Blogosz

MESE NINCS.

Fast food

2009. december 08. 19:33 - BlogoszEditor

Közismert, hogy miként működik az egész, hogy mennyire behelyettesíthetőek egymással az itteni pártok és politikusok, hogy miként szövetkeznek hol egymással, hol az addigi szövetségesük ellen.
És hogy miként szül ez politikai instabilitást - miközben ennek okozását is egymásra kenegetik. Sőt, amikor újra meg újra átállnak innen oda, még azzal érvelnek, hogy ezt épp a stabilitás megteremtésének érdekében teszik.
Vajon ezek még sosem hajóhintáztak?

Úgyhogy nem precedens nélküli az sem, ami most zajlik. Szinte már nekünk zsenáns emlegetni, annyira közhelyes.

Mégis érdekes lecsupaszítva egy pillantást vetni rá. Így látszik legtisztábban a lényeg.
Főleg, hogy e bejegyzésem idején, azaz ebben a pillanatban még 48 óra sem telt el a választás óta. Két nappal ezelőtt ilyenkor még tartott a szavazás, sőt, a kampányolás is. Most meg tart az akkori dumáiktól való elhatárolódás, s új dumák gyúrása az agyakba.
Amivel eddig etették a választókat, annak nagyon hamar lejárt a szavatossága. De van gyorsan más menü. A fiúk már ki is főztek valamit hátul a konyhában. Elöl meg a pultosok vigyorognak, hogy máris itt a rendelésünk. Nekem épp olyannak tűnik, mint az előző volt. Ráadásul az ördög sem kért semmit. Ennek ellenére már csomagolják is - aztán meg majd fizethetünk.

Tehát kevesebb mint két nap alatt máris azon, abból dolgoznak, amit addig használhatatlan hulladéknak kiáltottak ki, s azért könyörögtek, hogy a választók dobják is ki.

Csak idézni fogok. És ezúttal csak az RMDSZ példáját fogom felmutatni, de amúgyis tudjuk, hogy a PNL is hasonlóan jár el éppen ezekben a napokban.
És még azt sem teszem meg, hogy lefordítom, hiszen román nyelven még jellemzőbb az egész az itteni állapotokra. Meg különben sem érdemlik meg, hogy lefordítsam a Dâmboviţa-menti cocalarságaikat magyarra. Sőt, jobban is áll nekik eredetiben, ez az, ami megy a stílusukhoz.

(Elnézést azoktól az olvasóktól, akik nem tudnak románul. A lényeg, hogy ez a bejegyzés az RMDSZ politikai vonalvezetéséről szól. Úgyhogy semmi újdonság.)

Szóval...

DECEMBER 6.:

"Marko Bela exclude formarea unui guvern cu PD-L

Presedintele UDMR, Marko Bela, a votat pentru schimbare. Acesta a declarat dupa vot ca aceasta schimbare pentru care a votat, va aduce si o schimbare politica si stabilitate guvernamentala, excluzand posibilitatea de a forma un guvern cu PD-L."

DECEMBER 7.:

Marko Bela: Majoritatea are o problema foarte serioasa

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat luni ca a avut o intalnire cu lideri ai PNL, la care au convenit sa mearga impreuna si ca exista posibilitatea ca majoritatea constituita si cu PSD sa continue, desi are o problema foarte serioasa prin faptul ca primarul Klaus Johannis s-a recuzat, transmite NewsIn.
Nici varianta colaborarii cu PD-L nu a fost exclusa de liderul UDMR. »In politica nu poti exclude pe cei cu care ai mai colaborat, dar nici nu am analizat, initiat un astfel de dialog«, a adaugat Marko."

DECEMBER 8.:

"UDMR deschisa oricarei formule de guvernare

UDMR este dispus sa discute cu orice partid pentru formarea unei majoritati parlamentare, cat timp aceasta este transparenta si asigura o guvernare stabila care va ajuta Romania. Liderul formatiunii a anuntat ca va avea o discutie inclusiv cu democrat-liberalii. »In aceasta perioada trebuie sa discutam cu toate partidele. Noi nu excludem un dialog nici cu PSD, nici cu PD-L. Cu PNL, in mod firesc, vrem sa avem un dialog permanent. Eu am convenit cu Emil Boc ca vom avea un dialog cat mai repede«, a spus Marko."

DECEMBER 8., KICSIT KÉSŐBB:

"Marko i-a spus lui Boc că UDMR este dispusă să participe la guvernare

Preşedintele UDMR, Marko Bela, i-a transmis liderului PDL, Emil Boc, într-o discuţie avută marţi la Palatul Victoria, că formaţiunea sa este dispusă să participe într-un Guvern capabil să deruleze un program anticriză şi a analizat cu premierul interimar situaţia şi alternativele existente."

egyen.jpg "Egyenes beszéd", mi? Ehem, van rá itt fennebb pár újabb példa...

mikor.jpg "Bizonyítsuk be a magyar összefogás erejét", ugye?
Jaja, mikor kivel.

Hát így.

Kevesebb mint 48 óra alatt így változtak a kulcsszavak: exclude, nu exclude, deschisă, dispusă.
Azaz: kizárja, nem zárja ki, nyitott rá, hajlandó rá.

Ia mai spune tu...! RMDSZ lenni már teljesen része román politikai élet, integrálódott ő bele abba perfekt. Teljesült nagy vágy: csinál ő politika épp úgy, mint mások. Éppen ezért sem lehetni már megkülönböztet többiektől.
És mindezt értünk...
Könny szökik a szemembe. A röhögéstől.

Annyira jó kedvem van ugyanis attól a tudattól, hogy mi mindenre képes az RDMSZ. Is.
Mindig is mondtam, hogy mindenre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr692637955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Havasi Gyopár 2009.12.09. 22:29:01

Jajj, milyen nagyon kegyesek! Az ország érdekében (???) készek vállalni a kormányzásban való részvétel nehéz terhét is! Mi is lenne velünk- nélkülük??! Hányinger az össz eremdéesz, különös tekintettel Markó- pajtásra! Úgy, amúgy nem veszi észre magát? Hát hogy le kéne már kopjon, mert erőst unalmas és unszimpi (az erősebb minősítéseket megtartom magamnak :) )! Még ha valami karizmatikusnak álcázott fazon lenne! De ez az alattomoskodó modor! Brrr! Nagyon remélem, hogy ezennel a félrevezetett népek is rájönnek a lényegre!
süti beállítások módosítása