Blogosz

MESE NINCS.

Őszinte öt perc

2009. november 26. 10:33 - BlogoszEditor

Megyek este megint a rádióba, meghívottként. Arról lesz szó, mi a helyzet az elnökválasztás második fordulója előtt. Nagyon egyszerű téma, bár sok a fejleménye, elágazása. Minden esetre közérthetőségre kell törekedni, ha adásban van az ember.
Összeszedegettem az előbb a gondolataimat. S áttekintve a helyzetet, az annyira undorító, hogy a legtömörebb és talán a hallgatók számára is legvilágosabb, továbbá a legőszintébb az lenne, ha a műsorban mondjuk adekvált hangutánzó szavakat használnánk. Hiszen sokan amúgyis szoktak arra panaszkodni, hogy nem értik a politikai témájú beszélgetéseket, okfejtéseket, pedig szeretnék.

Körülbelül így nézne ki egy komoly, de nyílt, kendőzetlenül őszinte beszélgetés:
- Kedves hallgatóink! Párbeszéd című műsorunk meghívottjaival ma az elnökválasztás döntő fordulója előtti politikai helyzetről, az átrendeződésekről, a helyezkedésekről és a várható fejleményekről beszélgetünk. Mivel adásidőnk véges, vágjuk is rögtön a közepébe. Először azt kérdezném a kialakult helyzet kapcsán: phü?
- Phe!
- Értem. De miként lehetne összegezni az elnök épp most véget érő mandátumát?
- Pff!
- A másik oldalon viszont egy - legalábbis deklaratív szinten - jobbos, valamint egy balos párt paktált le, s az RMDSZ is hozzájuk csapódott. Hogyan értékeljük ezt az alkalmi koalíciót?
- Bloahh!
- Ebben a képletben az RMDSZ ismét kettős játékot látszik játszani. Bár a PSD-s jelölt mellé sorolt be ezúttal, mégsem nyilvánította ki nyíltan, hogy őket támogatja. Inkább azt választotta, hogy a PSD-vel összeboruló PNL-vel írt alá együttműködési nyilatkozatot. Mert így a többnyire mindenképp PSD-ellenes, retrográd erőket elvető választói előtt sem kell annyira magyarázkodnia. Ráadásul ezzel a húzással jegyet válthatott megint a kormányba, akárhogy is nézzen az majd ki - de ha mégis Băsescu nyer, s kormányalakítási tárgyalásokat kezd a PNL-vel, akkor az RMDSZ is hamar átugorhat a másik táborba, azzal érvelve, hogy a PSD-vel nem is szövetkezett végülis. Milyen vonalvezetés ez?
- Ööaahh!
- Miközben átnyújtom ezt a szájtörlő kendőt és ezt a pohár vizet, feltenném a sokakat foglalkoztató következő kérdést: mit várhat a polgár, ha Băsescura szavaz?
- Hmm: c-c.
- És ha Geoanát választja?
- Úúú: áááá!
- De ugye azért az RMDSZ számára az a legfontosabb, hogy mindig kormányra surranjon, bárki is győz végül, hiszen ugye ennek a révén az RMDSZ nem csak saját magának tud számos előnyt és profitot kicsikarni, hanem a magyarság szempontjából is alapvetően fontos és előremutató ez?
- Wáháháhááá!
- Más: nem egy médiahoax, egy egyszerű átverés ez a Klaus Johannis-ügy? Valószínűsíthető, hogy egyszerűen kampányracnak, a választók előtt mutogatott kabalafigurának használják, azért, hogy a saját gyűrött imázsukat vele elkendőzve megnyerjék a választást, s aztán Johannist vagy bábként előtérben tovább mozgatva politizáljanak a háttérben, vagy egyszerűen félre is tegyék őt valamilyen ürüggyel?
- Aham.
- Johannis kezdetben azt hangoztatta, hogy független, s ilyen minőségében irányítana egy kormányt, most viszont már arra is hajlandó volt az esetleges posztja érdekében, hogy a PSD-s Geoanával és a PNL-s Antonescuval közös plakátokon pózoljon a második forduló előtti kampányban, nyíltan lecsatlakozva az egyik pártcsoporthoz. Független szakértő, az ország potenciális megmentője ő, vagy kampánytárgy?
- Heh.
- Băsescunak nem lehet megbocsájtani olyasmit, mint például régebben a Demokratikus Konvenció fúrása, vagy a flottaügy, újabban a Hayssam-ügy, Elena Udrea, EBA, Sólyom beutazásának akadályozása, a PSD kormányra emelése (még ha a cél épphogy annak a kordában tartása is volt)?
- Ssz...
- A PSD-nek meg lehet-e bocsájtani olyasmit, mint Ion Iliescu, a puccs, az általuk kirobbantott polgárháborús állapotokra épült hatalmi konszolidáció, a bányászhadjáratok, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom, a SRI, a PRM, a Vatra Românească, Hrebenciuc, Vanghelie, Mazăre, s megannyi más döbbenet - egyáltalán, az elmúlt 20 év, korrupcióval, példátlan balkanizálódással, s a saját életeinkből kinyesett, elpazarolt két évtizeddel?
- Hrrr!
- Természetesen azonban nem kizárólag ilyen szempontból vizsgálható a kérdés. Éljünk most pozitív megközelítéssel. Kérem, összegezze, mit tettek Băsescuék az országért.
- Hm?!
- Nos, igen. És hogyan lenne az szintetizálható, amit Geoană meg a PSD tett Romániáért, a polgárokért?
- Băi!
- Köszönöm. Vizsgáljuk most a lehetséges jövőt: milyen időszak vár az országra, ha Băsescu győz?
- Eh!
- És ha Geoană?
- Khöaahh!
- Köszönöm a beszélgetést. Zárásképpen egy rövid összegzést kérnék azon hallgatóink számára, akik talán még mindig nem tudtak eligazodni a politika és az információk dzsungelében. Két jelölt tehát, két tömör jellemzéssel.
- Mh! Öaaah!
- Kedves hallgatóink! Legközelebbi adásunkban vezető politikusaink lesznek a vendégeink, s arról beszélnek majd, mit tettek a választóikért. Hörgh, oeehh! Elnézést, zenét, gyorsan, meg egy lavort! Boáhh!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr12637949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása