Blogosz

MESE NINCS.

Már hogy L-ne M a P?

2010. április 07. 23:43 - BlogoszEditor

Olyan fílinges, ahogy már csak pár nap van, s ahogy közeledik a magyarországi választás. Hogy pontosabban milyen fílinges? Fogalmam sincs. Lényegében semmilyen. De azért olyan.
Mint amikor egy erős focidöntőt nézünk, amelyikben a mi csapatunk eleve nem is játszik. (Sőt, a pártpolitika sportágban nekünk eleve nincsenek is csapataink, nem létezik ilyen, sem itt, sem az anyaországban.) A dolog mégis lehet izgalmas mielőtt elkezdődik, s akkor is, amikor tart. De amikor vége van, az van, hogy na és akkor mi van?

Szóval ez is egy ilyen döntő lesz most. Lehet rajta agyalni, érdekes elemezgetni, izgi lesz majd a vasárnap esti kupaátadás is - mégis annyi az egészben a realitás, annyi a finalitása, mintha valaki azon elmélkedne, hogy mit csinálna Scarlett Johanssonnal, vagy a lottó főnyereményével.
A győztes már eleve megvan. A kisdöntőt meg négyen játsszák: az MSZP, a Jobbik, az MDF és az LMP. És ez utóbbi meccs most az érdekesebb. Ezen belül is a stupido-naiv Lehet Más a Politika (LMP) néven futó formáció szereplése.
A Lehet Másban szerintem mindössze egy dolog igazán ígéretes: úgy akarnak belépni a politikába, hogy a logójuk egyből a kijárat jele.

lmp_logo.jpg Na most be vagy ki?

Épp arról cseréltünk eszmét ma többekkel is, hogy a SZDSZ klónja-e az LMP vagy sem. Vagyis a Retkes nevéhez köthető szadesz-sírásók miatt a hatalomból és a pártból is kiszorult Kóka-félék burkolt, bábok segítségével való visszaszivárgási kísérlete-e ez, vagy tényleg egy új pártocskáról van-e itt szó. Azaz: ha a parlamentbe esetleg bejut az LMP, akkor az LMP jutott-e be, vagy az SZDSZ?

Az aktualitást az adja, hogy az SZDSZ belső vizsgálatot fog indítani Kóka ellen, mert a gyanú szerint segítette az LMP kopogtatócédula-gyűjtését. Ez lehet súlyos jel is, de ugyanúgy lehet egyszerű kampánymanipuláció, amely a parlamenti bejutási küszöbre lassan felkapaszkodó LMP lerugdosását célozza.
Az is valóban érdekes, hogy az LMP is baloldaliként és liberálisként határozza meg önmagát. (Máshol meg hármas, liberális, baloldali és konzervatív értékrendszerűként definálja magát, ami eleve legalább akkora önellentmondás, mint amikor például az SZDSZ először kormányra ment az MSZP-vel.) Ezen továbbmenve a retorikája is hajaz az SZDSZ-ére. Ám mindezzel együtt szerintem ebben az esetben nem tudunk állást foglalni abban, hogy Kókáék trójai szabad famadara-e az LMP. Egyelőre nincs elegendő információ a dologról, be kell ezt vállalni.

Ám a nagyobb (és az előzővel esetleg össze is függő) kérdés az, hogy egyáltalán mit keres az Országgyűlés közelében egy olyan párt, mint az LMP? Persze, az is érdekes felvetés, hogy kinek és mi a célja ezzel a hirtelen (2008-ban mozgalomként jelent meg, aztán 2009 elején párttá alakult) megizmosodott formációval, de még furább, hogy vajon mit gondolnak a potenciális választói? És hogy gondolják ezt? Gondolnak egyáltalán valamit? Vagy már annyi is elég a törvényhozásba kerüléshez, ha egy szervezet olyan nevet választ, amellyel azt üzeni, hogy más, a jelöltlistáján meg alig ismertek szerepelnek? Ettől már valaki új erőt képvisel, megbízható és alternatíva?
A dilemma egyszerű, csak épp nem valós. Ismerek én is elég sok politikust. Épp emiatt nem is szavaznék rájuk. De az már akkor elég ok a valakire való szavazáshoz, hogy nem ismerem?

És eleve mi az, hogy Lehet Más a Politika? Már hogy lehetne? Nem az adott játéktéren keresnek maguknak helyet? Ha igen, akkor meg nincsenek tisztában a tereppel, a struktúrával, az eszköztárral, a felépítéssel - magával a politika gyakorlatával? Vagy nem Magyarországon akarnak politizálni? Ha igen, akkor meg startból hogy lehet ilyesmikkel jönni?
Bár igaz, hogy indulásból ott van a lehet szócska is. Ezzel esetleg be lehet surranni a T. Házba, a politikába, s ott jól meg lehet mártózni a sűrűjében. Aztán nyakig sárosan el lehet majd magyarázni, hogy potenciálisan valóban lehetett volna más, de bocs, aktualitásában végülis nem lehet más a politika.
Oké, nyilván a névválasztás - és a kampányuk is - csak arról szól, hogy a határozatlanokat szólítsák meg, s azok közül is a felületeseket. Akik tényleg bedőlnek már az ilyen alapszintű semmitmondásnak is.
Szóval itt két eset lehetséges: vagy arról van szó, hogy csak a bizonytalan szavazók hülyítésére kitalált stratégia lehet más, vagy pedig arról, hogy Lehet Más az SZDSZ.

A politika annyira nem más sosem, hogy az égvilágon mindenhol változatlanul, újra és újra eladható a változás-retorika is, évszázadok óta. Aki ellenzéki, vagy annál is kisebb, az ilyennel operál, aki pedig kormányon van, az a stabilitással, a továbbhaladással. Ezek csak szövegek, fogások, manipulációk.
LMP? LMAO!

Minden esetre az LMP Országgyűlésbe való bejutását jósolja az utóbbi órákban kiadott kutatásaiban több közvéleménykutató intézet is. A Tárki, a Medián, a Gallup, a Republikon és a Nézőpont adatsorai is azt mutatják, hogy bent lehet ez a formáció is, így négypárti parlament állhat össze.
(Persze azért ne feledjük az intézetek nyolc évvel ezelőtti mellényúlásait. Emlékszem, amikor bejelentették a Fidesz győzelmét, kimentem hajat mosni. Aztán mire visszajöttem, már az MSZP nyert. Pedig gyorsan mostam.
Idén persze nem lesz ilyen mérvű baklövés. Mert most még az urnazárás előtt fogok mosni.)

Szóval az néhány héten belül úgyis kiderül, hogy valójában az LMP, vagy az átkeresztelt SZDSZ kemény magjának bábjai jutottak-e be. De akármelyik variáns is jön be, érdekes lesz megfigyelni, hogy melyik oldalhoz csapódnak majd az Országgyűlésben. Mert valamelyikhez előbb-utóbb kelleni fog, sőt, ők is erősen "szükségét fogják érezni". Ilyen a politika. És nem más.

De nézzük át hamar, kikre lenne érdemes hát szavazni a potenciális bejutók közül.
A Fidesz-úthenger túl súlyos már, sokkal nagyobb sebességgel robog annál, amit akarhattunk, így is az egész országot maga alá gyűri majd. Az MSZP-re még akkor sem szavazhatna az ember, ha a politikai sokszínűséget akarná védeni, hiszen ha valamit tovább szennyezünk, attól nem sokszínűbb lesz, hanem még koszosabb. A Jobbik olyan rottweiler, amit sokan csak másokra remélnek rászabadítani, de bármikor bárki ellen fordulhat, s végül úgy csinál "rendet", hogy mindent tönkretesz maga körül. Az LMP pedig egy halvány, abszurd ígéret a lehetetlenről.

Köszönjük szépen, hogy még ma sincs tömeges kettős állampolgárság, így nem kell vakargatnunk a fejünket, hogy most hova ikszeljünk. Amúgyis ugyanez a helyzet nálunk is, s épp elég egyetlen országban alapos meggondolás után érvénytelen szavazatot leadogatni.
De azért végignézni jó lesz. Csak utána nem lesz különösebben jó. És nem lesz más sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr472638024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása