Blogosz

MESE NINCS.

Szeriőz

2009. szeptember 20. 22:11 - BlogoszEditor

Úgy tudok szórakozni azokon a véget nem érő, üres közleményeken, amelyeket egyes politikusaink küldözgetnek arról, hogy itt meg ott jártak a világban, ezzel meg ezzel találkoztak. S ennyi. Lényegében nem mondtak és nem intéztek semmit - de azt jó hosszasan ecsetelik. Bemutatok hamarosan én is egy ilyet.

A "nagy, fontos" közleményeket ráadásul olyan fotókkal szokták illusztrálni, amelyeken mintha egy távoli ismerős temetésén lennének: hóttkomolyan, kicsit unottan, semmitmondóan ernyedt arccal ácsorognak, tudva, hogy ez az egész valamelyest kötelező, és jót tesz nekik, ha mások látják, hogy jelen vannak. Vagy legalább úgy tesznek, mintha jelen lennének.
Ezeken a képeken, amelyek ugye überfontos konferenciák és egyeztetések, nemkülönben világrengető (tév)eszmecserék után (valójában helyett) készülnek, olyan - náluk rendszerint fontosabb - emberek társaságában szeretnek mutatkozni, akik egy-egy fotóhoz beálltak velük. És ettől úgy tűnik, mintha adnának is rájuk egy lyukas garast.

Hát nekem is volt alkalmam megfordulni jópár olyan helyen ahonnan "vezető képviselőink" szokták küldözgetni a süket közleményeiket, az életszerűség hiánya miatt leginkább csendéletre hajazó fotóikkal. És számos olyan jellegű találkozón, konferencián, háttérmegbeszélésen, miegymáson is volt már szerencsém részt venni, ahol ők szokták eljászani, hogy cselekszenek és dolgoznak.

Legutóbb Olaszországban, Szlovéniában és Horvátországban voltam egy ilyen rendezvénysorozaton. Ahol valóban megvoltak az igazán fontos és érdekes megbeszélések is. Viszont eszembe jutottak kamugyáros politikusaink a fantáziátlan, szerencsétlen fényképeikkel, amelyekkel telenyomják a sajtót. És ott helyben készítettem is egy tematikus fotósorozatot ennek margójára.
Épp egy olyan tanintézményben voltunk, ahol a kisebbségi oktatás mintáját állították elénk, terepszemlén mutatva be, hogyan működik Olaszországban az ilyesmi.
Szóval érdekes volt, de nem volt nagy ügy. Ám például az ilyesmiből máris nagy dumákat szoktak kerekíteni választottjaink. Úgyhogy most én is kiadok egy közleményt az ő stílusukban. Majd a helyszínen készült eredeti, saját felvételekkel illusztrálom.

"Nemzetközi egyeztetés pedagógiai ügyekről

2009 szeptember közepén rendkívül hasznos és nemzeti közösségünk számára fontos egyeztetésen vettünk részt Itáliában, Speter – San Pietro al Natisone településen. Franc sem akarta, de kimentünk oda korán reggel, csomót autózva odáig.
A helyi kétnyelvű (olasz, szlovén) tanintézet vezetői már várták szakértői küldöttségünket - legalább fél órát késtünk. A megbeszéléseken a jövő letéteményeseinek felelőseiből álló népes delegáció fogadott, már a legelső pillanatokat megragadva üdvözlésünkre - az igazgatónő, két tanítónő meg egy óvónő jött ki elénk az udvarra, mert különben fogalmunk sem lett volna, hol a bejárat.
A tanácskozáson felmerült, hogy valóban kétnyelvű-e az adott iskola, amire a vendéglátók kifejtették, hogy az. Szóba került továbbá, hogy jól van-e minden, amivel kapcsolatban jelezték, hogy elmegy. Felszólamlásomban annak a véleményemnek adtam hangot, hogy akkor jó.
Ezt követően a küldöttség megtekinthette a tanintézetben zajló oktató-nevelő munkát - az egyik tanítónő kétszer is hátraordított valami gyerekeknek, hogy azonnal hallgassanak el, vagy inkább máshol ricsajozzanak.
A későbbiekben szakértői szemmel vizsgáltuk a pedagógiai infrastruktúrát és logisztikát is, összevetve a hazai állapotokkal - bementünk pár üres tanterembe. A jövőformáló munka helyszínén további, részletekbe menő egyeztetést folytattunk a kérdéskörről, amit értő reakciókkal kísértünk - az igazgatónő az egyik osztályban még azt is elmondta, hogy hánykor vannak szülői értekezletek, s a véget nem érő szövegtől annyira lefáradtunk, hogy egyre sűrűbben bólogattunk, csak hagyja már abba. Az előterjesztés utáni interpellációmban jeleztem készségünket az eszmecsere adekvált körülmények közötti, jövőbeni folytatására - szóltam, hogy ha van még valami, akkor most már kereshetnénk egy olyan helyet, ahol legalább leülhetünk.
Tájékozódásunk során megállapíthattuk, hogy az ifjúság alapvető szükségleteinek kielégítése eurokonform módon történik - amikor a mosdót kerestük, láttunk olyan kicsike vécéket és kagylókat, alacsonyra szerelve, ovisoknak. A tapasztalatcsere jó hangulatban zajlott - volt, aki a kis toaletteken nevetett, de őt meg mi tartottuk nevetségesnek. Ugyanakor azt is rögzíteni voltuk kénytelenek, hogy egyes társadalmi csoportok még mindig szükséget szenvednek - a rendes vécét végül nem találtuk meg. Ezen közösségek teljesen magukra utaltak az adott körülmények között - átmentünk a másik épületbe, ahol megleltük.
A tanácskozás zárásaképpen a további kapcsolattartás módozatait rögzítettük, a valóságot tükröző mértékben - névjegyeket cserélgettünk, amíg el nem fogytak. Abban is megállapodott a küldöttség egy része, hogy a nehézségeket áthidalva mindent elkövetnek a párbeszéd fenntartásáért - mivel már nem volt több névjegyem, leírtam a mailcímemet egy papírra azoknak, akiknek nem jutott. Külön egyezményünk számos kérdéskörre kiterjed - arról írnak nekem, amiről akarnak.
A vendéglátókkal megejtett párbeszéd után a delegáció szűk körű, belső egyeztetést is tartott, körültekintő szervezéssel - ahogy kijöttünk, cigiztünk egyet a kocsi mellett, de úgy, hogy a diákok ne lássák a suliból. Ezen belső egyeztetés nyomán a további napirend átalakítására is sor került - addig mind cigiztek egyesek, hogy a következő látogatásról is elkéstünk.
A tanintézetbeli megbeszélés konkrét eredményeiről szólva általánosságban elmondható, hogy nagyon hasznos volt. Ugyanakkor nemzeti közösségünk számára premiert is jelentett a vizit - mivel eddig még sosem voltam ott.
A kisebbségi, illetve a kétnyelvű oktatás további sarkalatos kérdéseinek elemzésére egyéb helyszíneken kerül majd sor - ide sem jövök többet.

A tanácskozások helyszínén a delegáció tagjairól készített hivatalos fotóanyagomat - lehetőség szerint azonnali közlésre - alább mellékelem."

picture-185.jpg

picture-186.jpg

picture-187.jpg

picture-188.jpg

picture-247.jpg

picture-248.jpg

picture-249.jpg

picture-250.jpg

picture-251.jpg

picture-253.jpg

picture-254.jpg

picture-255.jpg

picture-256.jpg

picture-258.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr122637919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trix 2009.09.23. 16:51:09

A hatodik kép felülről telitalálat :))
süti beállítások módosítása