Blogosz

MESE NINCS.

Képmutatás

2009. január 10. 17:53 - BlogoszEditor

Áttanulmányoztam végre A román kommunizmus online fényképarchívumát. Nemrég indult, pár hete van online. Kifejezetten érdekes, többezer beszkennelt képet nézegethet a legutóbbi sötét korszakról az, akinek van hozzá gusztusa.
Nekem speciel van - elvégre én olyan perverz vagyok, hogy az átkosban például Albániába szerettem volna ellátogatni. Hogy lássam, valóban létezik-e olyan hely ahol még rosszabb, valamint úgy érezhessem, hogy fejlettebb országból jöttem...

Szóval ez az online adatbázis egész ügyes kezdet. Jól strukturált, egészen felhasználóbarát felülettel bír.
A keresője viszont - ami azért elég fontos elem egy ilyen esetben - igencsak lámer.
Erősen a lelkére kell hatni, nagyon el kell találni a megfelelő kulcsszót ahhoz, hogy megtalálja amit szerenénk. És a legtöbb nyilvánvalónak tűnő keresőszóra egyáltalán nem hoz ki semmilyen találatot. Úgyhogy akit érdekel a téma, annak legjobb, ha nem keresgél, hanem több részletben egyszerűen átnézi az összes képet.
Sok finomság van köztük.

Mutatok is pár érdekes fotót az ott találhatók közül. (A forrásmegjelölés azért ilyen bonyolult minden képnél, mert ők így kérik. Nem kell törődni vele.)

Hozzáteszem, hogy az aktualitásuk miatt választottam most pont ezeket a képeket, hiszen Iliescu elvtárs is rajtuk van. S a kis szennyes épp pár napja háborodott fel megint, amikor a volt forradalmárok megdobálták. Pedig ugye az vesse rá az első követ, akinél pont van kő.

Szóval az adatbázis itt érhető el: http://fototeca.iiccr.ro/ Láthatjuk a Ceauşescu család magánarchívumának egy részét is, amikor például az elvtárs vadászik, az elvtársnő szocializálódik, vagy a fiuk éppen dzsigolót játszik. Meg még sok más.
Nem lövöm le a poénokat.
Már lelőtték úgyis Iliescu elvtársék tizenkilenc évvel ezelőtt.
Inkább jöjjön a rendszerben amúgyis megszokott képmutatás.

_l157.jpg Előre! Ceauşescu elvtársék nagyváradi látogatásakor a tömeg nem engedi őket jobbra kanyarodni.

Fotó száma: #L157, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu munkalátogatáson Bihar megyében, 1979. 09. 16-17, x/1979).

_f001.jpg Iliescu elvtárs az élre tör, lehagyja Ceauşescu elvársat, mert nem akar hülyén öltözött államfővel mutatkozni. S mert amúgyis ő akar majd elöl lenni.

Fotó száma: #F001, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f016.jpg Iliescu elvtárs nem érti, Elena Ceauşescu elvtársnő miért dartsozik a mezőn, s hogy akarja így eltalálni a Bukarestben lévő darts-táblát.
De azért ápolói hivatástudattal segít neki bohócot csinálni magából.

Fotó száma: #F016, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f025.jpg Iliescu elvtárs azon gondolkodik, milyen béna ez a Ceauşescu elvtársnő, hogy akkora lendülettel dob, de a labdák mégis mindig csak a lábához esnek le. Ráadásul emiatt hajlongani kell előtte labdaszedés közben. Is.

Fotó száma: #F025, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f018.jpg Iliescu elvtárs a jól végzett inasmunka örömével megpihen, s mosolyogva azon mélázik, hogy a két homo ludens idiotus közül melyiket végeztesse majd ki előbb, ha eljön 1989. Az eredmény végül döntetlen lesz.

Fotó száma: #F018, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f021.jpg Iliescu elvtárs Ceauşescu elvtárs fiával együtt gólyatáncnak álcázott lépésekkel megpróbál megpattanni a hülyegyerek-fesztiválról. Ceauşescu elvtárs azonban egy piros karikával készül szájbavágni őket.

Fotó száma: #F021, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f019.jpg Iliescu elvtárs végül marad, sőt, beszáll a játékba - és egyből másfelé dob, mint amire Ceauşescu elvtárs számítana.

Fotó száma: #F019, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

_f022.jpg Iliescu elvtárs érzi, hogy közeleg az ő ideje, miközben Ceauşescu elvtárs elveti a sulykot...

Fotó száma: #F022, A román kommunizmus online fényképarchívuma, (2009. 01. 10.), (ANIC, ISISP alap, Nicolae és Elena Ceaușescu Moldovában és a Deltában 1976 nyarán, x/1976).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr112637853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása