Blogosz

MESE NINCS.

Sajtószemle

2010. április 25. 19:19 - BlogoszEditor

Eljött hát az idő, amikor a budapesti parlamentre kitehetik a táblát: "Fidesz-székház".

Európában nincs még egy kétharmados többséggel kormányzó erő jelenleg.
Továbbra is az a fő kérdés, mihez kezdenek most Orbánék azzal a hatalmas túlerővel. És ezen belül például az is érdekes ügy, hogy mi lesz a sajtóval.

liesme.jpg A kamerák hátterében: sokan attól már boldogok,
ha a régiek helyett újak hazudnak nekik

Egyesek már úgy teszik fel a kérdést, hogy mi lesz a sajtószabadsággal - de szerintem ők a választási műsorok bújása helyett ma este aludjanak egy nagyot. Mert a sajtószabadság nincs veszélyben - ugyanis a klasszikus értelemben nem is létezik. Helyette csak a kistestvére, a sajtiszabi van - azaz különféle érdekek által vezérelt és különféle irányokba szabad, mások felé meg zárt médiabirodalmak vannak jelen egyszerre, s ezekből adódik össze a sajtó szokszínűsége. Ez pedig nincs veszélyben, s nem is lesz.

Hiszen a sajtószabadság - ha annak vesszük azt, ami 1989 óta van - lényegében azt jelenti, hogy gazdasági és politikai érdekcsoportok orgánumai próbálják manipulálni a médiafogyasztókat. Ez pedig nem fog változni akkor sem, ha a Fidesz most a kétharmadnyira nőtt hátsójával fog rátelepedni mindenre, amiről épp most tápászkodtak fel és iszkoltak el a szocik. Tehát ha a nagylelkűen sajtószabadságnak nevezett esőerdőt féltjük, nem kell különösebben aggódnunk. Ott ugyanis mindig terpeszkedik egy-egy pártcsapat, folyamatosan zajlik az illegális kitermelés, állandóan az járkál földgyalukkal és láncfűrészekkel, aki éppen hatalmon van - de maga a dzsungel alapvetően létezik tovább.

Két szegmense van ennek a sűrű, sötét rengetegnek: a kereskedelmi és pártgyökerekből táplálkozó flóra, valamint a közszolgálati erdőség. Az előbbit általában jó közpénz-vitaminos oldattal szokták locsolgatni és még ágas-bogasabbá szokták tenni, ha a hatalmat megcsípi valaki, az utóbbit pedig egyszerűen áttelekkönyvezik a saját nevükre. Ez fog zajlani most is. A konkrétumai lehetnek inkább érdekesek, mert maga a puszta jelenség már rég a szokásjog és az eszköztár része.

Az biztos, hogy Orbánék - az egyébként kétharmados - médiatörvényhez is hozzányúlnak majd. Majd hülyék lennének pont ehhez nem hozzányúlni. Hogy konkrétan hogyan, azt majd meglátjuk.
Ám az szinte obligát, hogy a már rég létező, erős saját médiabirodalmuk, valamint a közszolgálati sajtó között fognak némi átjárást teremteni. Olymódon, hogy a köszszolgálati médiát telerakják a saját udvari propagandistáikkal, mindenféle kinevezgetések révén. Ezt követően pedig új műsorgyártó cégek jelennek meg a környéken, amelyekkel leszerződik a tévé és a rádió új vezetése. Mint ahogy az már hatalomváltásokkor szokás.
Aztán megeshet, hogy összevonják a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót - viszont vélhetően nem tartozik majd mégsem ebbe az összevonásba a Magyar Rádió, amely megmarad önállónak.

Továbbra is a szokott szócső marad a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a HírTV, a Lánchíd Rádió, meg a többi hasonló. Csak épp még sokkal idegesítőbb lesz a hangjuk - hiszen eddig ellenzékben voltak elfogultak és (szelektíven) leleplezők, de immár hatalmi pozícióba került a működtetőjük, úgyhogy nonstop fogpasztamosoly és tapsikolás jön majd belőlük, a kormány minden lépése kapcsán.

A másik oldalon, azaz a vesztesek táborában időközben kis csend állhat be. Legalábbis a hangerőt lejjebb veszik. Ami viszont jó. A TV2 és az RTL Klub kriminális és sokszor odenáré módon, hangnemben kontrázott az elmúlt években. Mostanra azonban már ők is tettek pár gesztust Orbánék felé, arra utalva, hogy készek némi fazonigazításra. Ez azért is van, mivel az MSZP és az SZDSZ - kormányzati pozíciója dacára - korántsem épített olyan erővel és következetességgel médiahatalmat, mint a Fidesz. A szocik inkább csak rátelepedtek erre meg arra a médiatermékre, s magukat nézegették benne. Úgyhogy a vesztesek sajtóvárai most könnyedén omlanak be, s van ahol le. Mi több, Fellegi Tamás potenciális fideszes miniszter egyik volt vállalkozása 31 százalékos részesedést vásárolt az RTL Klub háttércégében...
Az ATV-nél is változás várható, bár szerintem eltűnni nem fog. Csak politikailag visszavesz. Marad a Zeneexpressz-Hit-koncepció a szerencsétlen nézők örömére, de két szörnyű dal között kevesebb és csendesebb hamis politikai hang lesz.
Ami a nyomtatott sajtójukat illeti, a Népszabadság a fő bástyájuk. Épp ennek a sorsa azonban a legbizonytalanabb, mert a mögöttük álló multitól, a Ringier-től függ, s kevésbé a politikai átalakulásoktól. Mivel nemrégiben bejelentették az Axel Springer és a Ringier esetleges egyesülését, nem tudni, milyen lapoktól válik majd meg az óriás, s köztük lesz-e a Népszabi. A Népszava jövője is kérdéses, hiszen nem biztos, hogy a szocik fő gondja lesz most egy ilyen lapocska mesterséges életben tartása. A Magyar Narancs viszont egészen más. Bár onnan épp nemrégiben lépett ki a tulaj és a támogató, arra tippelek, hogy maga a lap meg fog maradni.
Mindkét oldal esetében a netes médiájuk fog a legkevésbé átalakulni.

Van viszont még egy nagy tétel, amelyet utoljára hagytam. Ez a legnagyobb, évszázados múltra visszatekintő magyar hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI).
A romániai magyar sajtó régi cimborája is, tény. De ezzel együtt sem hallgatható el, hogy bár az MTI is közszolgálati jogállású, nem mindenben tett eleget ennek a státuszának.
Sőt, például romániai magyar vonatkozásokban hosszú évek óta kifejezetten vonalas: az egyik romániai magyar politikai táborhoz húz, ha itteni ügyekről tudósít. Sokszor úgy viselkedik, mintha az RMDSZ képviselője, támasza lenne - ezt bárki láthatja, aki itt a sajtóban dolgozik. Formailag, látszatra ugyan próbálja tartani az egyenlő távolságot, de nem sikerül: mind koncepciójában, mind az anyagok mennyiségének és minőségének tekintetében, mind stílusában (szóhasználat, egyes kis finom súlyozások, szinte kötelező szószerkezetek és kifejezések rendszeres használata), mind a szövegek irányultságában úgy ad hírt, mintha - kifejezetten egyeztetett módon - szóvivője lenne az egyik romániai magyar oldalnak.
Várhatóan (maguknak a politikai oldalaknak a változó súlyával együtt) ez is változni fog. Csakhogy most majd a Fidesz itteni hangjait hallhatjuk erősebben a hírfolyamban is, a független MTI-é helyett.
Már ha egyáltalán hallhatjuk. Felmerült ugyanis a kampány idején, hogy Orbánék esetleg megszüntetnék az MTI-t. Szerintem azonban inkább átalakítani fogják, a magukévá teszik.
(És egyből lesz is honnan példát merítenie egy olyan, magát keresztény-konzervatív pártként meghatározó erőnek, mint a Fidesz. Nevezetesen a Római Katolikus Egyháztól. Ez utóbbinak a tulajdonában van ugyanis a vatikáni hírügynökség, amelynek neve Fides Service. ;) )

Most hamarjában ennyi sajtóorgánum jutott eszembe. Persze a következőkben (hátterét és erőviszonyait tekintve) egy kicsit változni fog az erdélyi magyar média is - amelynek jórésze szintén politikai érdekcsoportok által működtetett, úgyhogy érintik a magyarországi választások eredményei is. De ezen vonzatok egy részéről már írtam régebben. Vannak olyan sajtótermékek itt is, amelyeket azonban közvetlenül nem érint mindez, mert politikailag nem elkötelezett a tulajdonosi hátterük. Áttételesen annyiban érződik azért majd náluk is a dolog, hogy itt-ott nyernek-e politikai vétetésű alapítványoknál pályázatokat, vagy indexre teszik-e őket ott.

Aki tehát a jövőben is politikailag elfogulatlan médiafogyasztó akar maradni, és zavarják a mindenhonnan érkező befolyásolási próbálkozások, az jobban teszi, ha a híradókban az időjárásjelentést nézi meg, a rádióban a lottószámokat várja meg, az újságokban a képregényeket bújja, a gépére pedig szűrőprogramot telepít. Mert a többi változatlanul azzal lesz majd tele, ami a célrétegnek szól, mégis róla szól a legkevésbé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr752638038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása