Blogosz

MESE NINCS.

Fagocitózis

2010. január 30. 15:21 - BlogoszEditor

Van abban valami, hogy karácsony elmúltával kicsit visszaesik a szeretet-mutatónk. "Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég" - ugye. Bennem épp kialudt.
Mert ma lett világos például, ami már régebben gyanús volt: a kertben éldegélő fenyőfák egyikének tetejét egyszerűen ellopták. Valaki levágta, s szent karácsony ünnepe alkalmából hazavitte karácsonyfának.

dsc00163.jpg

Innen is pont rálátok, ahonnan ezt írom most: már régebben nézegettem azt a fát, hogy elég hülyén végződik. De nem volt világos, hogy mi történt vele. Ugyanis jó sok évvel ezelőtt már hazavitt valaki egy fél fát ugyaninnen a kertből, ugyancsak karácsonyra, ugyancsak ellopva, s azóta a csonkolt törzs eléggé sután nő, alig tudott regenerálódni. Ezért gondoltam, talán a régi sérelmének nyoma ez is. De végülis nem. Ez új.

Régebben, amikor még fele ekkorák voltak, már hetekkel karácsony előtt meglocsolgattam az ágaikat meszes vízzel. Hátha úgy nem kellenek senkinek. Nem is kellettek. A meszet meg pár héten belül úgyis lepergették magukról. Így készül az ember a szeretet ünnepére, ugye...
Azóta annyira megnőttek, s hogy már nehéz lenne meszelgetni őket. Meg hát ekkora karácsonyfa már mégis kinek kellene? Felnőtt, tud magára vigyázni.
De a leleményesség páratlan. Ha már elég nagy a fa, akkor csak a tetejét lopják el.

Szóval így van ezzel a karácsonyi hangulattal, az emberszeretettel. A tolvaj még a reményt is elvette tőlem. Hiszen mivel élőfát tett tönkre és vitt haza, az sajnos nehezen gyullad.
Ezért az az utolsó reménysugár is ködbe veszett, amely legalább lélekmelegítő lenne az esettel kapcsolatban. Nem is álmodozhatom már arról, ahogy az illető halálra vált arccal, a hidegtől és a rémülettől remegve mered lángokban álló házára, amikor pár nappal később, egy kellemes estén karácsonyfatűz miatt porig ég az egész. Nem mélázhatom azokon a képsorokon, ahogy ő a szeretteivel együtt az udvaron, arcára fagyó könnyektől csillogó ábrázattal nézi végig, amint a kicsiny lak a földdel válik egyenlővé. S a karácsonyfa órákkal később még egy utolsót pattan, amikor ráomlanak az üszkös romok.
E romantikus képek tehát csak illúziók. Valójában biztosan ugyanúgy ünnepelt idén is, mint máskor. Bár elég érdekes lehet az olyan ember karácsonya, aki még a karácsonyfát is eleve lopja...

Hozzáteszem még, hogy nekünk is kábé akkora volt a fánk idén, mint ennek a lefűrészelt teteje. 10 lejért lehetett megkapni, azaz 100 ezer régi lejért. Vagyis szinte ingyen volt. És nem kellett hozzá mások kertjébe leskelődni, aztán kivárni a megfelelő alkalmat, vagy két emeletnyit felmászni az éjszaka közepén, és fűrészelgetni.

Nem beszélve arról, hogy így a Kisjézusnak sem az volt az első gesztusa, hogy szembeköpjön, amint 2009. esztendő szent karácsonyának éjjelén jelképesen újfent megszülete, s meglátá az ő világrajövetelének ünnepét köszöntő lopott fát.

dsc00165.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr412637974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása