Blogosz

MESE NINCS.

Aranykéz

2010. május 02. 23:01 - BlogoszEditor

Bearanyozta a napjainkat egy alkotó. Ma reggelre ugyanis valaki aranyszínűre fújta a szerkesztőségünk bejáratához vezető lépcsőt. Ezúton köszönöm meg neki.
Mit nekünk vörös szőnyeg? Ez sokkal trendibb.

dscn0193.jpg

dscn0194.jpg

E míves lépcsőkön suhanhatunk immár - nemes léptekkel, s adekváltan emelkedettebb lélekkel - a munka frontjára. Vagy el onnan.

Az éjjel azért festékszórás közben megzavarta az éjjeliőrünk a lépcsőt újraálmodó művészt - sőt, elegánsan ki is hívta rá a közösségi rendőröket. Akik bevitték, 100 lejre megbüntették, majd elengedték. Sietve vissza is tért az elkövető a helyszínre, és folytatta a képzőművészeti küldetését. (Az őr újabb hívására azt mondták a rendőrök, hogy egy napon belül ugyanazért a tettért nem büntehetik többször ugyanazt a személyt. Hm. Furcsa egy ország ez. De jó tudni, hogy ha egyszer már megbüntettek, akkor lehet folytatni ezt-azt.)

A második körben az előttünk lévő placcra egy kis Nazca-vonalak-utóérzést hordott fel a festékszórójával az éji piktor. Vélhetően jönnek tehát majd az istenek, vagy az UFÓ-k. Ott leszünk, külön köszi az infót.

dscn0197.jpg

Ami viszont igazán tetszik, az a sarok utáni járdarészre elhelyezett alkotása. Ez a három részből álló mű legsikerültebb darabja.

dscn0200.jpg

dscn0204.jpg

A festő állítólag azt mondta az őrnek, hogy még örülni is fogunk a műveinek, ha meglátjuk. Mit mondjak? Nekem speciel tényleg bejön a street art.
Kivéve persze, ha magánszemélyek házai, műemlékek, emlékművek és más hasonlók jelentik hozzá a vásznat. De sok más helyen kifejezetten örömmel szemlélem a graffitit, a lehúzósokat, a tagginget és az egyéb műfajú hasonló ügyességeket. Feldobják a városképet - ha megfelelően választott az elhelyezésük és a kivitelezésük. És persze - többnyire - van egy kis gerilla-érzés, rendszerellenesség is bennük, ami - általában - szintén rokonszenves dolog.
Váradon amúgy az egyik kedvenc helyem ilyen szempontból az Ősi aluljáró, ahol megtekinthető az utcai művészet és a sima firkálgatás közötti kontraszt is.

És találtam ez utóbbira további példákat (csak hármat mutatok be, mert momentán nincs türelmem továbbiakat keresni a fotóim között).

Itt van mondjuk ez a rossz példa, amelyet Németországban fényképeztem le. Az alkotó itt meglehetősen kiforratlan, vulgáris, kegyeletsértő és határozatlan, hiszen angolul és németül is ír, továbbá azzal indít, hogy "mindenki bassza meg", de később arra jut, hogy mégis inkább csak a lengyelek.
picture-391.jpg

Ezt a másik rossz példát Budapest legnagyobb fesztiválján kaptam lencsevégre. Úgy tűnik, az egyik romániai vendég valóban nagyon otthon érezte magát a magyar fővárosbeli nemzetközi bulin.
picture-160.jpg

Egy kis politikai matricázás Brüsszelből, a török EU-tagság ellen
100_0383.jpg

Sima revansista fújás Olaszországból, a Szlovéniához és Horvátországhoz tartozó Isztria visszakövetelésére
picture-478.jpg

Itt van viszont ez az enigma, amely inkább a kellemes meglepetések közé tartozik. Dániában, a csendes Aabenra városka történelmi központjában leltem rá, s attól furcsa, hogy a Yonderboi néven futó és rétegzenét játszó magyar előadót (az akkori egyik kedvencemet) élteti, jó messze Magyarországtól.
picture-212.jpg

No, de visszakanyarodva a váradi alkotóhoz: arra szeretném kérni, hogy - amennyiben megrendelésre is dolgozik - éjjelenként vegye (arany)kézbe a történelmi magyar utcanevek ügyét is. Hiszen a felelősöknek nemhogy a kezében nincs a dolog, de eszében sem. Miközben ők vécépapírt küldözgetnek és hülyeségekről tartanak sajtótájékoztatókat, az egész ügy elkenése céljából, hősünk pár festékspray segítségével átmenetileg megoldhatná a történelmi magyar utcanevek ügyét. Legalább addig, amíg majd lekopnak vagy a feliratok, vagy azok, akik műmájerkedésükkel akadályozzák a rendezést. Aranybetűkkel írná be a nevét a street art-gerillák történelmébe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr892638041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása