Blogosz

MESE NINCS.

Blablológia kezdőknek és haladóknak

2009. október 15. 20:19 - BlogoszEditor

Vannak már, akik néha elgondolkodnak azon, vajon hányszor vernek át a "saját" politikusaink (bár az utóbbi két szó egymás mellett eleve ellentmondás mostanában) is.
Vajon minden megszólalásuk félrebeszélés, félrevezetés, félrekacsintás? S egyáltalán mit lehet komolyan venni egy-egy nyilatkozatból, közleményből, egyéb szövegelésből, amellyel lényegében naponta bombázzák ezek az elszálltak a földön maradtakat? Egy-egy dumából mennyi a valóság, s mekkora része az, ami manipulatív süketelés?

Nos, itt van erre egy jó példa. Alapesetet mutatok be rögvest a segítségével.
Naponta kapok én is rengeteg közleményt a szerkesztőségbe mailen - gondoltam, találomra kiválasztok majd egyet, s együtt áttanulmányozzuk, elemezzük, aláhúzzuk benne a hülyeségeket. Végül azonban nem is kellett találomra válogatnom. Az előbb egy olyan érkezett, amelyik előtérbe tolakszik: a sok napi kamu közül is kirí a maga mély ürességével, magas semmitmondásával, nyomott bájával.

Nézük tehát, s mindenki vonja le majd maga a tanulságot.
Persze ez most könnyű lesz - de mint már jeleztem, ez csak alapeset, ennyire idiotisztikusan kendőzetlen blablázással azért ritkábban találkozni. Dehát valahol el kell kezdeni. S ugye tanuljunk szórakozva. Mert az alábbi szöveg szerintem nevettető is. Én annyit segítek, hogy jelzem: a Hargita Megyei Tanácstól érkezett közlemény címe eredetileg is az, hogy Nem beszélni, tenni kell.

Most pedig munkára fel!
Kérem, a hangzatos, sokat ígérő, székely virtust is villogtató, hetyke magyar cím alatt mindenki keresse meg, hogy mennyi beszédet talál, illetőleg hány tettről történik említés. (A táblaleszerelés, amit majd említenek nem ér, hiszen ezek az emberek állandóan csak kampányban szerelnek le vagy épp fel valami táblákat. Amelyeket előzőleg a segítőik felszerelnek a számukra, vagy le. Úgyhogy ez az epizód is a kamuzáshoz sorolandó.)
A munka megkönnyítése végett a közleményt teljes egészében, kihagyások nélkül jelenítem meg, aláhúzva benne azokat a részeket, amelyekben beszéd van, tettről nincs még említés sem, nemhogy beszámoló.

*

Nem beszélni, tenni kell Székelyföld stand az országos turisztikai vásáron

Nagy érdeklődés övezte a Romexpo turisztikai vásáron a Székelyföld standot. Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnöke, Kelemen Hunor az RMDSZ államfőjelöltje, Hargita megyei képviselő és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtökön délben az országos turisztikai vásár hivatalos indítóünnepségét követően, Bukarestben megnyitotta a Hargita-Kovászna-Maros megye közös Székelyföld standját.

A Székelyföld stand egyediségét Elena Udrea turisztikai miniszter is értékelte, rövid látogatása során megcsodálta a helyben készülő kerámia-kancsókat, a bőrdíszművesek munkáit és barátkozott a kiállított hóemberrel is. A miniszterasszony tetszését nyilvánította ki a székelyföldi megyék törekvéséről a turisztikai fejlesztés terén, majd a kiállító megyék elöljárói tartottak rövid sajtótájékoztatót a vásár egyik legnépszerűbb standjánál.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: „sok-sok év eltelte után nem csak beszélünk Székelyföld fejlesztéséről, de a turisztikai fejlesztés és hagyományőrzés terén együttműködve, végre konkrét lépéseket is tettek a székelyföldi megyék”. Legfontosabb vonzerőnek a székely vendégszeretetet jelölte meg a tanácselnök. Előnyként még a viszonylag alacsony árakat, étel és italspecialitásokat sorolta fel, majd érdekességként elmondta, hogy Hargita-Kovászna megyékben több látnivaló és turisztikai fogadóegység található, mint a környező megyékben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje sikerként könyvelte el az összefogást, hiszen a környező, nagyobb kiterjedésű megyékkel csak együttműködéssel, egységes arculattal lehet versenybe szállni. Nagyon fontos, hogy Székelyföld egységesen jelenik meg, hogy egységes arculatot próbál kialakítani – hangsúlyozta Kelemen Hunor. „Az autonómia életforma, értékrend, magatartási forma, amelyet - ha mi megélünk - akkor szomszédjaink is elfogadnak. Hargita és Kovászna Megye együttműködése a garancia arra, hogy sikeres lesz Székelyföld, talán sokan furcsán nézik majd, de meg fogják szokni, mert ez a térség az ország egy részét jelenti” – fejtette ki Kelemen Hunor, hozzátéve: eszközöket, beruházásokat kell hozni a két megyébe.

Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök egy, a vásáron látott példából merítve elmondta, ha Bukovinát, mint régiót lehet népszerűsíteni, akkor lehet promoválni Székelyföldet is.

Székelyföld-márkát építünk közösen most már több mint egy éve – mutatott rá Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy a két megye igyekszik következetesen összehangolni a politikai, gazdasági, fejlesztési, turisztikai és kulturális elképzeléseit. „Mitől vagyunk másak Székelyföldön? Attól, hogy Romániában nálunk a legtisztább a levegő, a legegészségesebb a környezet. Ne felejtsük azt sem, hogy Székelyföldről származik a palackozott borvizek közel fele, de legjobbak vagyunk a mofetták, a falusi turizmus és a gyógyturizmus terén is” – sorolta Székelyföld turisztikai potenciálját Tamás Sándor.

A Székelyföld standon a megnyitón még szerepelt a két megye megnevezése is, a táblákat azonban a tanácselnökök és az RMDSZ államfőjelöltje leszerelte, így az egységes Székelyföld felirat csalogatja a Hargita, Kovászna és Maros megyébe a turistákat.

A végszóban az önkormányzati vezetők elismerésüket fejezték ki a kiállítás megszervezésében teljesített munkájukért a két megyei tanács alkalmazottainak, hiszen az ők tudásuknak köszönhető, hogy a leglátogatottabb stand volt a Székelyföld stand.

Bukarest, 2009. október 15.

Ennyi tehát a feladat.

Aki tettekről talál beszámolót benne, azt jutalomban részesítem: autonómiát kiáltok ki a számára, amelynek keretében önrendelkezni fogok vele, valamint tetszés szerinti táblát szerelek fel a kapujára (persze csakis annak belső oldalára), továbbá találkozhat a szövegben említett összes ősmagyarral, akikkel végkimerülésig rövid eszmecserét próbálhat majd folytatni konkrétumokról.

Különdíjat is pályáztatok: aki megszámolja, hogy a Nem beszélni, tenni kell című közleményben összesen hányan beszélnek, beszélnek, beszélnek és beszélnek, az megkaphatja azokat a füldugókat, amelyeket a nevezettek szoktak használni, amikor a választóikkal találkoznak, meghallgatás keretében.

**

Update

Mire ezt a bejegyzést befejeztem, újabb mail érkezett a példának kiragadott közlemény küldőitől. Ebben fényképek találhatóak arról az eseményről, amelyről maga a szöveg szól. Tehát a bukaresti Romexpo turisztikai vásáron felállított Székelyföld-standot láthatjuk rajta, az előtérben pedig két RMDSZ-es éppen összefog.
Meg is mutatok egy ilyen fotót:

szekelyfoldstand61.jpg

Ezt elnézegetve elkerülhetetlen, hogy bónusz-versenyt is kiírjak - ezúttal már haladóknak.
Ez feleletválasztós lesz.

A kvízkérdés a következő:
ha már minden süket kampány, így a jelenlegi is a Székelyföld autonómiájáról, meg a magyarság megőrzéséről szól, s ezzel kapcsolatban állandóan látszattevékenységeket művelnek a képviselőink, például úgymond népszerűsítve a Székelyföldet a román állam fővárosában, Bukarestben is, akkor legalább ott mi a heiderménkűért nem lehet magyarul is kiírni a Székelyföld standjára azt, hogy Székelyföld?

Válaszlehetőségek:
a) Azért, mert a "mi" politikusaink pózolnak előtte, s így legalább látható is, hogy nem gondolják komolyan az egészet.
b) Nana!
c) Ce?
d) Az autonómia Székelyföldön lesz, becsszóra, dar asta e în Bucureşti.
e) A kis lépések politikájának eredménye, hogy románul már ki lehet írni.
f) Ejsze az ott románul van?
g) Tudod, mit mondott a svájci bakter, amikor a vonat levágta a lábát?
h) Ne tudd meg!
i) Nem beszélni, tenni kell.

A nyertes jutalma: székely föld, a Közhelyszótár egy példánya, valamint választhatóan egy wellness-hétvége Bukarest szívében, vagy egy illness-hétvége Markó Bélával, Tőkés Lászlóval és kedvenc bizalmasaikkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr492637934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása