Blogosz

MESE NINCS.

Kormány-szamizdat

2009. június 01. 23:41 - BlogoszEditor

Már a kormánynak sincs pénze rendesen hirdetni. Vagyis pénze lenne, de azt ugye inkább sok más irányba kanalizálja. Úgyhogy ők is beszálltak a gerilla-ragasztgatásba, kutyájukat kereső gazdik, kuruzslók, maszázsszalon-tulajdonosok és szobafestők mellé.

Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor a hatóságok következetesen és kíméletlenül eltakarították az egész városból az illegális plakátokat. 1988-ban lehetett, hogy egy reggelre számos váradi aluljáróban amatőr módszerrel sokszorosított plakátok jelentek meg, amelyek a Ceauşescu-rezsim megdöntésére, rendszerváltást követelő tüntetésekre szólítottak fel.
Még rendesen végigolvasni is csak futtában mertük a falragaszokat, s pillanatokkal később rendőrök özönlöték el a környékeket. Lezárták az aluljárókat és kutyákkal őríztették a lépcsősorokat, nehogy bárki bemerészkedjen. Mire hazafelé jöttünk a suliból, nyomuk sem volt sehol a szamizdat-plakátoknak.

Persze ez más volt. És a nagy operativitást sem a városkép megőrzése indokolta.
Az utóbbival azonban azóta sem igen törődik senki.

dsc00016.jpg Kormányhirdetmény: vigyázat a vírusra, a törvényes hirdetés meg le van ejtve.
(Rögtön jobbra mellette egyébként az üresen ásítozó hivatalos hirdetési hely.)

Legutóbb – pár hete - például épp a Ceauşescu-utód PSD mocskolta össze a fél várost a plakátjaival. Még most is ott díszeleg a sok vörös tacepao mindenütt. Üvegfelületekre, oszlopokra, fákra nyomták fel a reklámjaikat – illegálisan és csúnyán.
A polgármester azt mondta, már meg is büntette őket. De persze a randa papírokat senki sem szedte le arról a kismillió helyről, ahova odahányták őket.

Mert nálunk a választási korteshadjáratok sem a kampánycsenddel érnek véget, hanem hónapokkal később. Amikor elfárad és kifakul, majd lényegében lebomlik a sok papír, amire a rengeteg hazugságot nyomtatták, s amivel teleaggattak mindent.
Nálunk biorendezés van. Vagyis többnyire senki nem nyúl hozzá, majd elmúlik magától.

A mindenféle kalózplakátolásra újabban előszeretettel használják például a köszszállítási járművek megállóhelyein lévő várakozóhelyeket. Ám persze nem az ott külön e célra kialakított reklámfelületeket, hiszen azokért fizetni kellene. Hanem egyszerűen az üveglapokat. Amiken régebben ott is volt a matrica, hogy tilos a ragasztgatás, mostanság az újakon nem szerepel a figyelmeztetés - viszont ennek ellenére ez magától értetődő lenne egy hegylakónak is.

Ennek dacára a mindenféle intézmények és magánszemélyek is rászoktak erre. Európai keresztény zarándok-körutat, szobafestést, kézrátételes gyógyítást, kozmetikumvásárt hirdetnek az üveglapokon, de ugyanott (tehát ugyanolyan illegálisan) hívnak hangversenyre, a tulajdonos a kutyafordászatába, a kocsmáros a krimójába és a többi.
Kiváncsi lennék, hány esetben hívta az adott hirdetményekben szereplő telefonszámokat az önkormányzat, valami olyasmivel, hogy „Üdvözlöm, a polgármesteri hivataltól hívom a hirdetése kapcsán. A mi érdeklődésünket is felkeltette. Ezért szeretném ismertetni Önnel a büntetés összegét és a befizetés lehetséges módjait.”
Érdeklődtem is erről, s tudtommal eddig egyszer sem...

Sőt: az illegális ragasztgatás újabb dimenziókba lépett: immár a kormány is hozzájárul a város mocskolásához. Mégpedig törvénytelen módon.
Az utóbbi napokban ugyanis elkezdték falragaszokon tájékoztatni a lakosságot arról mi a teendő az A/H1N1 influenzavírus terjedésének megelőzése érdekében – s persze összevissza odanyomkodták a plakátokat.
Ahol a srácok stratégiainak érezték, vagy a kontraesztétikai csőlátásukkal annak vélték, oda hamar fel is varázsoltak ilyen ocsmányságokat. És persze a legritkább esetben diktálta azt az ösztönük, hogy a kijelölt helyekre ragasszák a cuccot.
Pedig legalább a hivatalok hirdetményei estében azt hihetnénk, odafigyelnek legalább arra, hova helyezik el. Arculati kérdés legalább.

De a kormánynak dolgozók például nem. Nekik akkora arcuk van, hogy nem kell az arculatukat sem óvniuk.
Sőt, ugye mégiscsak cselesebb meglepni a lakosokat, váratlanabb helyekre téve a plakátokat. Akkor talán majd odafigyelnek rájuk az emberek. Ugye?
Hát nem: még senkit nem láttam, hogy ezeket igazából olvasgatta volna. Annyi csak az egésznek a hozadéka, hogy már azok is gerillamódszerekkel koszolják a város(oka)t, akik az országot is elég nagy trutyiban tartják.

Hiszen a legújabb törvénytelenül kirakott nyomtatványok fejlécén rögtön az büszkélkedik: Románia, Egészségügyminisztérium – s mellette az ország címere. Csodás. Köszönjük.
Már nemcsak az tudjuk, hogy óriási ügyleteket bonyolítanak illegálisan, hanem odáig szemtelenedtek, hogy egy egyszerű plakátolási hadjáratot sem hajlandóak törvényesen megoldani. Mert megtehetik.

dsc00020.jpg Komolyzene másodkézből: vadragasz a koncertszervezők részéről

dsc00019.jpg Nekik is ugathatunk a plakátolás rejtelmeiről: kutyakozmetikai szalon hirdetménye

dsc00012.jpg Módszerek: balra okés, jobbra tilos

dsc00011.jpg Lássam már én is, mi az ördögöt fotóz ez vajon?

Ám végülis van egy sajátos bája az egésznek: ha elemenként végiggondoljuk, egy szép kis kört alkot.
Ugyanis a minisztere révén ugyanaz a PSD vezeti az egészségügyet jelenleg, amely a párt és a szaktárca plakátjait is szanaszét terítette Váradon is, mégpedig illegálisan. És szövetségese is van. A kormányban ugyanazzal a PD-L-vel dolgozik együtt, amelyiknek a váradi szervezete az előbb említett megállóbeli várakozóhelyeket még az előző választás előtt gyorsan megrendelte és felszereltette. Rossz nyelvek szerint azért, hogy minél több reklámfelülete legyen plakátozásra a kampányok idején.

Na így.
Ám a várakozóhelyeken lévő hivatalos reklámfelületek többnyire üresek. Vélhetően azért, mert túl drágák. Úgyhogy melléjük nyomják már a kabinet hirdetményeit is.

Amely plakátokon tehát ezúttal a világszerte terjedő vírus veszélyeire figyelmeztetnek.
Aha: hasonlókat horrorfilmek végén látni.
Feljön a tag a napvilágra valahonnan, ahol addig hősies harcát vívta a vírus és/vagy a mutánsok ellen – s azt látja, hogy az utcákon összevissza kiragasztott hirdetményeket lenget a szél, amelyek a kór terjedésére figyelmeztettek.
Csakhogy a különbség nagy: ott azért néz ki úgy a város, mert mindenki meghalt.
Nem azért, mert már a kormány is teljesen elpofátlanodott és tesz mindenre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr452637884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása