Blogosz

MESE NINCS.

Az E-let vize

2009. november 25. 00:20 - BlogoszEditor

Rég terveztem már, hogy - a kultúrák közötti hidat építve - összekötöm a számítógépes játszadozást a táplálkozással. Vonatkozó ars poeticám szerint az Ubisofthoz soft ubi megy.
Azonban e hidat csak félig sikerült felépíteni: már végigjátszottam az Ubisoft játékait (pl. Far Cry 2, Call of Juarez, Brothers in Arms stb.), de a soft ubit csak most sikerült beszerezni.

Azonban ez az uborka maga is hard meglepetéssel szolgált.
Elég megtekinteni a csomagoláson a címkéjét, s azt a felfedezést tehetjük, hogy az élelmiszeripar, pontosabban a műanyaggyártás elérte a csúcsot. Ugyanis már a vizet sem használják, azt is mesterséges anyagokkal helyettesítik. Még a kistermelők is, amelyeknek az egyikétől származik a cucc. Nicsak:

picture-008origi.jpg

ossze2.jpg

Régen még H2O volt szegény víz. Ma - a felirat szerint - E211 és E221 alkotja. Csakis ennyiből tevődik össze.
Nem mondom, van is egy kis érdekes mellékíze a terméknek. De eddig azt hittem, hogy az uborka teszi. Merthogy nem talál az E-k közé. Ám végülis nyilván butaság lenne, ha épp az uborka lenne természetes benne, ha már a víz sem az.

Na persze az is a helyzet, hogy a víz eleve nem is férne meg azzal, amit benne van. Mivel az uborka - az okosok szerint a magas káliumtartalma miatt (bármit is jelentsen ez) - jelentősen vízhajtó hatású. Úgyhogy azt gyanítom, nem is lehetne összeereszteni az uborkát a retrós H2O-val. Ezért úsztatják ma már E211+E221-ben.

De legalább tiszta E211+E221-et öntöttek a pohárba: már a címkére is rá merik írni, hogy ez is mű.
Még akkor is, ha egyelőre persze csak tévedésből. Hiszen - jól van, na - a "tartósítószer" után kellett volna szerepelnie a címkén ennek az E211+E221-nek, nem a "víz" után. Az első a nátrium benzoát s baktericid, valamint fungicidos tartósítószer; savanyú ételek tartósítására használják. A második meg nátrium szulfit, ezt is tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá bomlik.

Persze nem magamtól vagyok ilyen okos, hanem utánanéztem. A kémiával ugyanis semmikor voltam jóban, sőt, ősellenségek vagyunk, sosem értettük meg egymást. Legalábbis én őt.
Már csak ezért sem szeretem viszont, ha a kajáimba is belemászik. Pedig a baljós jelek arra utalnak, hogy nemcsak belemászik, hanem rövidesen már a csapból is ez fog folyni. Mint láthattuk, E-k formájában.

Így még izgibb belegondolni azokba az alepvető tételekbe, hogy a földi élet alapja a víz, ráadásul mi is nagyrészt abból állunk ösze. Azaz újabban E211 és E221-ből...
Remélem, emellett van bennünk azért még legalább egy kis állagjavító és stabilizátor is. Sőt, már találkoztam olyanokkal is, akikben érzésem szerint ízfokozó és édesítő is volt. Az az igazi, hadd legyen, amíg tart. A végén majd úgyis a zselésítők hatása érvényesül mindannyiunkra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr582637948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása