Blogosz

MESE NINCS.

A félretájékoztatás emléknapján

2009. december 20. 22:57 - BlogoszEditor

Jó, jó, már megígértem magamnak, hogy nem idézek több hírt 1989-ből. Kész, mindjárt befejezem.
De előtte még utoljára megteszem, nah. Úgyis csak egyszer van két évtizedes évfordulója az akkori eseményeknek.

Szóval ma december huszadika van - s a húsz évvel ezelőtti december huszadikán épp ott tartottunk a forradalommal, hogy halottnak hittük Tőkés Lászlót.

villamo2.jpg Nem pont arra haladtunk, amerre akartunk: 1989-ből származó képekkel díszített villamoson
ülnek utasok Temesváron, az idei megemlékezések időszakában

Ez a nap volt a mindenféle álhírek dömpingjének napja. Előtte és utána is különböző rémhírek keringtek sokféle témakörben, de ez a nap volt az, amikor úgy érezhettük, most már biztosan hiába minden, minden a régiben marad - annyi újdonsággal, hogy még nagyobb és még általánosabb terror jön.
Hiszen akkor ezen a napon még egyáltalán nem volt világos, hogy végigmegy-e a rendszerváltás, vagy Ceauşescu vérbe fojtja a megmozdulásokat, s utána az egész országot. (Legalábbis számunkra nem volt világos, akik itt éltünk az országban, továbbá nem vettünk részt semmiféle puccs előkészítésében.)

Nos akkor itt van - napra pontosan húsz évvel ezelőttről - pár olyan hír, amit akkor hallhatunk, s amitől megállt bennünk az ütő. Mint később kiderült, mind álhír. Oké, ezzel semi baj, hiszen egy diktatúrával véres harcot vívó, elszigetelt, elzárt, lezárt és bezárt országból nyilván sok téves infó szivároghat ki. A polgárháborús állapotok valahogy nem kedveznek a hiteles tájékoztatásnak.
Csakhogy aztán a konszolidáció, a béke, a miegymás sem kedvezett neki. Az elmúlt évtizedek sem hoztak hiteles tájékoztatást, sőt.
Az alábbiak kapcsán tehát éppen abba gondoltam, gondolhatunk bele: azóta - vagyis az elmúlt két évtizedben - is mennyi hamis információ és álhír jött, jön. Többek között attól és arról is, akiről az alábbi anyagok szólnak. Milyen igaza volt tehát épp Tőkés Lászlónak, aki most, pár napja olyat szólt, hogy a rendszerváltás még most sem fejeződött be. Jaja.
Emlékszem, jópár évvel a rendszerváltás után (implicite a hivatalos cenzúra megszűnését követően), a sötét kilencvenes években az illető - sok-sok más sajtós kollégám mellett - nekem is megpróbált kellemetlenségeket okozni. S pont amiatt, hogy túl függetlenül tájékoztattunk róla, ami neki speciel nem tetszett. Tényleg van valami azzal a be nem fejezett rendszerváltás dologgal...

Na, tegyünk akkor egy kis időutazást megint.

***

Meggyilkolták Tőkés Lászlót? Belgrád, 1989. december 20. szerda (AFP) - Egy jugoszláv lap értesülése szerint a temesvári börtönben "minden valószínűség szerint" meggyilkolták Tőkés László református lelkészt. A belgrádi Politika Ekspres című lap szerdai száma egy román újságíró rejtjeles üzenetére hivatkozik. Tőkés László halálhírét állítólag az a rendőr közölte az újságíróval, aki a lelkész személyazonosságát a temesvári börtönben hivatalból megállapította. A rendőr emellett arról tájékoztatott, hogy a temesvári zavargásokban és az azt követő megtorlásokban mintegy kétezren vesztették életüket. Romániából érkező hírek szerint Temesvárott, Aradon, Resicán és más erdélyi városokban rendkívüli állapotot vezettek be. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Osztrák TV: Tőkés Lászlót Moldáviába deportálták Bécs, 1989. december 20. szerda (AFP) - Az osztrák televízió saját forrásaira hivatkozva szerdán azt közölte, hogy Tőkés László életben van, s a vasárnapi véres események után a lelkészt a kelet-romániai Moldáviába deportálták. A Politika Ekspres című jugoszláv napilap, mint jelentettük, szerdán azt közölte, hogy a tiszteletest "valószínűleg" megölték a temesvári börtönben. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Bild: a román hatóságok kínozzák Tőkés Lászlót Flesch István, az MTI tudósítója jelenti:
Bonn, 1989. december 20. szerda (MTI-tud) - A román hatóságok letartóztatták és megkínozták Tőkés László romániai magyar református lelkészt és polgárjogi harcost. Ezt a Bild-Zeitung című nyugatnémet napilap szerkesztősége közölte arra a beszélgetésre hivatkozva, amelyet a lelkész édesapjával, a hetvenéves Tőkés István teológus professzorral folytatott telefonon. A nyugatnémet rádióállomások is átvették a Bild-Zeitung csütörtöki számában napvilágot látó jelentést. Eszerint a lelkész jobb karját eltörték. Feleségét és gyermeküket is kihallgatták és megverték. Tőkés István közlése szerint a verés következtében hetedik hónapban lévő terhes menye elvetélt. A családot egy faluban tartják fogva a szovjet határ közelében, és katonák őrzik őket - közölte Tőkés Istvánra hivatkozva a Bild-Zeitung, majd az újság nyomán a nyugatnémet rádióállomások. E jelentések nem tértek ki arra, hogy a teológus professzor milyen úton-módon értesült fia és családja sorsáról. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

Egyházak javaslata: ökumenikus delegáció találkozzon Tőkés Lászlóval 1989. december 20., szerda - A Tőkés László temesvári lelkész meggyilkolásáról szóló ellenőrízhetetlen hírek további terjedésének megakadályozására a magyarországi egyházi válságstáb nevében dr. Tóth Károly református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke szerdán az Egyházak Világtanácsához, az Európai Egyházak Konferenciájához, a Református Világszövetséghez és a Lutheránus Világszövetséghez fordult a mai napon azzal a javaslattal, hogy egy ökumenikus delegáció találkozhasson Tőkés Lászlóval. A püspök kérte az egyházi világszervezeteket, hogy közösen tegyenek lépéseket a genfi román diplomáciai képviseletnél, hogy a ténymegállapító delegáció minél hamarabb Romániába utazhasson. (Az MTI korabeli, napi hírfolyamából)

ceau.jpg Románia, 2009.: a havat sepri le Ceauşescu szobráról egy alkalmazott. Az alkotás
egy retrókommunista vendéglátós központ udvarán található, Podari településen,
Bukaresttől 250 km-re, Nyugatra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr192637963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása