Blogosz

MESE NINCS.

Egyetemes igazságok

2009. július 17. 23:19 - BlogoszEditor

Már egyre nagyobb szemeket meresztettem, s fennállt a veszélye, hogy az állam is leesik. Azt láttam ugyanis, hogy mintha a PSD rendet akarna teremteni az országban egy ügyben. És ez hihetetlen.

A PSD ugye, amelyik húsz éve, a rendszerváltás óta bábáskodik Románia elkorcsosítása felett, vérben gázolt, polgárháborús állapotokat teremtett a kilencvenes években, majd pedig mentora volt a szekusgarnitúra gazdasági-politikai térnyerésének, a korrupció elterjesztésének és szinte kötelezővé tételének, továbbá gyakorlatilag ő segített abban, hogy a teljes politikai osztály megteljen téglákkal, bűnözőkkel és csicskákkal.

Nos, ez a PSD most nekiment a sok romániai kamuegyetem, diplomagyár egyikének. Egyáltalán: nekiment bárminek, ami rosszul működik. Pedig nem nekimenni szokott, hanem felkarolni és szimbiózisban élni az ilyesmivel. De most valami más irányba indult el.

2-spiruharet.jpg2-migeo.jpg Spiru Haret akadémikus, matematikus, pedagógus, a román oktatás egyik reformátora
és Mircea Geoană politikus, tragikus, epilógus, a román oktatás egyik machinátora

A Spiru Haret nevű egyetemről vállalkozásról van szó, amelynek többszázezer diákja van. Illetőleg ahonnan több százezren vásárolnak oklevelet. És jött Ecaterina Andronescu tanügyminiszter - aki ugyebár eddig sosem a bölcs döntéseiről volt híres – és közölte, hogy a törvényen kívül álló és az akkreditációs folyamatot sem vállaló Haretet gyakorlatilag meg fogja szüntetni, s legalább százezer diplomát érvényteleníteni fognak.
Hú! Ez nagyobb húzás lett volna annál is, ahogy hangzik.

Az ország összes ilyen álegyetemén – Nagyváradtól Baromlakáig – tömegével “tanulnak” ugyanis a mindenféle politikusok, rendőrségi vezetők, volt és jelenlegi besúgók, közigazgatásbeli élősködők és más állatfajták. Arról van szó ugye, hogy bent van a dossziéjuk, s egy idő után a kész oklevéllel együtt veszik majd ki azt. Itt Váradon is tudok olyan politikai haramiákról – beleértve több közismert magyar keresztapát is -, akik az állami egyetemen külön elbírálásban részesülnek, és gyakorlatilag úgy érik az oklevelük, illetőleg a doktorátusuk, hogy oda sem szagolnak soha.

Nos, ilyen a Spiru Haret is. És az ilyen paraziták mellett jó pénzért (tandíjért) még rengeteg fiatalnak ad papírt úgy, hogy az illetők inkább atyai pofonra lennének jogosultak, semmint diplomára.
És ezzel kezdett most Andronescu. Mégpedig úgy nézett ki, hogy végig is viszi. Ami Romániában lehetetlen lenne.

Arra már rájöttem, hogy nem a felsőoktatás minőségét félti, nem a felsőfokú végzettségűek gyártósorát akarja leállítani, hanem valami személyes ügye lehet a Spiru Haret egyetem cég vezetésével, továbbá gazdasági és politikai érdekek állhatnak a háttérben. Mert itt csak akkor mozdul valami, ha ezek egymás lábára lépnek néha.
De akkor is, ha így van is, legalább megtisztít egy szegmenst ez az Andronescu – gondoltam. És minden nappal nőtt az ámulatom, ahogy egyre előrébb haladt a cél felé.

2-ah.jpg Andronescu egyik választási plakátja. Aha: valóban olyan iskoláink vannak,
amilyeneket érdemlünk. (És a felirat szerint ezért még a hétpróbás gengszter
Vanghelie is kezességet vállal. Hát kösz...)

Az is furcsa volt már, hogyhogy nem állt még le az ügy. Hiszen le szokott. Ez minden ügy jellemzője az egész országban.
Hogy lehet, hogy az eurómilliós bevételeket termelő Haret pár köztörvényes vezetője nem kent még meg senkit a PSD-ben, hogy hagyják őket békén? Ráadásul azok a mindenféle sötét vérszívók - vállakozók, politikusok, rendőrök, miegymások -, akik a Harettől várják a diplomát és akikkel tele van maga a PSD is, hogyhogy nem lázonganak még Andronescunál és a főnökeinél, hogy azonnal állítsa le, majd kenje el az egészet?

Aztán ma bebizonyosodott: csak egy kis hiba volt a mátrixban. Máris minden visszaállt: Románia mégicsak Románia, a PSD PSD, és minden olyan továbbra is, amilyennek ismerjük.
Hiszen beszólt a PSD elnöke, Mircea Geoană és visszarángatta Andronescut. Sőt, ez utóbbi is finomított már a saját viszonyulásán: már nem akar százezer diplomát érvényteleníttetni, csak annyit szorgalmaz, hogy a diákok egy része államvizsgázzon újra, törvényesen, az egyetem pedig "térjen vissza a törvényesség útjára". De a pártjának még ez is sok.
Olyat szólt ugyanis Geoană, hogy a politikai támogatást is megvonhatják a miniszterüktől, mert „a Spiru Harettel kapcsolatos eddigi lépéseit nem egyeztette előzőleg a párttal”.
Na ez az! Helyben vagyunk.
Úgy nézem, megérkezett a kenőpénz. Az eurómilliós bevételeket termelő Haret pár köztörvényes vezetője megkent valakiket a PSD-ben, hogy hagyják őket békén. Ráadásul azok a mindenféle sötét vérszívók - vállakozók, politikusok, rendőrök, miegymások -, akik a Harettől várják a diplomát és akikkel tele van maga a PSD is, lázonganak már Andronescunál és a főnökeinél, hogy azonnal állítsa le, majd kenje el az egészet.
És megvoltak a hőbörgő és fenyegetőző telefonhívások, a "béketárgyalások", a "kölcsönös előnyökön alapuló megyegyezés". A Haret megmenekült.

És Románia is. Attól a látszattól, hogy - például a mindenhez hasonlóan korrupció és nemtörődömség által átszőtt felsőoktatásban – van remény.

**

Update

Na igen, a mai fejlemény szerint a PSD nem vonja meg a támogatást Andronescutól. Azaz maradhat miniszter, cserébe békén hagyja a gyárat az egyetemet. A Spiru Hareten "végzetteknek" mától politikai diplomájuk van, a PSD pecsétjével...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr512637898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása