Blogosz

MESE NINCS.

Köpök rá

2009. február 28. 20:16 - BlogoszEditor

Csak a szokásos: az SZDSZ-es budapesti főpolgármester, Demszky Gábor megjelent valahol, erre néhányan elmentek meghallgatni, mások meg tüntettek ellene.
Ezúttal az egész Nagyváradon történt. Legfeljebb ez utóbbi fejlemény egy kicsit újdonság, mert amúgy nem látok semmi nagy ritkaságot az egészben.
A dolog hátterében viszont annál inkább.

Ugye az történt, hogy a Várad című folyóiratnak is dolgozó pár ember intézett egy fellépést, haknit Demszky Gábornak Nagyváradon - a dolog kerete az volt, hogy a Keleti Éden című kötetét mutatta itt be. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai meg az utcán várták a vendéget, akit kifütyültek, leárulóztak, az egyik meghívóját, Szűcs Lászlót pedig leköpték. Aztán a tiltakozók közül kettőt bevittek a csendőrségre, s pár perc után kiengedték őket.
Érdekes kis sztori, kicsit csámcsognivaló - de semmiképp nem meglepő vagy kirívó.

Mégis azt tapasztalom, hogy sok fejben zavart okoz az ilyesmi és a többség rögtön úgy érzi, hogy a két oldal közül valamelyikre azonnal oda kell állni.
Hm. Már miért kellene?
Hiszen az egészben csak néhány fő tényeztőt kell tisztán látni - és kész, máris világossá válik, hogy ép ésszel egyik oldalon sincs keresnivalónk.

Lássuk csak: a dolognak van gyakorlati és erkölcstelen oldala, továbbá ettől élesen elkölönítendő elméleti és erkölcsi is. Kezdjük az elsővel.
Akik meghívták ide Demszkyt, azok hagyományosan ahhoz az oldalhoz húznak, ahová ő maga is tartozik. A meghívói az RDMSZ, s áttételesen az MSZP és az SZDSZ támogatói, ugyanakkor javarészt abból élnek, hogy ennek az oldalnak dolgoznak sajtósként, szervezőként, kisegítőként, miegymásként. (Hasonló körök meghívására járt már Váradon több MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es arc is. Mint ahogy a hazai és váradi ellentábor, azaz az MPP-klón MPE meghívására Fidesz-politikusok is megfordultak itt.)
Akik pedig tüntetnek ezek ellen a vendégek - ezúttal Demszky - ellen, azok a másik oldalt képviselik itthon is, továbbá magyarországi kötődéseik révén is. Az őt itteni hátországuk egy kicsit heterogénebb: az MPP-ből, néha Tőkésből tevődik össze, de vannak köztük tényleg teljesen önkéntesek, ifjonti hévtől hajtott harcos srácok is.

Ami pedig az egész műsort illeti, annak egyszerűen része már az is, hogy egyesek néha ilyen arcokat hívnak meg ide is egy kis imázsfésülés és kapcsolatépítés-ápolás céljából (közönségtalálkozót is bedobva a látszat kedvéért), de annak is szinte szerepelnie lenne illendő már a meghívókon, hogy ellentüntetés is szervesen a programhoz tartozik.

A konkrét esetben minden olajozottan működik és a helyén van: egyesek egyfelé kaparnak, ügyködnek Demszky meghívásával is, meg amúgyis, mások meg másfelé, köpködve és ordítozva. Ok és okozat ez: árulás, meghívás, anyázás. Minden oké, legyen így. Logikus folyamat az egész, érthető minden oldalról, kerek - s lényegében semerre sem mutató, érdektelen és olcsó kutyakomédia.
Még az is eleme a show-nak, hogy a tüntetőket természetesen rövid időre beviszik a csendőrök, s meg is bírságolják őket. És nem: egyáltalán nem azért kapcsolják le őket, mert magyarok, s a fakabátok meg románok. Hanem azért, mert a tüntetés illegális. Úgyhogy ezen sincs mit hőzöngeni.
És a demonstrálók szerintem maguk is rég megszokták és tudják: a melóhoz tartozik, a gerillaharc, meg az ellenállás, meg az ilyesmi összetevője az őrszoba meglátogatása, a jegyzőkönyvek aláírása, a büntetések kifizetése is.
Az van, hogy ezzel sincs semmi baj: a demokratikus játékszabályoknak megfelel az egész.

Ám ami már kifejezetten durva a tegnapi előadásban, az egyetlenegy kicsi, de annál sötétebb képet rajzoló részlet.
Nevezetesen az, hogy a kisebbségi magyar tüntetők lekapcsolásában szintén kisebbségi magyarok is segítettek a csendőröknek.
Amikor két emist-vármegyést be akartak vinni a rendfenntartók, akkor úgymond tanúkat is kerestek. S aki azonnal ugrott, hogy a két hőbörgő srác ellen valljon, az két RMDSZ-es munkás, két magyar csaj volt! Na ez már igazán jellemző.
A mi rommagyar módszereinkre is. Arra, hogy milyen perverzzé tud válni valami, ha elhagyja a gyökereit és pártosodik. Bleah!

Ennyi az egésznek a gyakorlati oldala.

Az elvontabb sem sokkal bonyolultabb.
Egyrészt ugye nyilván Isten őrízzen attól, hogy bárkinek megtiltsuk, hogy "ide betegye a lábát". S attól is, hogy ha mégis idejön, akkor rátámadjunk.
Másrészt meg nem szabad elfeledni, hogy az SZDSZ és az MSZP aktívan kártékony a határon túli magyarság számára. (A fő sérelemként sokat emlegetett állampolgársági népszavazásról annyit: a Fidesz emögé azért állt be, mert mást nem tehetett, s remélte, hogy hosszabb távon esetleg a kettős állampolgárokká válók szavazatait is megkapja majd, az SZDSZ és az MSZP pedig épp ettől félve kampányolt sikeresen ellenünk. Szóval egyik oldal sem támogatta igazán ezt a projektet sem - viszont a kormányerők hozzáállása aktívabb és számunkra sokkal károsabb volt ebben a dologban. Is.)
Szóval az van, hogy Demszky személyében valóban egy olyan ember jött most, aki annak az SZDSZ-nek a tagja, amelyik ellenünk kampányolt a népszavazáskor és a háttérben (nem egyedüliként) folyamatosan ellenünk tesz. És ránk. Nem, dehogyis: nem a liberálisokkal van baj, ez egy közkeletű baromság csupán. Itt az SZDSZ húzásai jelentik a gondot, mégpedig olyan húzásokról van szó, amelyekről akár az is kimutatható, hogy még ellent is mondanak a liberális értékeknek.

Ezért hiába érvelnek a meghívói azzal, hogy "nem politikusként, hanem íróként hívták ide". Ugyanmár! Kicsit meredek a hasonlat, de épp azért sarkítok, hogy érthető legyen: képzeljük már el Hitlert festőként. Hiszen szeretett festegetni. És mégis: ugye nem nagyon megy, hogy lefejtsük róla azt, amiről ismerjük, s csak az alkotói énjén olvadozzunk...
Ráadásul Demszky közszereplő, s főként politikus. Így végülis azon sincs mit csodálkozni, ha megkapja a magát a tüntetőktől.
Én nem vagyok híve sem a köpködésnek, sem a tojásdobálásnak. Sőt, a decens polgári magatartást csípem ilyen ügyekben. De valahol mégis örülök egy cseppet, egy egészen kicsit annak, hogy elvégezték a piszkos munkát azok a ricsajozók, akik ezt még élvezik is, és kifejezetten ezért vannak.
Ugyanis a józan ész, a belátás itt is segíthet: attól, hogy ha speciel nem szeretem a ricsajozást, még nagyonis el tudom dönteni, hogy kinek van igaza, ha ketten egymásnak esnek.

Ám azért innen folytatva nézzük már meg a másik oldalt is, hiszen velük sem lehet teljesen azonosulni. Sőt.
Nem akarok általánosítani, így csak konkrét tapasztalataimról beszélek, nem a teljes tagságról: az EMI-sek és a vármegyések szórakoztatóak és fárasztóak. Jó partnerek ahhoz, hogy szóval tartsanak mondjuk sörözéskor, s amíg az ember bele nem fárad, addig sikkerrel menekítik meg az unalomtól: annyi fasiszta szöveget, elszállt uszítást, mély hitből fakadó mellébeszélést, rosszcsont gyermetegségből eredő gonoszkodást, és a mindenféle tények szelektív, preferenciális kezelésével való zsonglőrködést talán senki más nem tud bemutatni, mint ők.
[Tény persze, hogy a másik oldal - azaz az RMDSZ, meg az MSZP - is kitermelte a maga kis gárdáit, a saját "ifjúsági szervezeteit". De ezeknek a tagjait legalább le lehet állítani, ha elkezdik a pártos és vonalas marhaságokat. Mert ők többnyire opportunisták és érdekemberek. Azaz végképp nem (tév)hitből és nem szívből beszélnek. De a hobbinácik többsége még hisz is abban amiről habzik a szája. Persze a dolog természete is olyan, hogy könnyebb és látványosabb oda betagolódni, mint a pártban nyomulni. Végső soron azonban mindkettő eléggé kontraproduktív mindenki számára, aki nem ők.]
Ráadásul a hardcore nemzetvédőknek is megvan a politikai hátországuk, ami sokszor irányítja őket és egyszerűen hasznot húz belőlük. S ezen feketébe öltözött erőcsávók részéről is tapasztaltam már, hogy nem is mindig védenek nemzetet. Ott van például a váradi utcanevek esete: ha egyszer már régebben felfestették a magyar megnevezéseket, de azokat majdnem minenünnen eltávolították mások, akkor tessék újra és újra felfesteni. Jó? Hiszen az ellenállás akkor ellenállás, ha már legalább következetes. Na lássuk akkor! Előre, honvédek - meg ilyesmi...
Meg vannak még olyan esetek is, amikor nagyonis kifütyülendő más politikusok jöttek Váradra, hol Bukarestből, hol Budapestről, de a tüntetéseket a helyi magyar hatalmasságok beintésére leállították. Azon hatalmasságok szóltak be nekik, akiket ők gyűlölnek, de akikkel - más ügyekben - épp egyezkedni próbáltak a keményvonalas fiatalokat támogatók, s ez az elcsendesülés volt az egyezkedések folytatásának ára.
Szóval a mélymagyar következetesség sem mindig olyan mély és magyar és következetes. Hasonlít a másik oldal olcsó kis machinációihoz.
Úgyhogy nincs mit foglalkozni egyikkel sem. És főleg nincs mit várni egyiktől sem.
Csak áttekintettük mindezt.

Összegezve megy kábé így néz ki: Demszky jogosan nem szimpi - de azért sem futtatni nem kellene, sem leordibálni. És persze az is ide vezet, ha a másik oldalról közelítünk: lehet futtatni is, leordibálni is, hiszen mindenki éljen a szabadságjogaival - de az egész úgyis csak helybenjárás közösségi szinten.
Pártos és egyéni szinteken gyümölcsöző csak az ilyesmi. Azoknak, akik azért hívnak meg ilyeneket, hogy a talpukat nyalják, meg azoknak, akik azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy az arcába akarnak köpni.

Nos, én mindkét hordára köpök.
És nem érdektelenségből - sőt: alapos vizsgálódás, némi elemzés és megfontolás után. De igazából ösztönösen is.

Hiszen hogy lehetne egyetérteni azokkal, akik saját kis politikai és anyagi csoportérdekeiket követve a közösségünk kártevőivel üzletelgetnek a háttérben, s őket sztárolják az előtérben?
Ám ugyanígy hogyan lehetne csatlakozni azokhoz is, akik összevissza hőbörögnek, zsidóznak és oláhoznak és cigányoznak és niggereznek, és még azt sem tudják, hogy Demszky nem is zsidó származású?
És hogy lehetne bármelyiket is komolyan venni, amikor a pártot szolgáló két kis csaj a mozgalomban hőzöngőket dobja fel a csendőröknek?

Ha észnél vagyunk, semmi keresnivalónk egyik bandában sem. Egymást köpködik, egymást köpik be és le, másokat köpködnek, átköpködnek a lövészárkaikba, s kiköpködnek mindenféle más közösségek felé - és mindeközben köpnek ránk.

Nekem is kezd összefutni a nyál a számban. Már csak egy köpésnyire van az, hogy a két kartelt leköpjem.
De nem: azért sem.
Köpök arra, hogy - akárcsak támogatóként is - beszálljak a köpködéseikbe.

Azt hiszem, egy kicsit nyálasra sikeredett a vége. Undorítóra.
Azaz pont olyanra, amilyen a vizsgált téma maga.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr692637865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kares · http://http//groups.google.ro/group/bihorean 2009.03.03. 18:15:46

Tisztelt Ön ' Nem osztom a véleményét 'Én magyar vagyok, mert a szüleim magyarok voltak.Ma szokás az ,hogy a magyar szidja a magyar stb.Nincs kompromisszum,mert ilyen volt a magyar történelem.Most a hires magyar büszke nemzet hova jutott. Nem vagyok se Polgári Párti sem Rmdsz-es,csak egy szimpla magyar.Nekem azt tanitotta nagyapám,hogy mindenkit tiszteljek ,ha lehet.Ma ez inkább gyengeségnek számit. Demszki eljött és elment.Én maradtam Váradon.A sógorom román,akkor ne is szóljak hozzá ? Nagyapám szerint aki lenézi a másikat a nemzetisége miatt az egy buta ember. Szerinte csak jó és rosz ember van .Ehhez mit szól,Ön ?

Blogosz 2009.03.03. 23:30:57

Tisztelt Kares! Válaszolok, mivel kommentárja végén erre kért. Illetve megpróbálok válaszolni, mivel nem tudom, hogy egészen pontosan mire vonatkozik az a kérdése, hogy mit szólok én ehhez. Vegyük sorra. Szerintem nem szokás az, hogy magyar a magyart szidja. Hanem jelenség - ami nem kifejezetten és csakis a magyarra jellemző, hanem általánosan az emberi viselkedés egyik formája. Amit különféle tényezők együttállása idéz elő, vált ki. Magyaroknál is, de hutuknál, tusziknál, németeknél és mongoloknál egyaránt. Azzal végképp nem értek egyet, hogy "nincs kompromisszum, mert ilyen volt a magyar történelem." Én úgy tudom, hogy a magyar történelemben is voltak kompromisszumok - illetőleg véres egyet nem értések is, persze. Akárcsak számos más nemzet történetében. Én ezt is inkább általános antropológiai, szociológiai (egyes elemeiben pedig politikai, társadalmi, kultúrköröket érintő) jelenségnek tartom, s távolról sem csak magyarnak. Persze tudom, hogy sokak szerint csakis magyar jelenség. Szerintem tehát nem. Még akkor sem, ha jó öreg közhelyek kapcsolódnak ehhez a vélt alapigazsághoz. Továbbmenve: szerintem nagyonis szóljon a sógorához. Akkor is, ha román. Őszintén szólva nem tudom, hogy jön ez ide, a bejegyzésemben nem volt utalás nemzetiségi alapú, vagy másfajta gyűlölködés esetleges szükségességére (és nem is lehetett, mert alapvetően nem is vagyok híve ilyesminek, sőt). Sőt, valójában úgy érzem, Ön valamit félreértett a bejegyzésemben. Vagy pedig asszociatíve elkalandozott tőle a kommentje megírásakor. Ami persze nem baj, sőt, érdekes eszmecserékre ad alkalmat. Még tovább menve úgy gondolom, hogy az Ön nagyapjának igaza volt. Kivéve abban, hogy csak jó és rossz ember van. Szerintem a legritkább a jó és a rossz ember. Megítélésem szerint az ember ennél sokkal összetettebb. Ahogy például sokkal összetettebbek a fentebb érintett olyan ügyek is, mint történelmi folyamatok, népek és nemzetek típusjegyei, vagy éppen függetlenség és politikai elkötelezettség. Minden esetre köszönöm a hozzászólását és kérem, ha ideje és kedve van, máskor se fukarkodjon a kommentárokkal. Üdvözlettel, Szeghalmi Örs

Margó 2009.03.05. 11:36:09

Ez az egész csak egy nagy színjáték: a kívülállók (köztük én is) jót szórakoznak, az érintettek pedig véresen komolyan próbálják venni az ügyes-bajos, köpködős, tojásos, politikai nézeteis dolgaikat (mindkét oldalról). Közben pedig a lényeget már mindenki elfelejtette. Itt már rég nem a magyarságról van szó.

pavtsi 2009.03.05. 11:52:25

En ahhoz a reszehez szolnek hozza, hogy ki milyen minosegeben vett reszt a buliban. A kopkodo kifejezetten felhivta a figyelmet arra, hogy o EMI-tagkent es nem az MPP varadi alelnokekent volt ott es kopott, es hogy az MPP-t hagyjuk ki ebbol a tortenetbol. Ez azert santit, mert a Demszkyt meghivok tobbszor is hangoztattak, hogy a polgarmester irokent es nem politikuskent jott el Varadra. Most vagy elfogadjuk azt, hogy az emberek kulonbozo mimosegukben lehetnek ott, vehetnek reszt esemenyeken, vagy pedig ezt nem fogadjuk el. Ha a kopkodo magat csak egy bizonyos minosegben vitte oda a tetthelyre, akkor Demszkynek is engedje meg azt, hogy irokent es ne a magyarsag elarulojakent erkezzen Varadra. Es akkor mar fujolni, kopkodni sincs miert... De a ket RMDSZ alkalmazott szerepe is eleg ketsegesnek tunik. Egyikuk azt mondta, hogy maganemberkent, es nem Biro Rozalia alpolgarmesterasszony (aki maga is ott volt a konyvbemutaton) utasitasara kerult oda. Ehhez csak annyit tennek hozza, hogy olyan maganembert en meg nem lattam, aki elmegy egy rendezveny helyszinere es egesz vegig, vagy szinte mindig az elocsarnokban ucsorog, ahelyett, hogy bemenne a terembe es figyelne az esemenyeket...

Lista 2010.02.26. 21:45:20

*fasiszta szöveget* Ez övön alul volt Szeghalmi úr.
süti beállítások módosítása