Blogosz

MESE NINCS.

MAJD ők megmutatják

2009. október 17. 16:31 - BlogoszEditor

Itt van ma a megyében Ivan Gašparovič, Szlovákia államfője. Semmi baj, legyen. Sőt, jöjjön-menjen szabadon, látogassa meg az itteni nemzettársait is, barack a fejére.
De ennek alkalmából ismét megmutatkozik, miféle "képviselőink" vannak ám nekünk. Lent vannak épp a pincében, bent a sarokban, lámpa leoltva, mozdulatlanok, kezük a szájukra tapasztva, szemükön a héj öszeszorítva. Várják, hogy elmenjen a vendég. Majd aztán feljönnek megint.

ahaaa1.jpg Ez meg - gondolom - nekünk szól. Annyira értjük mi ezt, mint a szlovák
elnök a magyar nyelvű nyílt levelet. És amúgy annyit is számít.
(A lényeg úgyis a háttérben van. :) )

Szlovákiában ugyebár épp úgy megalázzák mostanság a magyarokat, mint a '90-es években itt, Romániában. És éppen úgy politikai érdekek állnak a háttérben.
És ez ellen aztán nagyon verte a mellét például éppen az itteni, a Bihar megyei RMDSZ, amelynek kezdeményezésére a párt "romániai magyar küldöttséget" (ford.: épp ráérő és egyet kiruccanni akaró pár tagot) menesztett a mai Szlovákia területén lévő Dunaszerdahelyre. Még szeptember elsején ugyanis ott, egy stadionban tartottak valamiféle tüntetést a szlovák nyelvtörvény ellen - bár szerintem inkább álarcosbál, komédia, nyilvános masztizás volt az.
Ugyanis nem hinném, hogy ha már tüntetést hoznak össze, akkor valami ellen úgy kell demonstrálni, hogy a tiltakozók bevonulnak egy mögöttük jól bezárt stadion falai közé, aholis saját politikusaik saját közönségüknek mondják el, hogy nem értenek egyet az ellenük irányuló intézkedésekkel, ezt jól megtapsolják saját maguk, majd saját zenekaraik saját hallgatóiknak játszanak le pár mélymagyar zeneszámot, majd mindenki mélyen egyetért a mellette álló saját nemzettársával, s hazamegy.
Jól megmondtuk a véleményünket - magunknak. Mostmár mi is tudjuk, amit eddig mi tudtunk. A szlovák vezetők meg biztosan jól megnézték a tévében, hogy mi hogy beszélünk magunkhoz, magunkban, s azonnal önvizsgálatot is tartottak.
Na, de mindegy, rég volt ez a szájtépés, ahogy az ott is invokált balsors is régen tép ugyebár.

Csakhát most más az aktualitás: maga a dolog folytatása. Az, hogy az egészben jó, biztos és kényelmes kampánylehetőséget látó Bihar megyei, nagyváradi RMDSZ-esek Dunaszerdahelyre, a stadion falai közé elmentek egy kis önfényezésre, némi árnyékboxra az akkor jó messze lévő szlovák állami vezetőkkel. Jól meg is mondták az innen odautazottak is a magyar hallgatóságnak, saját véreinknek, hogy nono, meg ej, továbbá ihaj, sőt, uccu!
Ám amikor most idejött maga a szlovák államfő, nagy a csend azok részéről, akik szeptemberben még innen utaztak el nagyokat mondani Szlovákiába. Sőt, ezt a mostani csendet aztán azzal törték meg a váradi hősök, hogy az egyik itteni képviselőjük még azt nyilatkozta: minden oké, jöjjön csak.

Na szép. Szerintem is jöjjön, isten őrízzen, hogy már valaki ezt meg akarná akadályozni. Csak mintha már megint a szokott, hivatalos, képviseleti szintű rommagyar gerinctelenséget vélném diagnosztizálni ennek kapcsán is. Hiszen annyi igazán belefért volna valamilyen cizelláltabb, diplomatikus formában, hogy "Gašparovič úr, ha már tájainkra vetődött, annyit szeretnénk mondani, hogy itt is élnek magyarok, sőt, szolidárisak vagyunk az Önök államában élőkkel, olyannyira, hogy mi annak idején az Önök országához tartozó település egyik stadionjában vertük a mellünket veresre, Önöknek üzengetve - s most, hogy idejött, megerősítjük, hogy minimum nono, ej, ihaj, uccu".
De nem. Semmi ilyesmi. Ehelyett "helló, puszmák, aztán már megyünk is, igazán nem akarunk zavarni".

Na nem baj, gondoltam, nézzük a másik oldalt.
Ha már az RDMSZ a rá oly sokszor jellemző módon csendesen simul a tájba és igyekszik avarral is betakargatni magát, amíg elvonul a menet, hát biztosan ott van az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), amelynek tagjai keményen, és nagy hangon és hardcore szoktak tiltakozni, rázzák a fákat is. Már legalábbis amikor hagyja őket a mögöttük álló nagyúr.

Hát most ezt is mind nézhettem. Pedig gondoltam: fijug, megin akcijó van, lehet erősen aprítani, jául kiállni, oszt odavágni, magyar virtussal izélni. Hiszen nem más jön, mint az egy SMS-es történelmű Szlovákia feje, a magyarfaló gettócsávó Gašparovič.
Ez pedig ritka nagy esemény. A sok nemzetvédő háborgásotok, tiltakozásotok, dühötök és odamondogatásotok után végre itt van maga az orkok királya, meg minden, aminek még nevezni szoktátok. Fész tu fész. Nagy menet lesz, érzem. Most megkapja Gašpi, mert itt már rég várták őt, és rázták felé az öklüket a mi harcosaink, ugyi.

Na, nagyon megkapta végül.
Ugyanis mindösszesen az EMI és a HVIM is egy-egy nyílt levelet intézett hozzá. De azt is csak magyarul. Semmilyen más nyelven nem írták meg.
És ezt is csak a magyar sajtónak küldték el. Sőt, ezt is csak a pénteken késő délután, úgyhogy még be sem kerülhetett a lapokba a szlovák államfői látogatás napjára - azaz mára, szombatra - időzítve.
Ráadásul ugye a diszkriminatív szlovák nyelvtörvény ellen is tiltakoznak, formailag a szolvák elnöknek címezve a megkülönböztetés elleni iratot - ám csakis magyar nyelven. Király. Így kell megmutatni, hogy mi mások vagyunk, civilizáltabbak, okosabbak. Mi tudunk.

Már látom is, ahogy Gašparovič a látogatása után, azaz késve megjelent nyílt leveleket tartalmazó romániai magyar lapokat irodájában megkapja, s reszkető kézzel szótáraz.

De ha nem ez történne, hát legfeljebb megint jól megmondtuk mi saját magunknak.
Az a jó. Abból nem lehet baj. Mindkét oldal szép csendben volt lényegében, amíg a vendég erre császkált. "Csitt, most egy kicsit húzzuk meg magunkat".

Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy tudomásom szerint kilenc EMI-tag valóban elindult tiltakozni ma Nagyszalontára, de őket meg még a város határában lekapcsolta a román rendőrség. Úgyhogy végül se tömeg, de még csak markonyi tiltakozó sem, sőt, még nyílt levél sem valamely világnyelven, netán épp Gašparovič anyanyelvén. Ennyi az egyik oldalról.
A másik részéről pedig annyi, hogy gyakorlatilag még üdvözölték is az elnök urat egy nyilatkozatban.

Na persze felmerülhet, hogy ha ez nekem nem tetszik, akkor miért nem álltam ki én.
Megmondom: mert egyrészt nem tartottam volna üdvösnek tiltakozni a látogatása ellen, hiszen ez az eszmerendszeremmel, világnézetemmel öszeegyeztethetetlen. Azt viszont nagyonis szükségesenk láttam volna, hogy azért jelezzék neki a jelenlétünket és egyes dolgok iránti nemtetszésünket - mégpedig kifejezetten azok, akik erre hivatottak(nak érzik magukat, vagy legalábbis állandóan ilyen pózokban tetszelegnek).
Azért sem mentem én, mert nem én téptem a számat előzőleg - a szlovák állami vezetők távollétében -, hogy én egy közöséget képviselek, s majd én megmutatom. És nem is velem történt az, hogy amikor meg a legfőbb szlovák állami méltóság megjelenik a közelemben, hirtelen mélyen hallgatni kezdek, sőt, még gazsulálok is neki egy jó nagyot.

Aztán amikor a szlovák elnöki menet elhaladt - azaz pár óra múlva - megint kitátják majd a szájukat azok, akik csendben voltak ma (is). Lehet majd megint érdeket védeni nagy hangon, ricsajozni, összevissza hadoválni, kampányolni.
Meg lehet mutatni. Amikor nincs kinek, akkor a legbiztosabb.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr192637935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Havasi Gyopár 2009.10.17. 20:05:37

Felháborító és pofátlan, na meg röhejes is (Dszerdahely) a kedves érdekvédelmi szervezetünk viszonyulása- viselkedése! Sztem írjátok ki az újságba is ( :) ), de tényleg!, döbbenjenek rá a népek, h kiket támogatnak a választásokon! Épp ennyire sunyítottak??

Hárdkór EMI-s 2009.10.19. 20:53:31

Na megkaptuk. A nagy pofánk leszakadt, a mélymagyar lekünk, amibe belegázoltál most szépen annak rendje s módja szerint kurucosan vérszittyásan sajog, és ezek után, hogy megmondtad a nagy frankót a radiknak, gyorsan elkezdünk tótul tanulni a nagy ajrópér "mimásakvagyunkokosabbakscivilizáltak" szlogen jegyében. Csak egy dolog hibázdik Blogger komám. Nem volt fész tu fész, mert nem volt alkalmunk német, szlovák és angol nyelvű üzeneteinket felmutatni Sztrapacska Gáspár úrnak, mert hóttejrópér demokrata és jogállamvédő rendőr, csendőr, szekus és egyébb állatfajta román barátaink rendőr (lásd előbb) és egyéb autókba tuszkoltak minket, és 3 órán keresztül beszélgethettünk velük a lepukkant őrsön arról, hogy mi vagyunk a Mideszes nácik, meg egyéb sültbalkáni nyalánkságok. Könnyü a fotelből megmondani merre hány óra, de ha mondjuk 15 percig szívnád a hajduvárosi szeku váróterem levegőjét, lehet nem lennél ránk morcos annyira. Most ennyire futotta. Legközelebb lesz tojás is, hogy írhass többet rólunk. Amúgy dánke sün. Megegyek megkérdem a mögöttem álló nagyurat, ezt a kis rinyát beküldhetem e neked ...

Blogosz 2009.10.28. 19:38:19

Kedves Hárdkór EMI-s! Benne van a bejegyzésben, hogy a zsaruk lekapcsoltak benneteket. De nem csak ez van benne. Üdv, Örs UI.: Bizonyos Sztrapacska Gáspár is itt volt? Erről viszont nem írtam. Én csak a szlovák elnök látogatásáról voltam szíves róni. Akit akkor is Ivan Gašparovičnak hívnak, ha mi nem szeretjük.
süti beállítások módosítása