Blogosz

MESE NINCS.

Mi van?

2010. június 10. 01:28 - BlogoszEditor

Kapkodhatjuk a fejünket. Vagy kapkodhatunk a fejünkhöz.
Beállítottságtól függ.

Minden esetre már rég jeleztem, hogy a Fidesz jópár meglepetést tartogat még számunkra.
Mára például azt, ugye, hogy Tőkés László lehet az Európai Parlament alelnöke. Mert Orbánék ezúttal épp azt csinálnak belőle.
Érdekes fejlemény, de érthető is. Hiszen régóta tudjuk, hogy az Európai Unió válságban van, s azt is, hogy ezen belül az Európai Parlament nehezen haladja meg a sóhivatal voltát.
Úgyhogy belefér ez is.

Miért is ne? Sőt, ez újabb nagyon ügyes taktikai húzás a Fidesz részéről. Üzenet ide, Erdélybe is, újabb saller az épp pitiztetett és dresszírozott RMDSZ orrára, jele annak, hogy Orbánék, Tőkésék és a jelölést támogató román kormánypárt, a PD-L most épp a közeledés fázisában vannak, továbbá imázsgyakorlatnak sem rossz. Hiszen mégiscsak: ki lehet az EP egyik kis vezetője Romániából? Egy magyar, s épp Tőkés. Jó ezen elmélázni egy keveset. De ennél sokkal többre azért nem jó.

És úgy egyáltalán: nem látok semmi bajt abban, hogy Tőkés lehet az EP egyik alelnöke. Nincs ebben semmi rossz számunkra. Mint ahogy jó sem. Az EP-alelnökség jól cseng, látványos dolog. Olyan fényes leképeződése, hangzatos megfogalmazása annak, amit egyébként úgy fejezhetnénk ki, hogy tökmindegy.

Tőkés amúgysem lesz egyedül a panoptikumban, van ott még pár furcsa szerzet, furcsa posztokon. Például - hogy csak a két leghamarabb eszembe jutót említsem - Herman Van Rompuy belga miniszterelnök, aki az Európai Unió első elnöke, vagy Catherine Ashton brit kereskedelmi EU-biztos, aki az Unió első külügyminisztere. Ugye, milyen szépen hangzanak ezek is? És ugye, mennyire súlytalanok egyébként... És hány ilyen van még...

Ami konkrétum ebben az egészben, az a dolog háttere.
Romániából valószínűleg Băsescu államfőnek is rá kellett bólintania a dologra, aztán csatlakoztak a támogatókhoz a PD-L-sek az EP-ben. (Azok a PD-L-sek, akik annak idején még kifejezetten Tőkés ellen léptek fel, némi RMDSZ-es közrejátszással megakadályozva, hogy Tőkés a Néppárthoz csatlakozzon.)
Egyenes folytatása ez a mostani fejlemény a Fidesz és a PD-L, Orbán és Băsescu érdekszövetségének, amelyről tavaly Tusványoson már nyilvánosan is tanúbizonyságot tettek. És ugyanezzel a PD-L-vel és főleg Băsescuval próbált egyre jobb viszonyba kerülni az utóbbi években Tőkés is. A szálak összefutnak, pontosabban ez mind ugyaz a szál. És - más ügyek mellett - mindez a szövetkezés az RMDSZ megszorongatását is célozta, amikor elkezdődött, s célozza részben most is.
Tőkés mostani jelölése ebben a képletben csak egy állomása, stádiuma a dolognak. További meglepetések jönnek még a Fidesz részéről a romániai (magyar) politikum szintjén is.

Ám leginkább arra leszek kíváncsi, konkrétan mit fog hozni, mit eredményez majd itt nálunk Băsescuék és Orbánék összejátszása. Mert a finalitás lesz a legérdekesebb. Őszintén szólva nem látom még pontosan, hogy mik a konkrét céljaik, mire játszanak - pontosabban mikre, mert egészen biztosan több targetet is kijelöltek.

Az viszont egyértelmű, hogy Orbán bámulatosan jó politikussá nőtte ki magát az elmúlt 4-8 évben. Olyan manőverek sokaságát mutatta be ebben a pár hétben is, hogy az káprázatos. Ráadásul ezeket már nyilván jó régen megtervezték, előkészítették, forgatókönyvezték - s a választások megnyerése után most egy japán gyártósor precizitásával és gyorsaságával kivitelezik is, sorban.

Illúzióink ne legyenek: úgy általában a magyarság, meg a romániai magyarság, meg ilyesmik szempontjából nem forradalmi változások zajlanak. Egyszerűen csak a Fidesz hatalomátvétele, előrenyomulása történik, mindenhol, minden szinten, otthon, itthon és a külföldi fórumok elérhető, betölthető szegmeneseiben is.
Ám ez a hatalomátvétel már nagyon időszerű volt. Ami itt nálunk, vagy ott náluk zajlott, az tarthatatlan volt. Úgyhogy addig kifejezetten jó, amíg a hatalomváltás halad. De amikor készen lesz, akkor egyúttal az eddigi garnitúra és klientúra helyett készen lesz a másik is.

De az majd akkor lesz. Most még csak bizonyos jelek vannak.
Úgyhogy egyelőre nem értem a szörnyülködőket és a huhogókat, ezúttal Tőkés jelölése kapcsán sem, meg úgy általában az elmúlt hetek történéseivel kapcsolatban sem.
Várjunk már!
És ha tényleg úgy alakul, akkor majd kapkodhatjuk a fejünket. Vagy kapkodhatunk a fejünkhöz.
Beállítottságtól függ.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr732638060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsi bácsi 2010.06.15. 18:12:05

1. Bocsánat: mi a target? Magyar megfelelője? 2. Nem osztom a véleményét abban, h. OV bámulatosan jó politikus lenne. Mert ha az lenne, akkor nem tette volna meg Szőcs Gézát kultúrcézárnak, akinek első dolga nekifeküdni a finn-ugor rokonság megfúrásának. Lehet, h. az ő sürgősségi listáján ez van az első helyen... A Fidesznél ugyanolyan nepotizmus és érdekösszjáték van, mint a többi pártban. Minden haver, s a fideszes focicsapat kutyaütője számíthat valamilyen zsíros állásra. 3. Várom, mikor választják pápává Laci papot. Már csak az hiányzik, s a béke Nobel-díj. Kis türelem, összejön. Üdv az Olvasónak

Blogosz · http://blog.roon.ro/blogosz 2010.06.15. 20:47:41

1. Biztosan utana tud nezni, hiszek benne. Mar ha valoban erdekli. (Mint peldaul az On altal is hasznalt nepotizmusnak is meglesz a megfeleloje, annak is utananezhet, ha ez is erdekelne esetleg. Amely irhato sogor-komasagnak is. Mint mas kifejezesek is hasznalhatoak tobb valtozatban, s ahogy ugye minden nyelvben vannak ujabb es regebbi jovevenyszavak. A "target" pedig speciel - mondom: speciel :)) - azert talal ide jobban, mert mutatja, milyen nyelvteruleten talaltak ki azt az eljarast, amellyel Orbanek is elnek most.) 2. Semmi baj, ha nem osztja, a velemenykulonbseggel nincs gond. Azt viszont en osztom, hogy a Fidesznel is nepotizmus van. Attol meg lehet valaki jo politikus. Ugyanis a "jo politikus" nem feltetlenul dicseret. Lehet valaki jo machinator - mondom: machinator :)) - is peldaul... 3. :))
süti beállítások módosítása