Blogosz

MESE NINCS.

Házi feladat

2009. április 22. 00:22 - BlogoszEditor

Nafene.
Az előző postomban szereplő egyik srác innen Váradól is kitalálta, hogy valóban készülhettek valamire azok a fiatalok, akiket Bolíviában végeztek ki a hatóságok.

Most, pár órája ment le ugye a tévében Eduardo Rózsa Flores utolsó üzenete, azaz az a riport, amelyet Kepes András készített róla-vele, mielőtt az előbbi elutazott volna szülőhazájába, Bolíviába. S amellyel kapcsolatban Flores állítólag azt kérte, senki ne tudjon a felvétel létéről, s csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha ő meghalna ott, ahová készül.
Meghalt, lenyomták a cuccot.

A lényeg, hogy eme felvételen Flores elmondja: igenis azért megy vissza szülőföldjére, Bolíviába, mert felkérték, hogy szervezzek fegyveres milíciát, amely segítene az ország egy részének elszakadási terveit gyakorlatba ültetni.
Aha. Azért megismétlem, mert számomra is furcsa itt valami: előre elmondja, kamerába, részletesen, hogy el fog menni egy országba, ahol fegyverkezni fog, a hatalom ellenében kiépülő csapatot alakít majd, amelyik ráadásul azért fog küzdeni, hogy kiváljon az adott államből egy rész.

Na így már egy kicsit érdekesebb pár dolog.
Van néhány olyan kérdésem, amelyeken azóta filózgatok itt. Leírom őket. Csak úgy. Adok házit: gondolkodjon rajtuk az is, aki még akar.

Hogy lehet, hogy egy ország szakadárjainak fegyveres csapatokká való összegyúrására, a haderő megszervezésére és vezetésére felkért személy, azaz Flores teljesen titokban akar a célországba eljutni, s ott a hatóságok tudta nélkül akar munkához látni, ám indulása előtt az egészet szépen, koherensen, precízen, adatokkal lenyilatkozza egy tévének?

Miért bízik meg magában a felvételt készítő újságíróban egy ilyen téma kapcsán, amely élet és halál dolga?

Kiszivároghatott-e mégis, bármilyen módon maga a tavaly ősszel készült felvétel, vagy az abban szereplő bármilyen információ?

Ha igen, eljutott-e ebből bármennyi Bolíviába, miközben Floresék ott szervezkedtek az utóbbi hónapokban?

Ha Flores még akkor elment Bolíviába, s azóta dolgozott a fegyveres milícia megszervezésén, akkor mi tartott idáig a hatóságoknak abban, hogy elintézzék őt és társait?

Kizárható-e, hogy amikor majdnem 8 hónappal ezelőtt, Magyarországról való elindulásakor pontosan elmondta a terveit a kamerába (még azt is, hogy miként fog Bolíviába érkezni titkos útvonalon), akkor végülis - akaratlanul - a saját halálos ítéletét hozta meg, ugyanakkor a társai sorsát is megpecsételte?

Egyáltalán: egy ilyen szinten súlyos és komoly és titkos akcióra felkért kulcsember miért nyilatkozik jóelőre a médiának a totál bizalmas és veszélyes akció terveiről?

Valóban jogosan nézem-e beszűkült agyú és gondolkodású pojácáknak azokat a fasisztoidokat, aki szerint ha esetleg igaz, hogy Flores is benne volt a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatásában, akkor abban is lehet valami, hogy Budapestről is rásegítettek most a meggyilkolására?

Másfelől viszont miért ne lenne ez mégis csupán egy újabb agymosott baromság, ugyanis ha esetleg Budapesten bárki valóban el akarta tenni láb alól, akkor mire várt eddig, hiszen az őszödi botrány nagyon rég volt?

Flores azt állítja a felvételen, ő sosem volt zsoldos, most sem zsoldosként megy, hanem elvekben hisz, ráadásul a szülőföldje hívja. Oké. De a szintén lelőtt ír sráccal, meg a két székellyel, mi az ábra? Ők is meggyőződésből tették kockára a szabadságukat és az életüket egy olyan távoli helyen, vagy ők már pénzért, vagy mi?

Hol a határ az összeesküvés-elméletekben hívők paranoiája és a gyakorlati összeesküvés gyanítása között?

Lehet, hogy épp ezek a lényegi kérdések?

Vagy lehet, hogy túl sok filmet nézek?

És a klasszikus esettel, amikor valaki azt őszintén bevallja, hogy néha hazudik, de most nem, azzal mi van?

Egyáltalán: mi van?

(Ezt a házit szerintem sokan próbálják megoldani tőlem függetlenül is, de évekbe, vagy épp évtizedekbe fog telni. A megoldást meg azért nem lehet hátralapozva megnézni, mert titkosítva van. Vannak még hasonló esetek szép számmal a világtörténelemben.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr892637875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Havasi Gyopár 2009.04.28. 21:12:23

Ha ez a Morales olyan nagyon demokrata - mint amilyen nem!-, akkor miért végeztette ki őket?
süti beállítások módosítása