Blogosz

MESE NINCS.

Fizetünk a hóhérainknak

2010. március 24. 22:41 - BlogoszEditor

Ahogy az várható volt, elkenték a nagyváradi megyei kórházban az orvosok gondatlansága miatt meghalt fiú ügyét. (Sőt, azóta - meg nyilván előtte - is volt haláleset a kórházban, de azokat is eltussolták, felelős egyik esetben sincs.) Most arról a 17 éves srácról van szó, aki egy balesetben a lábát törte, de csak napokkal később műtötték meg - majd meghalt. Felelőst azóta sem találtak. Ezért ma az elhunyt szüleinek szervezésében csendes tüntetés volt Váradon, amelyen a felelősök megbüntetését követelték.

tunte.jpg Egy lábtörésből nálunk idáig lehet jutni. Az áldozat édesanyja a mai demonstráción.

Egyszerűen vérlázító, hogy itt tart az "egészségügy". Minimum gondatlanságból ölnek, ráadásul ahelyett, hogy a felügyeleti szervük és a szakminisztérium előállítaná és szankcionálná a vétkeseket, még a gyászoló családnak és támogatóiknak kell tüntetést szervezniük.
Aminek - borítékolhatjuk - semmiféle igazi eredménye nem lesz. Ahogy az ügyben megejtett eddigi "vizsgálatoknak" sem volt.
Mi pedig mind mantrázhatjuk a magunkét. És annyi.

Azért azt is mutatja ez az egész, mennyit ér egy szakminiszteri poszt mostanában. Nagy nullát.
Magának a szaktárca vezetőjének sincs befolyása a rendszerre, ő sem tud egy egyszerű felelős-felkutatási kihívásnak sem megfelelni. Nincs szava, nincs hatalma, nincs befolyása.
Ugyanis maga a tárcavezető sem volt képes rendeztetni az ügyet. Ugye történetesen Cseke Attiláról van szó, ő most az egészségügyi miniszter.
Mivel ő is innen Váradról került Bukarestbe, a srác halálakor kiadott pár nyilatkozatot, hogy komoly vizsgálatot sürget, meg ilyesmi. Aztán sajnos beizonyosodott, hogy ez is csak a saját arculatának építgetését célozta - meg azt, hogy legyen mire hivatkoznia, ha valaki megkérdi, mit tett az ügyben. A dolgot egy újabb közleménnyel zárta, amelyben jelzi, hogy a minisztérium nem büntethet. Átdobta a felelősséget a helyi egészségügyi hatóság udvarába. Holott kezdetben épp őket szólította fel "komoly intézkedésekre". Közösen eltussolták tehát ezt is.
Mert azóta sincs semmi fejlemény. Az ilyenkor szokásos látszatvizsgálatok lezajlottak, a jelentések készen vannak, felelősök sehol, minden kipipálva. Csak a halott családtagjai, volt barátai és osztálytársai követelik még az igazság kiderítését. De a miniszter ezt már meg sem hallja.

Mert ő egészen mással van elfoglalva. Nevezetesen a zsebeinkben való turkálással.
Épp az egészségügyben uralkodó állapotokat illusztráló mai tüntetéssel esett egybe, hogy Cseke Attila hivatala súlyos bejelentést tett. Csak persze egészen másról. Arról, hogy még több pénzt vesznek el tőlünk az "egészségügyre". Arra az egészségügyre, amely már most is eltünteti a társadalombiztosítási hozzájárulásainkat, cserébe nagy nullát ad, ha éppen meg nem öl, mint egyeseket. S a totálisan leépült rendszer feje, a szakminiszter most arra fogja kényszeríteni a lakosságot, hogy még többet fizessen a semmiért - és egyesek egyenesen azért, hogy végezzenek velük egy kórházban.

Kiadták ugyanis ma a vizitdíj tervezetét, amelyet nemsokára, a nyár elején lesz képük bevezetni.
Hát így.
Külön érdekesség, hogy tavaly, amikor Cseke pártja még ellenzékben volt, s más kormányzott, akkor pont az RMDSZ Bihar megyei szervezete kezdett aláírásgyűjtésbe a vizitdíj ellen, s jöttek nagy nyilatkozatokkal, hogy ugye a lakosság érdekei, meg blabla. Sőt, az akkor még csak szenátorként futó Cseke tavaly nyáron azt is nyilatkozta, hogy azért is tiltakoznak az egész ellen, mert "a vizitdíjból befolyó összegek sorsa nem tisztázott, s a díj bevezetése tovább súlyosbítaná az egészségügyben tapasztalható bürokráciát." Most viszont, hogy az RMDSZ kormányra került - s éppen a Bihar megyeiek adták a szakminisztert is, aki pont Cseke lett -, egyből bevezetik a vizitdíjat.
Na mi van? Elvesződtek az aláírások, amiket olyan nagy hévvel gyűjtöttek és lobogtattak annak idején? Ugyanazoknak írhattak alá annak idején a naivak, akik most bevezetik azt, ami ellen akkor látványosan tiltakoztak...

Hogy nem hibás Cseke, mert csak kormányzati tendenciákat szolgál ki, s bárki lenne a helyében, úgyis bevezetné? Ez egyrészt nem biztos. Másrészt meg ha így is van, akkor is Cseke Attila az egészségügyi miniszter, ez van. Úgyhogy neki tartozunk köszönettel. Ezért is. Meg a halálesetek igazi ki nem vizsgáltatásáért is. És azért is, hogy a hivatali ideje alatt eddig mást nem tett, csak különféle új sarcok bevezetésén ügyködött. És azért is, hogy lényegében az égvilágon semmit nem változtatott árnyalataiban sem a széteső rendszeren, semmit, de semmit nem tett a lakosság érdekében, ehelyett további pénzeket vesz el azon nyomorultaktól, akik Romániában kénytelenek orvoshoz fordulni.

Mert a vizitdíj összege a ma nyilvánosságra hozott konkrétumok szerint még magasabb is lesz annál, ahogy kezdetben tervezték! Az általuk finoman egészségügyi hozzájárulásnak becézett vizitdíj (ahogy a csúszópénz is paraszolvencia, ugyebár, s a halott páciens is csak műhiba) tervezett mértéke az egyes szolgáltatásokért:
- háziorvosi ellátás munkaidőben 5 lej, otthoni vizit esetében 15 lej;
- szakorvosi vizsgálat 10 lej, rendelési időn túl 20 lej;
- otthoni mentős vizsgálat – 20 lej;
- rehabilitációs kezelések (fizio- vagy kinetoterápia, masszázsd stb.) 50 lej kúránként, évente 2 kezelés-sorozatot véve alapul;
- egynapos kórházi ellátás 10 lej, hosszabb beutalás esetén 50 lej;
- laborvizsgálatok – 1 lej vizsgálatonként;
- röntgenvizsgálat – 5 lej;
- CT – 25 lej, kontrasztanyaggal 50 lej;
- mágneses magrezonancia (RMN) 100 lej, kontrasztanyaggal 200 lej;
- angiográfia – 150 lej;
- szcintigráfia – 100 lej.

kam.jpg Nemtörődömség ellen nem lenne? Cseke Attila egészségügyi miniszter
amúgy tök fölösleges oltást kap H1N1 ellen.
(Meg az is szimptomatikus, hogy én ilyen maszkokat sem látok rajtuk soha,
ha én megyek orvoshoz...)

Szóval nemcsak lerabolnak ismét, hanem még saját magukkal, a fél évvel ezelőtt még épp ellenkező magatartásukkal is szembemennek közben.
A legújabb arcátlanságukat részletező közleményben még ez is szerepel: "a rendszer jobbítását szolgáló módosító javaslatokat 10 napon belül várják."
Oké. A rendszer jobbítását célzó javaslatom az, hogy a tárcavezető a saját tárcáját vezesse és ne az enyémben kotorásszon. Azaz sürgősen vegye ki a kezét a zsebemből, utána meg monnyon le.
Mert ha lemond, akkor nem kell látszatkörutakon császkálnia az ország kórházaiban, s ott fényeznie a saját imázsát, ahogy az elmúlt hetekben tette.
És ha az így felszabaduló ideje engedi, tegyen egy látogatást inkább mondjuk a temetőben. Annak a Takács Norbert Zsoltnak a sírjánál, akinek a szülei még tüntetni is kénytelenek, s aki épp ma hat hete halt meg a Bihar Megyei Kórházban, az ellátás hiányosságai miatt.

És ő csak az egyik áldozat. Egy az egyészségügy rengeteg rendezetlen ügye közül. Amelyekből egyetlenegyet sem oldott meg az új miniszter sem.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr82638007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mara 2010.03.25. 08:10:48

Itt a legnagyobb gond a polgárokkal van. Senki se mondja, hogyha az emberek összefognának nem tudnának elérni valamit... csak mindenki ül a babérjain és egy sopánkodással elintézi a dolgokat. Lassan a demokráciát is halott "ügynek" tekintehetjük.
süti beállítások módosítása