Blogosz

MESE NINCS.

(Ex)change

2010. április 11. 19:17 - BlogoszEditor

Amikor négy éve ilyenkorra kiderült, hogy a Fidesz már másodszor baltázta el a választásokat, sok hívük sci-fiket kezdett gyártani, ezzel nyugtatgatva magát. 2006-ban hetekig hallottam én is ettől-attól olyan "biztos helyről származó információt", hogy a Fidesz szándékosan vesztett most, eleve ez volt a célja. Ugyanis igazából majd 2010-ben akar nyerni, jóval nagyobb mértékben.

orbugri.jpg Kiugró eredmény

Ahogy akkor, pár nappal a vesztes választások után végignéztem az emígyen sebeiket nyalogatókon, s hallgattam a kompenzációnak is gyenge jövendöléseiket, felébredt bennem az apai ösztön. De nem akartam őket megsérteni, ezért úgy tettem, mintha az anyai ébredt volna fel.

Úgyhogy együttérzően bólogatva valami olyasmiket mondtam, hogy "igen, persze, négy év múlva akármi megeshet, bejöhet akár még a kétharmados többség is, hogyne, vagy ha az nem is, valami elsöprő eredmény mindenképp". De közben arra gondoltam: "fiam, szedd már össze magad, kapjátok már össze magatokat, ne rinyáljatok ennyit, és főleg ne beszéljetek a levegőbe, hiszen nincs az a párt, amelyik az adott választást szándékosan, úgymond ravasz stratégiaképpen elveszítené már másodszorra, arra várva, hogy majd a következőt, azaz a a sorban a harmadikat majd esetleg komolyabban megnyeri - meg aztán fogalmunk sem lehet, mi lesz itt négy év múlva".

És most - tádáám! - máris itt vagyunk 2010-ben. Pár perce dobták be az első exit-pollokat, amelyek megerősítik az utóbbi hónapokban papírformává formálódott, közismert tényeket: a Fidesz üt, vág, tarol, kaszál, arat, viszi a bankot, meg ilyenek.

És mégsem tudom nyugodt szívvel azt mondani, hogy a négy évvel ezelőtt jövendölőknek igazuk lett volna. Ahogy azt sem, hogy az akkori reményeik és a mostani valóság között egyenes kapcsolat lenne. Ugyanis nyilván valóban hatalmasat nyert most a Fidesz - de 2006-ban nem azért vesztett, hogy most ez legyen, hanem azért, mert balfék volt, bután kampányolt, csakis negatívan. És a mostani óriási győzelméhez kellett az SZDSZ és az MSZP is. Ez utóbbiak nélkül - az utóbbi négy évben mutatott produkciójuk, melléfogásaik, meglovagolható ökörségeik nélkül - nem jött volna össze ilyen mérvű eredmény a Fidesznek.
Orbánéknál nyilván volt stratégia, mégpedig kőkemény, ez látszott már régóta. De hogy ez nem onnan indult, hogy "2006-ban jól elveszítjük a választásokat", az is biztos.

Minden esetre példátlan mérvű a mai győzelmük. Olyan még nem volt, hogy ilyen nagy hatalomra tegyen szert egy párt Magyarországon. (Na jó, volt, a komenisták ugye, de az kékcédulás választás volt, minden ízében totálisan elcsalt.)
Most a Fidesz azt csinálhat, amihez kedve van. Már most nagyon nagy a mozgástere, de ha összejön a hajszálon múló kétharmad is, hát azzal végképp bármilyen úri passzió megengedhető. Módosíthatják a választási törvényt, előrehozhatják az önkormányzati voksolást, egymagukban megváltoztathatják az alkotmányt - vagy akár még azt is megengedhetik maguknak, hogy Deutsch Tamás ismét farmerben járjon be a parlamentbe.

És ami minket, határon túli magyarokat illet, közösségice velünk is azt csinálnak, amit akarnak. Mondjuk akár megadhatják már azt a kettős állampolgárságot is, amivel évek óta szívatnak. Most már nincs mire hivatkozva totojázni (bár azt nem kétlem, hogy ha esetleg még mindig akarnak, majd találnak valamit).
De persze ebben távolról sem merül ki a dolog. (Sőt, a kettős igazából csak egy nekik kell időnként, hogy legyenek szavazóik.) Hiszen lényegessé válik (vagyis az marad), hogy a magyar hatalom folyamatosan hogyan viszonyul a románhoz, hogyan lép fel. Arról nem is beszélve, hogy miként viszonyul majd a romániai magyar pártokhoz. Ez utóbbi vonatkozásában ne nagyon várjuk, hogy majd jól és komolyan odacsap az RMDSZ-nek és megtanítja móresre, vagy bármire. Ez nem így megy. Igaz ugyan, hogy Fidesz és az RMDSZ viszonya rossz, viszont Orbánék azzal is tisztában vannak, hogy még mindig csak az RDMSZ van a parlamentben a magyar erők közül, ráadásul már megint ő van itt kormányon, meg helyi szinten is sokhelyütt hatalmon. Úgyhogy bizniszelni is lehet vele, meg használni is adott esetben erre-arra. És viszont. Ezt mondják ők a kifelé való kommunikációjukban együttműködésnek, ugye.
Ezért különösebb háború, vagy rendcsinálás nem jön. Csak sokkal finomabban kapja majd meg az RMDSZ a nyakonvágásokat. És főleg úgy detektálhatja majd a hatalomválást, ha összeméri a saját pénztárcáját a Tőkésékével.
Mi több, később majd össze is fognak békülni - ha borulni nem is. Mert az RMDSZ már csak olyan békülékeny, jámbor fajta. Nem kell sok neki, csak annyi, hogy mindig a tűz mellet szunyókálhasson.

Arra már utaltam az előző postomban, hogy további fontos elintézendő lesz tájainkon az MPP sorsa. Szinte biztos vagyok benne, hogy Orbánék nem azt tervezik, hogy a Szász Jenő sarki kocsmájává silányított pártba komolyabb pénzeket pumpálnak. Valamilyen stratégia biztosan készen van arra is, hogyan szerezzék vissza a saját erdélyi pártjukat a megélhetési székelytől.

Összességében arra tippelek, hogy irányváltások, hangsúlyváltások és főleg bankszámlaváltások lesznek mostantól - pénzváltás, de politikaváltás nem.
Eljött az ideje, hogy a karvajtőke által irányított szocialista-liberális irányvonal helyett végre ismét előtérbe kerüljön a konzervatív vonalvezetés, s szerephez jusson újra a határozott orientáció, az értékcentrikusság, az elvszerűség. Így mától olyan konzervatív terminusok mentén alakul majd a nemzet sorsa, mint a zsetonorientáltság, lécentrikusság, lóvéelvűség.

Őszintén: mi más jöhetne?
Max annak örülhetünk ma este - nem sok, mi? -, hogy az új hatalom szimpatikusabb, mint a távozó. Legalábbis még. De azért aludjunk rá párat. S ha így is marad, akkor mi elértük a maximumot.
A dolgok mintegy kétharmada úgyis náluk van és rajtuk múlik, hogy mit kezdenek vele.

Nagyjából ilyen lovat akartunk, tény. De nem ekkorát. Irtó nehéz lesz megülni, irányban tartani.
De legalább nem minden ízében öszvér.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr132638028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása