Blogosz

MESE NINCS.

BlogPressMeet 1.

2009. augusztus 29. 22:24 - BlogoszEditor

Hogy mi is a blog? Például ez.
Milyennek kell lennie? Például ilyennek.
Mi a blogger szerepe? Például ez.
Miről írjon? Például erről.
Hol a határ az újságírás és a bloggolás között? Például itt.

Ilyen jellegű kérdések merültek fel, konklúzióként pedig ilyen magvas válaszok születhettek meg az emberben tegnap.
A második váradi bloggertalálkozó zaljott ugyanis. Pontosabban itteni bloggerek mellett újságírók is hivatalosak voltak a beszélgetésre, valamint olyanok is ott voltunk, akik mindkettőben érintettek vagyunk. Ezért is kapta a BlogPressMeet nevet az egész. Kicsit kamarajellege lett, mivel a helyszínként szolgáló teraszon tizenketten gyűltünk össze (a képen még kevesebb látszik).
2bpmm.jpg

Az első váradi úgynevezett bloggertalálkozó 2007 decemberében volt. Azt nem a mostaniak szervezték, egészen mások találták ki (el kellett költeni egy projektre kapott pénzt, s ez lett a formája). További különbség, hogy ott csak magyarok, valamint magyarországi vendégek voltak. Ráadásul annak annyi volt az egész köze a bloggoláshoz, hogy érkezéskor megkérdeztük: "te is a bloggertalálkozóra?".
Aztán mindenki lement a pincehelyiségbe, ahol volt Becherovka, sör, bor, csirkemell főttkrumplival, bor, sör, Becherovka. Na meg az anyaországból meghívott főblogger, aki már az első tíz percben kiütötte magát - így a tervezett előadása helyett egész este okoskodott és ismételte magát és okoskodott és ismételte magát. Aztán volt még magnóból bőgő Kiscsillag, házibulis hangulat és ennyi.

Ezt követően a tegnapi volt tehát a második blogos találkozó a városban. Nem mondom, hogy jobb volt, azt sem, hogy rosszabb: egészen más volt. Ugyanis itt már a blogokról volt szó. Tehát ha úgy vesszük, ez volt az első ilyen igazi összeröffenés. Ezért is tartom egy rövid post erejéig említésre méltónak.

És hogy mégis mit beszéltünk? Most frankón: szerintem ez senkit sem érdekel, aki nem volt ott. Úgyhogy megspórolom.
A lényeg, hogy mindenkinek más az elképzelése, s ez így van jól. Mindenki ki is fejtette, így kiderült ismét jó alaposan: blog az, amit annak hívunk; bloggolni úgy üdvös, ahogy akarunk; a tematika az legyen, amit óhajt az ember; újságírás és bloggolás között ott a határ, ahol meghúzzuk; a blogger nem újságíró, de van aki olyan jogköröket is szeretne magának. Meg ilyenek.

S annak illusztrálásaképp, hogy mennyire színes az egész paletta, felsorolom, kik voltunk ott (zárójelben a bloggerek és az újságíró-blogírók blogcímei, ahol meg ez nincs, az csak újságíróként volt jelen), lehet kalandozni a többiek netes nyomain járva is: Dan Chiru (vinsieu.ro), Călin Pontos (strada-fermei.blogspot.com), Laurenţiu (oradeanul.com), Liliana Ianculescu (lilisor.net), Adriana Ţic (Bihoreanul), Alexei Ciprian (muzicadevest.ro), Alin Cristea (rotundu.wordpress.com), Claudia Vidican (Adevărul de seară), Monica Seres, Alexandru Seres (alexandruseres.com), Pap István (blog.roon.ro/pavtsi), Szeghalmi Örs (blog.roon.ro/blogosz).

Szóval hogy mi is a blog? Például ez és nem ez.
Milyennek kell lennie? Például ilyennek, vagy másnak.
Mi a blogger szerepe? Például ez és nem ez.
Miről írjon? Például erről, vagy másról.
Hol a határ az újságírás és a bloggolás között? Például itt, vagy másutt.
Egyszerű. És mint ilyen, jó.

A kis dumaesten amúgy az is kiderült számomra: van már Váradon is olyan, aki a megélhetési bloggolást képviseli, azaz ebből akar megélni és már fizetett reklámjai is vannak, na meg nagy tervei. Ez is érdekes, meg a témában való vérprofizmusa is az volt, de mondjuk én nem ezt az oldalt szeretem igazán. Hanem a mienket, akik néha hobbiból, máskor közlési vágyból, megint máskor tájékoztatási célzattal, ismét máskor pedig csak úgy írnak-írunk. Szerintem a megélhetési bloggolás épp a műfaj lényegét veszi el: a teljes őszinteséget és a spontaneitást, meg a szabadságot.
Aki ugyanis megélhetési célokból ír ilyesmit, az már bezárja magát. És kvázi meló lesz az egész, meg imázsépítés, meg képmutatás, meg állandó megfelelési kényszer. Taposómalom. Reklámfelület. És ez kiöli a szellemet az egészből.

Nos, lehet, hogy nem mindenki gondolja így. De az megközelítéstől függetlenül tény, hogy egyes bloggerek pénzt is keresnek tevékenységükkel.
Úgyhogy ezúton kérem a tisztelt olvasóimat: küldjenek pénzt.
;)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr542637909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ALex · http://alexandruseres.com 2009.08.30. 02:57:33

Le a kalappal! Igazan jo duma volt, erezni a posztodbol, megha nem is magasztalod. Ugy van: aki nem volt ott, ugyse olvassa. Orulok hogy magyar ujsagirok is eljottek. Es meghozza bloguk is van! :)

Deontologie, jurnalism, blogging, link-uri si alte minuni ale tehnologiei | The Fuck U Award · http://www.thefua.ro/2009/deontologie-jurnalism-blogging-link-uri-si-alte-minuni-ale-tehnologiei/ 2009.08.30. 08:10:04

[...] puteti citi alte opinii la Alex Seres, in Adevarul iar daca stiti limba maghiara, cititi-l si pe Szeghalmi Ors. E si in Bihoreanul un text dar nu pot sa va indic exact sursa, nu pot sa pun un link catre acel [...]

enzo · http://strada-fermei.blogspot.com 2009.08.31. 06:54:12

LOL "Úgyhogy ezúton kérem a tisztelt olvasóimat: küldjenek pénzt." Nu le prea am eu cu limba maghiara dar m-am prins cat de cat despre ce e vorba, mijto ultima propozitie. :))
süti beállítások módosítása