Blogosz

MESE NINCS.

Kellemes ünnepeket!

2010. június 04. 17:20 - BlogoszEditor

Harsogjanak a fanfárok, lőjük az eget tüzijátékkal, ömöljön onnan ránk a konfetti, elő a pezsgővel is! Rakjatok be valami jó zenét is, aztán nyomassuk reggelig! Hiszen ünnep van!
Legalábbis egyesek fejecskéjében.

Ma van a Trianon-emléknap. A legelső ilyen emléknap, pár napja alkottak róla törvényt Budapesten. Ma van ugyanis kilencven éve, hogy eldöntötték Magyarország feldarabolását. Ezt egyesek ma meg is ünneplik.
Mutatok pár mai meghívót, különböző rendezvényekre szólnak, de mind Trianon-tematikájú. És mind ünnepekre hív, ünnepi beszédeket tartanak, ünnepi szentmisét is celebrálnak. Úszhat a boldogságban a magyarság.

orsnek026.jpg

untitledunneptria.jpg

unnepketria.jpg

Hiszen nagyszerű, nemde? Egy jó kis nemzeti tragédia, az ország kétharmadának pöpec elcsatolása, a gazdaságának laza lerablása, többmillió magyar, aki - juhé! - hirtelen külföldön találta magát, ráadásul vagányul kisebbségben, sirály módon derékba tört sorsok végtelen sora, generációkon át ható szuper káros következmények tömkelege. Ez ám az ünnep! Igennn, király!
Ennél nagyobb ünnep már csak az lehetne, ha fel is égették volna az egészet, aztán felszántották és sóval beszórták volna.

Ez itt fennebb csak pár ilyen, de ennél jóval több hasonló remekmű született, készült el a mai napra.
Megérdelmi a magyar, hogy ünnepeljen. Igaz, hogy most épp a legnagyobb történelmi tragédiája kapcsán bulizgat, de egye fene. Úgyis mindig olyan bús, mindig azt látja, hogy vele csak rossz történik. A legújabb ünnepe tehát pompásan illeszkedik ehhez.

Amúgyis ezekben a napokban túl sokan emlegetik összevissza Trianont. Sok hamis hang vegyül az emlékezésbe. Itt nálunk, váradi szinten is, romániai magyar szinten is, meg magyarországin is sok olyan politikusnak jutott eszébe hirtelen a Trianon-siratás, meg a nagy magyar ügyek, akinek eddig az sem jutott eszébe, hogy egyáltalán ő maga magyar.
Farizeus módon Trianont emlegetik a sajtónak, és megemlékezést is szerveztek például azok a magyar nemzetiségűek, akik Nagyváradon beleegyeztek a magyarellenes szlovák Jozef Kozáčeknek készített szobor felállításába, sőt, el is mentek átvenni a szobrot, továbbá akadályozzák még a magyar utcanevek viszaállítását is, nem beszélve a többi és sokkal konkrétabb magyar törekvésről. S ugyanazoknak jött meg hirtelen a Trianon-fájdalma, akik annak idején fogadták Váradon Gyurcsány Ferencet, aki azt nyilatkozta: "Trianon semmi".
Hát ilyenek vették észre hirtelen, hogy ők milyen mélyen magyarok valójában, s nyomják most a sok hamis dumát.
Nos, ők a mai Trianon-emléknapon valóban ünnepelnek, s nem csak pár meghívót gépeltek el. Magukat ünneplik, magukat tömjénezik azzal is, hogy egyáltalán megszólalnak Trianon kapcsán.

Apropó Gyurcsány: bezzeg az MSZP nagyon következetes volt ma is. A budapesti parlamentben tartott Trianon-emlékülésre (Szili Katalin kivételével) egyszerűen nem mentek el a képviselői. Ez az! Nincs is ott semmi keresnivalójuk.
S hogy ezzel a gesztusukkal ismét, sokadszorra is, látványosan, jelképesen - és szemtelenül, ezúttal egyenesen kegyeletsértő módon - hátat fordítottak nekünk, az öszes határon túli magyarnak, akik épp Trianon miatt vagyunk ott, ahol? Nem baj az.
Az MSZP legalább hátat fordított. De az itteni magyar politikusaink köpönyeget. Már megint. Még Trianon kapcsán is képesek rá.

Persze a magyarázkodás, az nagyon megy. Ezt az "ünneplést" is kimagyarázhatják úgy, hogy nem a feldarabolást ünnepelték, hanem a frissen törvénybe iktatott "nemzeti összetartozás napját". Csakhogy ez is hamis érv lenne - mint ahogy minden megnyilatkozásuk az -, hiszen a nemzeti összetartozás napja pontosan Trianonról szól, ez tette szükségessé, erről emlékezik meg, aki megemlékezik. Trianon-emléknap ez, s csak azért nevezték el másképp a törvényalkotók, hogy kevesebb háborgást váltson ki azokból, akik a feldarabolás haszonélvezői voltak.

Lehet persze tévedni is, a fenti meghívók esetében ez történt. Az is nagy hiba, de legalább komikus: tragikomikus. Ám amit a sok álságosan trianonozó művel ezekben a napokban, az jóval több, mint tévedés: arcátlanság, a gátlástalan haszonleső voltuk újabb kinyilvánítása. A legnagyobb magyar történelmi kataklizmát is politikai célokra és önfényezésre használni: ez mindent elmond róluk, s arról is, mire jók ők nekünk, romániai magyaroknak.

Nekik még sok hasonló vonzatú, színezetű, de másokat nem érintő kellemes ünnepet kívánhatunk, szívből.
Most pedig induljon az ünnepi parti! Jó fekete buli lesz, grufti, goth, dark, death beütésekkel. Az adekvált nyelven annyit: macabre!

Aztán ha vége ennek az "ünnepnek" is, azzal vége a szimbolikus politizálás nagyobbik részének is. Innentől már valami konkrétat is tennie kell majd a Fidesznek. Nem vagyok benne biztos, hogy nem jön most gyorsan pár csalódás is.
Az aktuális hírek szerint például amikor rövidesen lejár Sólyom László államfői mandátuma, akkor a helyére az egyik esélyes jelöltjük Schmitt Pál. Ami kifejezetten rossz. Schmitt eddig semmilyen poszton nem volt meggyőző. Épp elnéztem ma az "ünnepi" ülésen is, ahogy házelnökként szerepelt. S arra gondoltam, milyen jó lenne, ha valahogy eltüntetnék onnan. Na de nem így...
A Schmitt-ügy is azt mutatja, hogy a Fidesz néhány komoly szakértő mellett bábokat helyez fontos beosztásokba. És közben már jönnek azzal a szokott szöveggel, hogy "rosszabb a helyzet, mint gondolták". Ugyanakkor valami furcsa okok miatt olyanokat nyilatkozgatnak erről, amitől gyengül a forint. Szóval ilyesmik is vannak. Nem igazán reménykeltő ez. A jelképes politizálás után itt a konkrétumok ideje. És ha netán azok lesznek ezek a konkrétumok, amikre az előjelek utalnak, akkor valóban nem sokat hozott ez az egész állampolgárságos-emléknapos Trianon-gyógyításos ünnepelgetés sem. Pedig amúgy nagyon jó és nagyon fontos - még egyenesen büszke is lehetett az ember egy-egy fél órára.
Ám ha ez így megy tovább, akkor az összetartozásos bulik után esetleg arra ébred majd mindenki, hogy irtó nagy kupi van mindenütt, és amíg mi a magyar ügyek előmozdítása fölött örömünnepeltünk, valaki meglovasította, s viselni kezdte a koronát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr712638054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása