Blogosz

MESE NINCS.

Kísértet járja be…

2009. november 10. 19:23 - BlogoszEditor

isa.jpg

Budapest, 1989. november 3. péntek (MTI-Press)

Román tévéműsor

Hétfő

19.00 Híradó 19.25 A pártfőtitkári expozé eszméiből 19.45 Az
aranykorszak megvalósításaiból 20.15 Köszönti a pártkongresszust
20.25 Hazafias versek 20.40 Tudománynépszerűsítő műsor 21.05 A tőke
világából - dok. film 21.20 Népzene 21.50 Híradó 22.00 Műsorzárás

Kedd

19.00 Híradó 19.25 A pártkongresszus 19.40 Az ország
helységeinek korszerűsítése 20.00 A szovjet televizió estje 20.40
Fény az ablakban - szovjet film 21.50 Híradó 22.00 Műsorzárás

Szerda

19.00 Híradó 19.30 A pártfőtitkári expozé 19.55 Szocialista
Románia honpolgárai lehetünk 20.10 A pártkongresszus 20.30 Hazafias
versek és dalok 21.00 Az aranykorszak megvalósításai 21.15 A
pártkongresszusi dokumentumok vitája 21.35 Román könnyűzene 21.50
Híradó 22.00 Műsorzárás

---------------------------

1989. november 1., szerda - (MTI)

Romániai menekültek ezer birkával

Több mint ezer birkával, két lóval, egy csikóval, négy szamárral és egy gépkocsival menekült magyar területre egy nyolctagú román pásztorfamília.

---------------------------

1989. november 3., péntek - (MTI)

Karanténban az ezer birka

Állategészségügyi okokból karanténba helyezték azt a mintegy ezer birkát, amelyet a napokban egy néhány fős, Romániából Magyarországra menekült csoport terelt át a határon - közölték a Belügyminisztériumban. Elmondták, hogy a jószágok további sorsát a menekültekre vonatkozó genfi egyezmény határozza meg, amely előírja, hogy a befogadó állam tegye lehetővé a menedéket kérő azon vagyontárgyainak behozatalát, amelyek a befogadó országban való letelepedést elősegítik.

---------------------------

1989. november 10., péntek - (MTI - OS)

Az Erdélyi Alapítvány felhívása (OS)

Otthonukat elhagyni kényszerülő Magyar-testvéreink megsegítésére Szentendrén 1989. júniusában létrehoztuk az erdélyiek letelepedését segítő alapítványt. Az alapítvány célja területi hatókörén belül (Szentendre) a Romániából menekültek letelepedésének segítése, lakáshoz juttatásuk előmozdítása.

---------------------------

1989. november 10., péntek - (MTI - OS)

A Romania Libera felhívása (OS)

Öt román állampolgár nyolcnapos éhségsztrájkba kezd november 15-én, 18 órakor a budapesti román nagykövetség előtt, a Román Kommunista Párt XIV. kongresszusának idejére. E kongresszus célja Románia rossz szellemének, Nicolae Ceausescunak újraválasztása és a sztálini tankokkal kikényszerített rendszer folytatása.

*********************

Hm. Ez csak néhány finomság volt abból az adatbázisból, amelyet a Magyar Távirati Iroda (MTI) tett elérhetővé mindenki számára pár hete.
Az 1989-es adatbázisuk egy jelentős részét a változások 20 éves évfordulója alkalmából nyitották meg. Itt érhető el. Rákérdeztem az előbb telefonon, minden jogtisztán nézegethető, azért van.
És biza sok érdekesség lelhető itt meg. Lehet keresni Romániára, nevekre, vagy akármire. Ugyanakkor képekre is, bár azokból igen kevés van és persze az MTI vízjeleivel jönnek be. De akkor is érdekesek. Mint ahogy az is, hogy hány meg hány hír található meg azokból a napokból. Visszanézhetjük, miről szóltak a hírek húsz évvel ezelőtt, azaz a rendszerváltás hajnalán. Elolvashatjuk, miket hozott le a hírügynökség, mi szivárgott ki például Romániából, és hogyan tálalták azt 1989-ben.

Persze manapság sok a baj az MTI-vel, mint hírügynökséggel (néha lassú, máskor elfogult, még romániai magyar pártügyekben is, időnként infantilis és olyasmikkel hülyül a színes híreiben, amikkel gáz), de akkor is alap még ma is. Arról nem beszélve, hogy ez a kezdeményezése kifejezetten szuper. Kesernyés csemege. Már legalábbis azoknak, akiket érdekel a téma.

Annak idején (azaz 20 éve) napi 200-300 hírből és napi többszáz fotóból állt az MTI hírszolgáltatása a rá előfizető szerkesztőségek számára. Ezekből tallóz most minden nap a szóban forgó hírügynökségi aloldal.
Úgy haladunk időben, ahogy annak idején is. Tehát ha ma november 10-e van, akkor az 1989-es hírfolyam is csak november 10-ig érhető el. Azaz minden egyes nappal egy újabb fejezet nyílik meg, a 20 évvel ezelőtti november 11-e holnap lesz csak elérhető, 12-e holnapután és így tovább.
És ez így egyre megindítóbb és izgalmasabb. Hiszen gondoljuk csak el: 1989-ben ezen a napon is épp szívtunk, szivattyúztunk, ahogy már annyi éve. És nem is tudtuk (de attól minden nap vakon reméltük), hogy közeledik valami. Néhány héttel később pedig már december 17-e volt, s Temesváron valami történt...
Ha az 1989. november 10-i híreket olvasom ma, arra emlékszem: akkor úgy tűnt, a kommunista diktatúrának sosem lesz vége. Öt héttel később már arról szóltak a hírek, hogy talán mégis. És ennek az epizódjai élhetők most újra itt, akár napról napra.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már ennyitől is gombóc van a torkomban.
Mert van nekem néhány ilyen gombócos témaköröm a legújabb kori történelemből: 1956, s amit magam is megéltem, az 1989, a marosvásárhelyi pogrom, vagy a polgárháborúszerű bányászdúlások. Ezek még a mai napig is meg bírnak indítani és ökölbe bírnak szorítani. Talán ezért is van, hogy órákig tudok barangolni azon a portálon is, amelyről most beszéltem. És még érdemes is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr192637943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása