóval így.
Minden esetre napok óta látni az újságban egy választási hirdetést, amelyik ezt az egész netes dolgot eszembe juttatta.
Azt mondja ez az – egyébként kreativitással nem vádolható – jelmondat, egy magyar jelölt portréja mellett, hogy: „Frissítünk!”
Nafene.
Ez felhasználói alapnyelven ugyebár annak felel meg, hogy F5.

Szóval ha mondjuk ugyanezt az arculatot akarnák nyomni a netes kampányban is, akkor ugyanaz a tag lenne a képen, s mellette a mozgósító, reménykeltő és drámaian tömör szlogen: „F5!”

S ha már – állítólag – egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a pártok a netes korteskedésre, hát attól tartok, van is rögtön pár további javaslatom, amelyek révén hozzáigazíthatják nyelvezetüket a világhálós, számítógépes környezethez, dinamizálhatják és divatosíthatják szövegeiket.

Nézzünk tehát pár rizsázást eredetiben, a való világnak szánva, illetve billentyűkombinációs átírásban, fordításban, a virtuális térhez igazítva.

„Mentsük, ami menthető!” – F5 (a billentyű kettős funkciója miatt a „Frissítünk!” szlogenhez hasonlóan)

„Adjunk új lendületet küzdelmünknek!” – F9

„Autonómiát!” – Esc

„Együtt az autonómiáért!” – Ctrl+A – Esc

„Induljunk tiszta lappal!” – Ctrl+N

„Őrízzük meg magyarságunkat!” – Ctrl+S – Shift+Alt(HU)

„Ideje nyomatékosabban hallatni szavunkat!” – CAPS LOCK

„Itt az elszámoltatás ideje!” – Num Lock

„Ugrásszerű előrehaladást!” – Tab

„Ültessük gyakorlatba elképzeléseinket!” – Enter

„Mindenképp szakítani kell az eddigi gyakorlattal!” – Ctrl+Alt+Del

„Itthon - otthon!” – Home

„E történelmi napra mindig elmékezni fogunk!” – Print Screen

„A kis lépések politikájával messze juthatunk.” – Sleep

„Radikálisabb eszközökhöz kell folyamodnunk!” – Wake

„Szerezzük vissza régi területeinket!” – BackSpace

„Jelszavunk egyszerű, közérthető!” – qwerty123

És végül: „A mi választási programunk az egyetlen eredeti és üdvözítő, felkészült szakembereink komoly munkáját dícséri.” – Copy+Paste

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr122637838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása