Blogosz

MESE NINCS.

Jelképzavar

2010. május 26. 22:24 - BlogoszEditor

Furcsa dolgokra veszi rá az embert néha a politikusok, politizálók aljassága.
Nem nagyon akartam például kirakni a házunkra a magyar utcanévtáblát. Na nem mintha nem értenék egyet a dologgal, ó, dehogy. Sőt, határozottan az a véleményem, hogy a történelmi magyar utcaneveket vissza kell vezetni a köztudatba és főleg a használatba Nagyváradon is.

_dsf7821.JPG Szimbólumrögzítés egy váradi utcán ma délben:
minden, amit a nevünkben politizálók nyújtani tudnak

Aki ez ellen tesz, vagy éppen cselekedhetne, mert kulcspozícióban van, de mégsem tesz semmit, kamuzik (netán egyenesen akadályozza a megoldást), az egyszerűen szélhámos, és nemhogy a szavazatainkra nem méltó, de a megvetésünkért is sokat kellene még fejlődnie.

Szóval más az oka annak, hogy nem nagyon akartam a névtáblát.
Mégpedig az, hogy a mi utcánk neve eléggé hülyén hangzik eredetiben, magyarul: Újülés utca. (Van aki tényleg azt hitte, hogy nem régi fotelt jelent, de jelzem: archaikus, s azt jelenti, hogy a település később létrejött , "megült", "betelepült" része.) Tehát nem egy hangzatos nevű utca. Gondolkoztam is rajta, dilemmáztam: egyrészt szerintem komikus hangzású (de legalábbis jellegtelen) ez manapság, viszont másrészt ez van, ez a régi, történelmi neve magyarul - márpedig ha rendezést akarunk, akkor teljes rendezésre kell törekednünk. Végül arra jutottam, hogy mivel a román elnevezés sincs kitéve, egyelőre hagyom egyszerűen csak a házszámot a falon.

A dilemmámat épp azok segítettek feloldani, akik miatt keletkezett: a helyi magyar politikacsinálók, akik miatt még mindig nincs egyszerűen, hivatalosan, civilizáltan megoldva az ügy.

Elég ugyanis abból, amit tesznek, s főleg abból, hogy lényegében semmit sem tesznek. Mint ismert, Váradon az EMI és az EMNT politikai tőke kovácsolására használja a névtáblák ügyét, az RMDSZ pedig (a hasonló haszonszerzés mellett) még ennél is bűnösebb módon álmegoldásokkal jön, akadályozza a rendezést, félrebeszél, diverziót kelt.
A pohár akkor telt be, amikor az utcanevekkel kapcsolatos EMNT-EMI-fórumot az RMDSZ botrányba fullasztotta.

Ezt követően egyszerűen megrendeltem a kétnyelvű utcanévtáblát.
Mert lehet, hogy nem hangzik valami jól az Újülés utca, de még mindig ezerszer jobban hangzik és konkrétabb, mint két politikai oldal manipulatív, diverzáns, hazug szövegelése és az a szó, amellyel ennek az eredményét illethetjük: a semmi.
A névtáblák most készülnek (az EMI-nél rendeltem meg - 0740256790 -, mivel ők a történelmi magyar neveket tüntetik fel és ingyenesen készítik a táblákat, míg az RMDSZ a történelmi megnevezéseket nem vállalja, s még pénzt sem átallana kérni a tükörfordításokért.)

Nos, a táblák hamarosan meglesznek. Amikor készen lesznek, én megtettem a magamét, polgári kezdeményeztem, miegymás. Ám ettől még mindig nincs hivatalosan és egységesen és normálisan rendezve az ügy, a politikai elit réteg még mindig semmit sem tesz a rendezésért, csak a szája jár.

Mindez most arról jutott eszembe, hogy a politikai harc folytatódik Váradon az utcanévtábla-ügyben. De nem az igazi rendezésért, hanem egymás között, a hírverésért, a népszerűségért.
Ugyanis ma - a sajtó meghívásával - ismét kihelyezett pár magyar utcanévtáblát az EMI. A Teleki és a Kálvin utcák sarkán.

Ráadásul ezúttal rossz utcát választottak. Ugyanis jogos a kérdés, hogy a francia származású svájci reformátor, keresztyén tudós Jean Calvin mennyire magyar és mennyire lehet Kálvin János. Nyilván csak annyira, amennyire Jules Verne lehet Verne Gyula, vagy épp Francis Bacon Szalonna Ferenc. Most tehát egy olyan utcát "magyarítottak", amely nem lehet így magyar. Eleve nem is románul van kiírva a neve, hanem franciául. Az ilyesmit békén kellene hagyni, mert különben a következő a Villám Sékszpír utca lesz...
Jó lenne, ha körültekintőbben választatnának máskor, mert így könnyen olyan nevetség tárgyává válhatnak, mint pár hete az RMDSZ a maga Galacticon Gála utcájával, s rengeteg többi ilyen hülyeséggel.
Úgyhogy ez a jelképes utcanévtábla-elhelyezés most a felületességet jelképezi.

Ez a gerilla-táblázás amúgyis pusztán csak újabb - jelképes - csata az EMI-EMNT és az RMDSZ között. Hiszen az EMI kezdte a táblák ilyen kirakosgatását Váradon, még 2007-ben, akkor botrány is lett belőle. Aztán idén ellopta az ötletüket az RMDSZ, amelyik óvatosan (de nagy előrelépésnek beállítva) maga is kirakott a saját ingatlanaira pár magyar táblát. Közben volt a támával kapcsolatos botrányos fórum, s erre jött most ez az újabb EMI-akció. Ami változatlanul leginkább csak pótcselekvés. Mivel nem egységes, nem kodifikált, nem hivatalos, nem végleges, nem komoly rendezés.
Az EMI arra hivatkozik, hogy többet nem tehet, mivel nincs képviselete a helyi tanácsban. Az RMDSZ meg azzal takarózik, hogy neki ugyan van jó sok váradi tanácsosa, alpolgármestere is és további szinteken is mindenütt döntéshozatali pozícióban van, de nincs többségben. Ah! Már hogy is lenne? Ez van, ez a konjunktúra. Ebben kellene mozogni, cselekedni - a sok helybenjárás összevissza magyarázgatása helyett. És ahogy elnézem, az ilyen húzásai miatt egyre kevésbé lesz nemhogy többsége, de támogatottsága is...
S közben tovább ütik egymást a mi jelképeinkkel. A mi kedünkért, de persze a saját érdekükben. Hogy úgy tűnjön, dolgoznak.

Íme tehát egy jelkép (a magyar utcaneveké), ami nagyon sokat jelent, de mégis üres. Mutatja, hogy miként próbálják átverni, álságos tematizálással maguk mellé állítani a polgárokat ezek és azok. Persze nekik nem is érdekük a rendezés. Ha rendben lenne, nem tudnának beszélni róla, okoskodni, manipulálni vele. Kereshetnének más témát. Ami - ehhez hasonlóan - kevésbé konkrét és fontos, de szimbolisztikája miatt mégis az. Nagyszerű eszköze a hülyítésnek.
És hány, meg hány hasonló eszköz van - egy teljes arzenálnyi.

Tehát nem ez az egyetlen ilyen. Magyar ügyekben valahogy megszaporodtak a jelképek ebben az időszakban.
Itt a másik: az Országgyűlés által ma megszavazott kettős állampolgárság ügye. Jeleztem már, hogy ez nagyon esedékes volt - úgy 90 éve aktuális -, s szerintem a maga jelképiségében is határozottan üdvözlendő (dacára annak, hogy pártpolitikai érdekek generálták).
De ne feledjük: most csak elfogadták, majd kihirdeti az államfő, ám hatályba csak az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lép (újabb jelkép, miközben a konkrétum emiatt is halasztódik), ráadásul alkalmazni csak 2011-től fogják. Amúgy meg maga a jogszabály üres, konkrétumok nélküli. (Vannak azért olyanok is, akiknek konkrétan is jól jön: mégpedig azok a magyarok, akik az EU-n kívüli államokban élnek, de ezzel most uniós polgárok lesznek.)
És mindez már megint a politikai játszmák része, a szimbólumainkkal való manőverezgetések eleme. A Fidesz az őszi önkormányzati választásokra készül, ezért támadási felületet akar kiiktatni azzal, hogy halasztja a mi rohamunkat Magyarország irányába. Emellett tömeges klientúrát épít, új módszerrel: nem lefizet, hanem szimbólumot ad, hogy nézegessük és legyünk büszkék rá. A csel a dologban az, hogy lényegében tényleg örülhetünk is neki, hiszen végső soron nem is igazán lehetnénk ellene magyarként...
Íme tehát egy újabb magyar jelkép, amit már évekkel ezelőtt sikerült jól politikai tematikává változtatni, szimpatizánsokat szerezni vele, most pedig, amikor már jól túl van beszélve minden szinten, a lezárásával még nagyobbat lehet kaszálni az érdekek mezején is.

A dologgal kapcsolatos további jelképek azért édeskék.
A kettős állampolgárság annál is értékesebb és kedvesebb lesz számomra, hogy két olyan politikus sem szavazta meg, akinek nem is kell, mert csak koszolná.
Például Vona "Nagymellény" Gábor, a szittya Jobbik elnöke nem nyomott két kézzel és lábbal "igen" gombot. Egyszerűen nem volt ott. Aztán valami baromságal kimagyarázta: hogy épp rádióinterjút kellett adni, meg nem tudott pont e hipermagyar szavazás időpontjáról. És Lendvai Ildikó MSZP-elnök sem voksolt rá. Ő - uramfia! - pont fél perccel úgymond lekéste a voksolást.
Ők tudják, mit akartak ezzel a jelképes gesztusukal, azaz a távolmaradásukkal érzékeltetni (az előbbi talán elégedetlenséget, az utóbbi elutasítást), de lényegében csak annyi jött le a köznek, hogy hehehe.

És az idei tavasz jelkép-áradása ennél is tovább hömpölyög.
Orbán Viktorért már lehet kezdeni aggódni, mert lassan belefullad.
Ugye a választásokon aratott valóban elsöprő győzelmükkor ő úgy látta, hogy "forradalom történt". Aztán - mivel ők jöttek a hatalomba, egyszerűen, törvényesen, a rendszer játékszabályai szerint - már azt hangoztatta, hogy nem választás volt, hanem "rendszerváltás". Valamelyik nap meg már olyat hallhattunk tőle, hogy az Országgyűlés nem is parlament, hanem "alkotmányozó gyűlés". Ma már azzal jöttek, hogy amikor szombaton megalakul az új magyarországi kormány, az "az Új Kezdet Napja" lesz.
Huh. Kezd sok lenni. És épp emiatt egyre üresebb is.

Ez a rengeteg jelkép már képzavar. És zavar. A sok jelkép.
Így lehet még a fontos szimbólumokat is kiüríteni, nevetségessé, érdektelenné tenni.

Nem tudni még, pontosan merre halad majd a Fidesz-kormányzat, de ez a sok csomagolás és szimbolika nem jó jel. Megnézhetik nálunk, hova vezet ez. Ugyanis a romániai magyar politikum már tökélyre vitte a jelképek sárba rángatását. Nálunk az összes olyan szimbólum, amely "magyar ügyként" definiálható, egyetlen dolgot jelent konkrétan, egy valóságot jelképez már csak: az átverést.

Hogy érthetőbb legyek, itt egy konkrét, közérthető példa, amelyen azóta is jókat tudunk röhögni.
Százhúsz éve az iskolából hazafelé tartva az egyik kedvenc osztálytársammal szálltunk fel a villamosra. Intelligens, finom, cizellált ember volt már akkor is amúgy. Ám felszálláskor véletlenül a sarakmra lépett, megbotlott és leesett a villamos lépcsőjéről, elterült a járdán. Erre így reagált: "ó, basszus, hogy szakadnátok meg mind!"
Amikor megütközve ránéztem, s felsegítettem, azt mondta: "Bocs, ne haragudj. Csak jelképesen mondtam."

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr302638050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

befe 2010.05.30. 18:41:24

Bocs, de hatályba lép a törvény augusztus 20-án, nem érvénybe. Üdv!

Blogosz 2010.05.30. 22:10:12

Persze. Kösz, javítva. Üdv, Ö.
süti beállítások módosítása