Blogosz

MESE NINCS.

Oszlásnak indulva

2010. március 30. 08:18 - BlogoszEditor

Jók ezek a szigetesek marketingben. Mindig valami ügyes kis hülyeséggel jönnek.
Tavaly azzal harangozták be a Lovasi-féle Fishing on Orfű fesztivált, hogy az orfűi tóban lakozó szörny levadászása is programpont. Magyarázatuk szerint ugyanis egy évvel előbb azért nem sikerült a tóátugrás, mert a titokzatos szörny lehúzta a vízbe a próbálkozót.
Mert igen: 2008-ban meg az volt az egyik attrakció, hogy a nem épp sovány Rátgéber László kosárlabdaedző meg fogja próbálni átugrani az orfűi tavat. Csak így, lazán.
"Na, ezt meg kell nézni, már hogy lehet egy tavat átugrani?" - gyülekeztek a népek. Aztán láthatták, ahogy Rátgéber vesz egy svungot, nekifut, felugrik - és beleesik a tóba. Kész. Ezzel vége is. Elvégre az volt meghirdetve, hogy megpróbálja átugrani. Megpróbálta. Nem sikerült. Pá.
;)

Nos az ilyen jellegű teaser-marketinget folytatják most a szigetesek, akik megint egy kíváncsivá tevő dolgot dobtak fel.
Az előbb megérkezett ugyanis a meghívó az idei fesztet beharangozó budapesti sajtótájékoztatójukra.
Idézem: "Az idei Sziget »mínusz egyedik« napján, a fesztivál nagyszínpadán – több mint 20 éves aktív zenélés után - egy majd’ háromórás megakoncerttel, zenészbarátaik társaságában búcsúzik közönségétől a ......* zenekar. " Majd hozzáteszik: " * A pontozott részt kitöltjük, valamint a döntés hátterét és a koncert kulisszatitkait elmondjuk sajtótájékoztatónkon ". Ami április 1-én lesz.

Na ja, ügyes: ez az olyan házi feladat, amelyen szinte önkéntelenül dolgozik az ember, ez az olyan reklámfogás, ami megfog. Most pár napig lehet gondolkodni azon, hogy ki oszlik fel.

Szerintem sokan, a legtöbben a Kispálra tippelnek most. Sőt, szerintem én is rájuk tippelek. Bár még nem tudom, hogy pontosan mi van szerintem.

Az minden esetre tény, hogy egy kicsit belesajogna az ember szíve, mert na. De az is faktum, hogy ha az utóbbi 20 év egyik legmeghatározóbb magyarországi csapata csak úgy egy fesztiválon búcsúzna, az eléggé gáz lenne.
Minden esetre ők olyan oszlásosan állnak mostanában. Nemrég itt is írtam, hogy már rég nem adtak ki semmi érdemlegeset, ráadásul Lovasi épp e hó közepén kapta meg a Kossuth-díjat, azaz megkoronázta pályafutását, meg minden, aztán szevasztok.

A másik nagy hiányt a Quimby tudná okozni, ha ő lenne az oszló. Bár ők eléggé aktívak mostanában. De ők is majdnem húsz évesek. Nemtom.
Vagy lehet még a Pál Utcai Fiúk, amelyik szintén stagnál.

Akárhogyis tényleg valami nagyobb durranásnak kell lennie, ha a Nagyszínpadon akarnak búcsúzni. Azon a színpadon tehát, ahol tavaly már (fura és szerintem elszúrt premierként) egyetlen magyar zenekar sem léphetett föl, csakis külföldiek. Úgyhogy ha valaki magyar zenekarként most újra felmegy a Nagyszínpadra, mégpedig azért, hogy levonulhasson onnan, akkor az mégsem lehet olyan, aki tré, és aki úgy tőlem fel is oszolhatna.
Bár az is igaz, hogy a búcsú a mínusz egyedik napon lesz, amikor úgysincs még más fesztiválprogram - tehát mégiscsak lehet bárki, akármilyen banda, legyen az akár ciki is. Hiszen a fesztiválozók tömege úgyis csak másnap érkezik, amikor az oszlás után már feltakarítottak. És a mínusz egyedik nap amúgyis arra van kitalálva, hogy azokról is lehúzzon egy kis belépő-pénzt, akik amúgy nem nagyon szeretnének a fesztiválra kimerészkedni. Tehát más a célközönség, ezért végülis tényleg akárkit felléptethetnek.

Amiért én speckó nem sírnék, az mondjuk lehet a Republic, vagy a Tankcsapda, vagy vannak még néhányan.
Esetleg feloszolhatna Korda György és Balázs Klári is. Vagy jópár más hasonló mérvű művész. Viszont rájuk nem illik a meghívó azon része, hogy több mint 20 éve aktívan zenélnének. Meg szerintem ők megakoncertet nem is nagyon tudnának adni, csak megahaknit. Arról nem is beszélve, hogy ha a fellépésük majd’ háromórás lenne, ahogy a kiírásban áll, akkor már a felénél feloszlanának. A háromnegyedénél meg a közönség is.

Minden esetre amúgyis közismerten furcsák ezek a búcsúk.
Ha jól emlékszem, a legelső Szigetem volt az, amelyiken a fesztivál egyik alapzenekara, az akkori főszervező bandája, a Sziámi adott búcsúkoncertet. Nem tagadom, valóban megható volt. Nagyszínpad, hatalmas tömeg, együtténeklés, korty borok, könnyek a szemekben. Az utolsó dalok - Ha..., Zuhanórepülés - szinte meg is ríkattak. Még szerencse, hogy valaki üdén lehányta cipőmet, s ezzel elvonta a figyelmemet amíg eltűnt a gombóc a torkomból.
De maradandó élmény volt. Nem csak a hányás, hanem a búcsúkoncert is. Igazán stílusosan, űrt hagyóan lépett ki a rivaldafényből a Sziámi.

Aztán vagy két évvel később már megint ott volt a Nagyszínpadon. Fellépőként, létező zenekarként. S azóta még sokszor.

Vagy egy másik nagyobb precedens az LGT. Annak idején például a testvérem is elzarándokolt a Nyugati pályaudvarra, ahogy 1992-ben búcskúkoncertet adtak Presserék. Egyből hármat is. De egye fene, ez még érthető, ha egyszer olyan sokan voltak rájuk kíváncsiak.
Viszont 2007-ben hol láthattuk az LGT-t? Úgy van: a Szigeten, mégpedig a nulladik napon. (Na és ugyanaban az évben a Félszigeten is. Életem egyik leghosszabb estéje volt. Azt hittem, sosem lesz vége, 520 perces számokat nyomtak bele a végtelen éjszakába - dacára annak, hogy akkor már 15 éve nem is léteztek, s szépen el voltak búcsúzva, meg minden. A környezetemben a rajongóikat is láttam, amint a visítófrász környékezi őket, idősebb párocskák pedig rezignáltan, összekapaszkodva figyelték csak az együttest, amely még akkor kezdte, amikor ők is fiatalok voltak, de a jelek szerint akkor sem fogja befejezni - sem a karrierjét, sem ezt a koncertet - amikor a közönsége már régen eltűnt a Föld színéről. Pedig a banda már másfél évtizeddel előbb elbúcsúzott.)
Na ennyit az ilyen búcsúk többségéről.

Nemsokára meglátjuk, olyan lép-e le most, akit azért visszavárunk, akkor is, ha szavát szegi - vagy olyan, akitől elvárjuk azt a minimális becsületességet, hogy ha feloszlott, akkor maradjon is úgy...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr462638013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása