Blogosz

MESE NINCS.

Hülyeképzés uniós támogatással

2010. február 17. 22:14 - BlogoszEditor

A romákat már akkor is szájbarúgják nálunk, ha segíteni akarják.
Itt van rá egy újabb példa, ami bár végülis eléggé súlyos, mégis inkább nevettetően blőd. Egy anyagot idézek, amit ma küldtek szét mailen Csíkszeredából. Azóta is ezek vihogok, ha eszembe jut.

Írástudatlan felnőtt romákat képeznének

Franciaországi egyesület kérte fel partnerségre Hargita Megye Tanácsát az írástudatlan roma felnőttek képzésére az európai uniós Grundtvig program keretében kiírt pályázatban. Két franciaországi romaképzésre szakosodott egyesülettel, valamint egy olaszországi és egy angliai partnerrel együtt Hargita Megye Tanácsa is benyújtotta a pályázati dokumentációt abban a projektben, amelynek célja az írástudatlan roma felnőttek képzése. A megyei tanácsra eső önrész 15.000 euró, amelyből négy tapasztalatcserével egybekötött partnertalálkozót szerveznek.”

Értem. Ez aztán az egyenes beszéd. Kicsit megdöbbentő ugyan, de legalább frankó.
Szóval felnőtt romákat fognak írástudatlanságra tanítani. Azaz - ahogy ők is megreklámozzák - írástudatlan felnőtt romákat képeznének. Csodás.

romania.jpg

És igazán megható az is, hogy ebbe az EU is beszáll, s még pénzeli is a romák elhülyítését. Tiszteletreméltó a két franciaországi romaképzésre szakosodott egyesület, valamint az olaszországi és az angliai partner törekvése is arra nézve, hogy a célszemélyeket analfabétává képezzék át.
De az oroszlánrész - a közlemény szerint - mégis Hargita Megye Tanácsáé. Őket illeti az elismerés azért is, hogy önrészként 15.000 eurót szánnak olyan tapasztalatcserével egybekötött partnertalálkozó megszervezésére, ahol az írástudatlanság tanításával - azaz terjesztésével - kapcsolatos legújabb módszereket oszthatják meg egymással a résztvevők.
Az pedig már szinte könnyekre fakaszt, hogy még azt is megtudhatom: az Európai Uniónak még külön programja is van a roma felnőttek írásról való leszoktatására, amely program Grundtvig néven fut.
S minő külön vizuális csemege azt olvasni, hogy e program keretén belül pályázatot írtak ki…

Nem volt tehát hiábavaló az, hogy Romániát évek óta bírálja a fél világ a romák hátrányos megkülönböztetése miatt is. Az sem volt fölösleges gesztus, hogy több szervezet - például az Amnesty International - évente rendszeresen leszedi a keresztvizet Bukarestről amiatt, hogy a romákat alig veszik emberszámba ebben az országban, kitelepítik, rendőrökel zaklattatják, veretik őket, s a pogromok üde népszokása sem merült feledésbe, időnként különböző falvakban felelevenítik e kedves kis közösségformáló tevékenységet.
Lám, a számos figyelmeztetés és harangkongatás nyomán az EU - néhány nyugati szervezettel, valamint az itteni egyik megye vezetésével karöltve - forradalmian új tervet dolgozott ki a romák integrációjára. Írástudatlan felnőtt romákat képeznének. Igen! Igenn!!
Erről az oldaláról még senki sem próbálta megközelíteni a dolgot. Erőt és pénzt nem kímélve elhülyítik őket.

Így aztán kevésbé lógnak majd ki a társadalomból, az egyszer biztos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr642637984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása