Blogosz

MESE NINCS.

Pragmatizmus

2009. június 01. 23:50 - BlogoszEditor

Valóban csúnya dolog az irigység. Ráadásul nincs is semmi köze a következő témához. Mégis azt veszem észre, hogy többekben ez tápászkodik fel legelőször a hír hallatán. Pedig inkább a hideg, érzelemmentes végiggondolásnak kellene.

Ezért azt javaslom a T. olvasónak, hogy irigységtől mentesen, egyszerűen tényként kezelve gondoljon bele abba a mai hírbe, amit itt idézek.
“Eltűnnek az egyenlőtlenségek az Európai Parlamentben: a következő törvényhozási időszakban a 33 romániai és 17 bolgár képviselő ugyanolyan fizetést kap, mint a többi 25 uniós tagállam képviselői: bruttó havi 7665 eurót, amelytől hazájukban valóságos nábobok lesznek. E két országban, amelyek Európa legszegényebbjei közé tartoznak, ahol a havi átlagfizetés átszámítva alig 350 euró, egy strasbourgi mandátum elnyerése óriási szerencse: egy EP-képviselő háromszor annyit keres majd, mint az államfői fizetés, amely Bulgáriában 2140, Romániában pedig 2280 eurónak felel meg.”
Szóval így. Kiszámolható, hogy csak az alapjuk bruttó 32.039 új lejnyi lesz majd. Azaz cirka 320 millió régi lejnek megfelelő.

Akik eddig sem dőltek be választási handabandázásnak és a köz meg a jó, meg a közjó szolgálatára való mindenféle hamis hivatkozásoknak, azoknak szemük sem rebben most sem.
Ám azoké talán résnyire kinyílhat, akikben eddig kétségek éltek volna, s akik hajlamosak hinni abban, hogy tájainkról bárki is azért akar bekerülni az EP-be, hogy ott keményen és értünk dolgozzon.

32 rugó, vagyis 320 misi havonta. Jó, igaz: bruttó. Úgyhogy legyünk nagyon nagyvonalúak, s számoljunk csak nettó 200 milkával. Ami csak az alap. És ami csak maga az EP-képviselői bér. S mint ilyen szinte mellékes jövedelem.
Akik ugyanis bekerülnek a politikai mainstreambe, azok nem - az egyébként szép - béreikből élnek. Nyilván nem. Az csak úgy mellesleg termelődik számukra.
Ők ugyanis addigra sokkal nagyobb összegek, illetőleg csapolható pénzforrások, és/vagy hasznot hozó szervezetek, alkakulatok felett döntenek. És azért szoktak politikai pályára lépni (például képviselők, vagy másfajta, helyi vagy országos, netán ezeken túlmutató döntéshozók lenni), hogy ezen forrásokat biztosabbá tegyék, ugyanakkor politikai és gazdasági kapcsolatok, ügyködések, helyezkedések, zsarolások révén a saját pozícióikat tovább erősítsék, a büntetőjogi eljárásokat kikerüljék (sőt, esetenként ellenfeleikre irányítsák át). Lényegében ennyi.

Ebből pedig két tanulság szűrhető le.
Igazán nem kell irigykednie senkinek példának okáért az EP-képviselők fizetésére sem. És főleg nem kell elítélni őket a megafizetéseikért.
Hiszen ők nem is annyit keresnek.
Hanem sokkal többet. Már legalábbis minél Keletebbre jövünk, annál inkább így van ez.

És nyugi: valaki nem attól szedi meg magát, hogy EP-képviselő (hiszen valóban hatalmas a fizetésük, de abból vagyont összegyűjteni még így is macerás - az csak költőpénz). Hanem azért tolják be EP-képviselőnek, vagy más hasonlónak mert olyasmiket forgat már, amiből sokkal busásabb haszna származik neki és támogatóinak is, mint ez a bér. Anyagi haszna, természetesen. Mert a szellemi itt már nem téma.
És ezzel itt is van a második tanulság: az ilyen-olyan képviselet, reprezentáció, küzdelem, miegymás sem téma. Pusztán eszköz. De nem közösségi, hanem csoport- és egyéni célok elérésére. Retorikai gyakorlat - mégpedig kötelező gyakorlat ahhoz, hogy meg lehessen nyerni a szavazókat egy ügynek. Annak az ügynek, hogy X-et vagy Y-t bejuttasuk ide vagy oda.

Szóval nem babra megy a játék.
De nem is közösségi érdekképviseletre.

És mégsem állíthatja senki, hogy régesrég aprópénzre váltották volna a választói érdekeket.
Már hogy lenne apró?
És hogy váltottak volna olyasmit, ami számukra sosem létezett igazán?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr942637885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varadi eva 2009.06.05. 17:03:57

Sajnos igazad van....
süti beállítások módosítása