Blogosz

MESE NINCS.

Kultúró

2009. augusztus 01. 20:10 - BlogoszEditor

Uborkaszezon - bár nyár lévén lennie kellene - alig van. De zöldség annál több.

Helyi szinten is vannak kis saláták ugyebár - amelyek most épp a szegény kulturális életből készülnek. Jaj, majdnem lefelejtettem az idézőjelet: szóval a „kulturális életről” van szó.
Mert ugye igazából vajmi kevés köze van a kultúrához annak, ami például itt Váradon a filharmóniánál zajlik jó ideje. Ennek az egyre inkább diszharmónia jellemezte társaságnak az élén vezetőváltás történt. Nyilván politikai alapú. Hiszen ami nem politikai (tehát gazdasági) klikkalapú ma Romániában, az nincs is.
Márpedig van például filharmónia is: ez onnan is tudni, hogy hónapok óta kiszűrődik a falai közül az egészet átszövő érdekcsoportok visítozása.

gun1.jpg

Nos, az eddigi igazgatót, a jolly joker pártember Sarkady Zsoltot váltotta most a volt szalontai polgármester, a nemrégiben még alprefektusként nyomuló Tódor Albert.
Wehehe. Nem rossz. Egy kis üdítő nyári humor, ahogy a veretes szakemberek, cizellált kultúrguruk követik egymást.
No, megint lefelejtettem az idézőt. Pedig az ott van ám. Nagyonis.

Hiszen hogyan is lehetne idézőjel nélkül beszélni arról, ami ezt az újabb „kulturális vérfissítést”, a „kitűnő”, „hozzáértő” vezetők rotációját illeti? Ahova nem kell az idéző, az a rotáció. Ugyanis tényleg csak ennyi.

Ráadásul ezt nyilván egy másik nagy „vérfrissítés” fogja követni hamarosan valahol, hiszen Sarkadyt sem hagyhatja jó kis állás nélkül a hátországa: majd beszuszakolják őt is valahova megint. Sőt, egészen biztos, hogy már tudják is, hova, épp ezért lépték meg pont most a már régóta húzódó váltást.

A távozó - pontosabban más fontos beosztásba kerülő - Sarkadyról annyit mondhatok el, hogy többször kaptam hazugságon, kavaráson, és még cenzúrázni is akarta azokat a híreket, amelyek a filharmóniában dúló feszültségekről kiszivárogtak a sajtóba, mi több, a mellébeszélésbe még egyik alkalmazottját is bevonta.
De persze nem kizárólag rá jellemző ez, hanem a legtöbb, pártalapon betuszkolt brilliáns elme hasonló feltételes reflexeket fejleszt ki magában egy idő után. Érdeklődve várom, milyen szakterület értője lesz a jövőben.
Utódja, Tódor már bizonyított: bizonyította, hogy ő is jól muzsikál, a fütty alapján való tánc is megy – úgyhogy a következő lépés csakis a filharmónia lehetett.

Bizony, még Bástya elvtárs is elképedne, hogy követői miféle sokoldalúan fejlettségről tesznek tanúbizonyságot... A specifikus felkészültség, a megfelelő tudás, a pályaalkalmasság pedig egyetlen varázslatos tárgyon múlik: a pártkönyvön.
Nálunk kizárólag ilyen alapon kerül bárki bármiféle intézmény élére. Mostanra teljesen leuralták az egész országot a politikai prostik – senki sehol semmit nem irányít, aki nem bitch.
Aki meg vállalja, hogy lemegy kutyába, abból implicite egyből szakértő is lesz. Mindig éppen ahhoz fog érteni, ahol üresedés van.
A fenti duón kívül számos példa van még erre megyénkben is - de akár kormányszintig is tekinthetünk, ha cuncikat keresünk.
Persze a világban sokfelé hasonlóképpen van ez, s nálunk is így megy már vagy húsz éve. Ám annyira sosem teljesedett ki a dolog, mint az utóbbi hónapok során: példa sincs már semmilyen intézménynél, ahol ne politikai zombik, univerzális vérszívók terpeszkednének immár a vezetői fotelekben.

A félharmónia konkrét esetére visszatérve bevallom, amúgy nem szeretem a komolyzenét.
A kinevezéseket elnézve az RMDSZ meg egyenesen rühelli.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr402637902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása