Blogosz

MESE NINCS.

Akarva-akaratlanul

2010. május 23. 16:22 - BlogoszEditor

Véletlenül találtam rá erre. Már ha vannak véletlenek, ugye.

Érdekes: ahhoz képest, hogy nem akart elnök lenni, véletlenül már a második mandátumát tölti... Na persze van az úgy, hogy evés közben jön meg.

copy-of-basenem.jpg

Ahogy én véletlenül találtam meg ezt az jópár éves emléket, ugyanúgy véletlenül lett tehát államfő Traian Băsescu. Mondom: már ha vannak véletlenek, ugye.

Ez a cikk azonban végülis arra utal, hogy nincsenek. Az utolsó két mondattal ugyanis teljesen megfordítja az addigi összeset.
Mint látható, már hat évvel ezelőtt jelezte, hogy mi is a lényeg: csak addig nem akar elnök lenni, amíg erre nincs esélye. Ha lesz, akar. Ma már tudjuk: úgy alakult, hogy lett, s így akart is.

Azért - mielőtt még túl könnyedén leszólnánk - emlékezzünk arra is: az első alkalommal az ellenjelöltje Năstase volt, a második alkalommal meg Geoană. Brr!
Ez sem lehet véletlen. Sőt, nagyonis szándékos, kiszámított manőverek eredménye, hogy a módszerváltás óta csak olyanok vannak helyzetben, akik közül az egyik rosszabb mint a másik.

De - ilyenkor ez merül fel általában - vajon az mennyire lehet véletlen, hogy ebbe az idegtépő országba és régióba születtünk?
A kérdés jogos, de szerintem a kérdés attól még hülye.

Hiszen véletlenek vannak, persze. De ezekhez a dolgokhoz speciel semmi közük. Ahogy Băsescu nem csak úgy, véletlenül lett államfő, ugyanúgy mi sem véletlenül vagyunk épp itt. Mindkét dolog összefüggések bonyolult rendszerének eredménye.

Băsescu annak idején ugye azt mondta: teljesen kizárt, hogy ő államelnök legyen, szó sincs róla, a nagy meleg okozta vízió csupán, eszében sincs, ilyen nem következhet be semmiképp, legfeljebb akkor történhet meg, ha végül mégis megtörténik.

Na igen. Nagyjából itt tartunk ma is. Ilyen a retorika is, ilyen szilárd alapokon nyugszik a döntéshozatal, ilyen jellegű a koncepció, ebből fejlődtek ki az eszközök is.
Úgyhogy ezeknek semmi közük a véletlenhez. A véletlenszerű politizálás nagyonis jól átgondolt hátterű. A lényege: majd meglátjuk, mi lesz, s ahhoz alakítjuk a céljainkat, lépéseinket, tartásunkat, világnézetünket.
Szóval nem véletlen, hogy vannak véletlenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr642638048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása