Blogosz

MESE NINCS.

Universal soldier

2010. június 08. 01:28 - BlogoszEditor

Már régebben történt, de csak most kap médianyilvánosságot az, hogy Tőkés László neve is felmerült a Fideszben, mint lehetséges magyar köztársasági elnök.

Nem olyan nagy csoda ez. Hiszen Orbánék isten ostoraként csapkodnak vele régóta Erdélyben és a Partiumban, trójai falónak is használták az itteni politikai projektjeikhez, majd ezeknek folytatásaképpen EP-képviselőt csináltak belőle, s most eljátszottak ezzel az államfő-jelölési gondolattal is. Azonban a Fidesznek mindenképp olyan arc kell a Sándor-palotába, aki teljes mértékben az ő emberük, de még nála is jóval kevésbé önálló.

Végül persze nem lépik meg ezt a Tőkés-dolgot, naná. Hiszen Tőkés maga is többet tud elérni (maguknak), ha a jelenlegi pályán játszik tovább (EMNT, a Fidesz és a romániai magyar ellenzék romániai brandje stb.). Nem beszélve arról, hogy az ügyeik továbbviteléhez épp most kapott újabb, erős eszközöket és támogatókat, Orbánék hatalmas választási győzelmével.
Tőkés sokkal konkrétabb ügyekben utazik annál, hogy egy olyan posztra kerüljön, amelyik kevesebb hatáskörrel, mozgástérrel, beleszólással, lehetőséggel, befolyással jár.
Államfőnek meg talál majd egy sokkal könnyebben irányítható marionettet a Fidesz.

Én kifejezetten Sólyom-fan vagyok ebben a dologban. A két hónap múlva leköszönő jelenlegi magyar elnök egyenes, világos, következetes, kiegyensúlyozott, elegáns vonalvezetésű volt és tökéletesen megfelelt a reprezentációs szerepkörnek is. És persze egyértelműen voltak pártszimpátiái, de sosem szolgálta ki eléggé a Fideszt. Ezért nincs is nagy esélye, hogy újra jelöljék.
Jön helyette majd egy olyan, aki viccet csinál a köztársasági elnöki tisztségből, amelynek az utóbbi 5-10 évben kezdett súlya, tekintélye lenni.

Minden esetre Tőkés jelölése nagyon érdekes és kockázatos játék lett volna a Fidesz részéről, hát még a megválasztása.
Több tekintetben nyerhettek volna vele, de még többet veszíthettek volna. Belpolitikai síkon is, nem beszélve a külügyi vonzatokról - meg a saját érdekeikről. Elég fejben készíteni egy listát, máris láthatjuk, hogy az ellenérveké sokkal hoszabb. Meg aztán így önként kivonták volna a forgalomból az erdélyi szendvicsemberüket.
Rossz nyelvek szerint még az is közrejátszott a jelölés ejtésében, hogy nyilvánosságot kaptak a magánéleti botrányai és beadta a válópert a felesége, de szerintem ebben a Fidesz-döntésben ez alig nyomott a latban, ha egyáltalán. Mondjuk azért az érdekes lenne, hogy ki játszaná a first lady szerepét, de mindegy...
Közrejátszhatott ellenben az is, hogy a magyar alkotmány szerint magyar állampolgárnak kell lennie a jelöltnek - s nem tudok róla, hogy Tőkés ezt jelenleg teljesítené, bár megeshet ott akármi. S ha nem az, hát ezt is megoldották volna valahogy Orbánék, hiszen most bármit elintézhetnek.

Szóval a Fidesz most csak azt nem választatja meg köztársasági elnöknek az Országgyűlésben, akit épp nem akar. Tőkést speciel nem akarja. Nekik más terveik vannak együtt. Meg különben is...

Minden esetre Orbánék június 29-én akarnak szavaztatni az új köztársasági elnökről. Hivatalosan csak június 28-án nevezik meg a jelöltjüket - azaz épp csak egy nappal előbb, hogy ne legyen közvita és csámcsi a dologból. Na nem mintha nem tudnák mindenképpen keresztülvinni, bárkit is jelölnek.
Azért örülnék, ha nem valami B kategóriás pártmunkás lenne a következő öt évben a Magyar Köztársaság első embere. Ilyenformán például a most legesélyesebbnek vélt Schmittet ne, kérem, neee. Majdnem bárkit, de őt ne.
Most olyanok az erőviszonyok, hogy nagyon könnyen be tudnak passzintani valakit államfőnek. Sokan szóba is kerültek, van választási lehetőség, rengeteg, annyi, mint fideszes a parlamentben. Válasszanak szinte bárkit, de nemár Schmittet.
És most - a magyar áldozatkészség sokat hangoztatott fontosságát nem feledve - elköszönök: ajánlom magamat. ;)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr62638057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ypsilon 2010.06.08. 18:41:43

Szerintem Szvatopluk jó lenne
süti beállítások módosítása