Blogosz

MESE NINCS.

Chatlés-botlás

2010. május 02. 19:54 - BlogoszEditor

Mindenféle idióta megfordul a neten. Én is. :)
A hálón lógó furcsa fazonok száma szociológiai mintavétellel becsülhető fel - s immár a mintákat élőben is láthatjuk, beszélgethetünk velük, a legújabb divathóbort segítségével. Itt van ugyanis a Chatroulette - amit én is kipróbáltam, s már napok óta szórakozom rajta, vele. Bája az egyszerűségében rejlik: össze kell ereszteni vadidegen embereket, akik kamerán nézegethetik egymást, mikrofonon beszélhetnek - de ha ehhez gyávák, akkor a kamerát eltakarják valamivel, s beszéd helyett írhatnak is.

untitledghjjjjjj.jpg

Lényegében a klasszikus chat és a videostreaming ötvözése az egész: felmegy az ember a honlapra, ott elindul az alkalmazás, amely csak bekapcsolt kamerával használható. A rendszer találomra összesorsolja a felhasználót egy másikkal, aki bárhol lehet a világon. És mehet a chat.

Vagy a hülyülés. Vagy a válogatás. Ugyanis ha nem tetszik az illető, egy katt, és máris jön a következő besorsolt személy.

Szerintem nagyon jó.
A dolgot tavaly ősszel találta ki egy orosz srác, aki a városi legenda szerint 2 nap alatt programozta az egészet, s a gyerekszobájában lévő szerverről működteti. Még csak fél éve van Chatroulette, de már a világon mindenütt százezrével lépegetnek fel rá a vihorászásra vágyók. (Jó, azok is, akik egy kis önmasszírozást közvetítenek - ugyanis 10 találomra behozott felhasználóból 2-3 biztosan mindig a genitáliáját lógatja épp a kamerába, amikor elénk sorsolja a gép. A magamutogatásban szenvedők paradicsoma is a dolog. De ezt bárki megoldhatja egy kattintással a következőre. Sőt, az ilyenekkel is el lehet szórakozni: egy-egy hangos vagy halk megjegyzés, gesztus révén kulturáltan rájuk lehet hozni az impotenciát.)

Szóval én csak pár napot rulettezetem, de szétnevettem magam. Pörög az egész, mivel rengetegen csak unatkoznak a gép előtt, s nyomogatják a "next" gombot. Így aztán hamar jönnek az újabb és újabb felhasználók.
A metakommunikáció is szuper, pár másodperc alatt rengeteg arckifejezést láthatunk a kamerákban, reagálni is alig van idő. Arról nem is beszélve, hogy ezer helyzetbe csöppenhetünk: bulikba, csöndes nappalikba, sötét hálókba, fura udvarokba, lepattant netkávézókba, sőt, buszokba, repülőkre a világ számtalan táján - attól függ, ki honnan nyomja.
Tegnap este például Minnesotában töltöttem hosszabb időt egy pár elszállóban lévő értelmiségivel, akik a nagyszobában lazultak. Előtte Salvadorban ücsörögtem, egy konyhában, két egyetemistával. De találkoztam, románokkal is, akik Olaszországban tartózkodnak ideiglenes jelleggel - s bontották a vonalat sietve, amint finoman utaló hangsúllyal megkérdeztem, hogy mivel foglalkoznak ott. Magyarokhoz eddig - furcsa módon - nem volt szerencsém.

Mutatok pár screenshotot a sok arcból, gesztusból, szereplőből.

Itt vannak például azok, akik módfelett büszkék arra, hogy füvet termesztenek otthon, vagy pont azt árulják Amsterdamban, esetleg bongozgatással ütik el épp az estéjüket. Ők a neten nyíltan - kérve, de néha kéretlenül is - eldicsekszenek kicsiny kincsükkel, a növénykével és/vagy az eszközzel.

jkjkjkko901.jpg

untitledf1.jpg

vvv1.jpg

untitledjtyu.jpg

xcfb1.jpg

Aztán itt vannak azok, akik akasztott embert vizonálnak, ha mondjuk az ember a saját kameráját elfelejti (aztán meg már nem is akarja) magára állítani, hanem egy száradó kabáton hagyja. :)

untitledfuiuou.jpg

untitledtytr.jpg

untitledoiuiu.jpg

oiutiuyf.jpg

poiohgu.jpg

untitlediuh.jpg

untitlediuiuy.jpg

untitledo8y9.jpg

untitledoiiu.jpg

untitledoiuh.jpg

untitleduytuyt.jpg

Aztán vannak persze az épületes beszélgetések. Íme egy példa. (Én mikrofonon beszéltem, válaszolgattam, ő csak írt - amíg el nem kellett mennie ölni, ugye...)

untitledyhuoipdt.jpg

Nem beszélve azokról, akiket többször is elénk sorsol a gép, de sosem reagálnak semmire, pedig a chaten vannak. Hiába beszélsz hozzájuk, hiába integetsz vagy írsz nekik, nem szólnak, nem írnak, mozdulni is alig mozdulnak. No, az ilyeneket néha nem árt felébreszteni. Főleg ha épp olyan ideális eset adódik, hogy a faarcú szabotőr jól láthatóan épp egy repülőgépen ücsörög, mégpedig - a kép hátteréből ítélve - transzatlanti járaton lazulva bosszant... ;)

untitled.jpg

Szóval mindenféle nyomottnak is jó ez az új nethülyülés. És ettől szórakoztató.

untitledyuoi.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr662638040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása